Beneficiile strugurilor / Foto: stock.xchng
"Cantitatea de nutrienti din struguri difera in functie de soi: vitamine (A, B1, B2, B6, C, K), minerale (fier, mangan, fosfor, potasiu, calciu) si o multime de fitonutrienti cu proprietati biologice speciale (resveratrol, antocianine, enzime, pectine, acizi organici)", explica Dr. Emanuela Soare, Specialist Maggi in nutritie.
Desi au un continut ridicat de zaharuri (15-20%), strugurii au un indice glicemic scazut, iar glucoza si fructoza se absorb lent in sange. Consumati singuri, intre mese, hidrateaza organismul, continand 80-85% apa.
Strugurii rosii au in componenta lor antocianine, prezente in pielita boabelor de struguri, care dau culoarea rosiatica specifica. Acestor compusi le sunt atribuite proprietati antioxidante.
Beneficiile consumului de struguri
Studiul strugurilor si al efectele lor asupra sanatatii noastre reprezinta un domeniu vast de cercetare. In fiecare an, lista beneficiilor se largeste datorita fitonutrientilor prezenti ce au un extraordinar potential biologic.
Consumul de struguri, atat albi, cat si rosii, are nenumarate efecte pozitive asupra sanatatii. Acestia ajuta la reducerea tensiunii arteriale, au proprietati depurative, regenerante si diuretice.
Insa cele mai importante efecte benefice ale strugurilor sunt datorate resveratrolului. De ce este resveratrolul atat de special? Datorita efectelor antioxidante pe care le are asupra organismului. Acesta se regaseste in pielita boabelor de struguri si in seminte, in special in strugurii rosii. Dr. Emanuela Soare, specialist Maggi in nutritie, prezinta cateva dintre cele mai importante proprietati ce ii sunt atribuite resveratrolului:
Strugurii pot fi consumati intre mese, ca gustare, in salate sau cu branzeturi.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si unstil de viata sanatos, poti gasi accesand www.maggi.ro.