Acasa | Gourmet | Ghidul vitaminelor din legume recomandat de campania Maggi "Pentru o viata echilibrata"
Ghidul vitaminelor / Foto: Maggi
Cea mai buna metoda de a gati legumele pentru a-si mentine din vitamine este la abur. Legumele congelate sau conservate pot avea si ele un aport semnificativ de vitamine daca sunt preparate in mod corect. Legumele conservate se gatesc in sucul propriu pentru scurt timp si nu trebuie sa le amestecati in mod excesiv. In cazul legumelor congelate, nu este recomandata dezghetarea lor inainte de a le gati, iar apa trebuie incalzita si apoi adaugate legumele. Carnea este de preferat sa fie pregatita pe gratar sau la cuptor si sa fie evitate prajelile" declara Dr. Emanuela Soare, Nutritionist Maggi.
Vitamina E
Rolul sau in organism este de a proteja celulele si membranele acestora de pericolele oxidarii (actioneaza ca antioxidant).
Surse:
Sfaturi pentru o masa bogata in vitamina E:
Vitamina K
Contribuie la coagularea sangelui si la intarirea sistemului osos.
Surse: legumele cu frunze verzi, precum varza, spanac, broccoli.
Sfaturi pentru o masa bogata in vitamina K:
Vitamina B1
Contribuie la eliberarea energiei din carbohidrati si are un rol foarte important in functionarea optima a creierului si a sistemului nervos.
Surse: pastai verzi de fasole, linte si cartofi.
Sfaturi pentru o masa bogata in vitamina B1:
Vitamina B6
Este esentiala pentru metabolismul proteinelor si sistemul nervos si, de asemenea, pentru formarea si functionarea celulelor rosii.
Surse: fasole verde, spanac, nuci, linte, cartofi si produse din grau integral.
Sfat pentru o masa bogata in vitamina B6: 200g de cartofi noi contribuie la cantitatea zilnica recomandata pentru un adult de varsta medie.
Acidul folic
Este esential pentru cresterea si reproducerea tuturor celulelor din organism, pentru formarea celulelor rosii si, in special, foarte important pentru femeile aflate in intervalul de varsta in care pot avea copii.
Surse:
Sfaturi pentru o masa bogata in acizi folici:
Acidul pantotenic
Are rol de coenzima in numeroase reactii chimice care mentin organismul in viata, generand energie, sinteza lipidelor esentiale si sinteza hormonilor.
Surse: broccoli, cartofi noi, ciuperci, grau integral.
Vitamina C
Contribuie la formarea colagenului - factor esential in cresterea si refacerea celulelor tesuturilor, a gingiilor, vaselor sanguine, oaselor si dintilor la vindecarea ranilor si are rol de antioxidant.
Surse: rosii, cartofi, gogosari, broccoli.
Sfaturi pentru o masa bogata in vitamina C:
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, poti gasi accesand www.maggi.ro.