Cimbru, ghimbir si busuioc / Foto: stock.xchng
In cele ce urmeaza, dr. Emanuela Soare, specialist Maggi in nutritie, face o trecere in revista a unora dintre cele mai importante condimente.
Busuiocul este o planta aromatica foarte apreciata inca din cele mai vechi timpuri, datorita mirosului placut pe care il emana si proprietatilor nutritive speciale.
Busuiocul se foloseste proaspat si se adauga in ultima etapa de preparare a mancarurilor, dupa ce acestea se iau de pe foc. Caldura ii distruge aroma si ii confera un gust amar. Mirosul placut si gustul busuiocului se datoreaza in principal unor uleiuri esentiale pe care le contine. De asemenea, busuiocul mai contine vitamina K, vitamina A, fier, calciu, potasiu, magneziu si fibre, care ii maresc beneficiile nutritive. Frunzele proaspete de busuioc sunt mult mai aromate decat cele uscate.
Se imbina cel mai bine cu rosiile si uleiul de masline extravirgin. Este ingredientul de baza in sosul pesto. Proaspat sau uscat, se foloseste in sosurile de tomate si in sosurile albe. Adaugat in salate, proaspat, busuiocul poate fi imbinat si cu frunze de patrunjel, de menta, vinete coapte, usturoi, branzeturi si salata verde. Merge foarte bine adaugat la final, in supele de legume si tocanite.
Ghimbirul este originar din China, unde se cultiva inca de acum 5.000 de ani. Este unul dintre putinele condimente care se folosesc la toate tipurile de mancaruri, deserturi, bauturi, supe, fripturi, sosuri si multe altele.
Ghimbirul este o buna sursa de potasiu, magneziu, cupru, mangan si vitamina B6.
Aroma ghimbirului este racoritoare, asemanatoare cu cea a citricelor, iar gustul este foarte iute si pregnant. Este recunoscut pentru calitatile antioxidante, stimuleaza digestia si accelereaza metabolismul. Ceaiul de ghimbir este un bun remediu impotriva greturilor din sarcina.
Ghimbirul proaspat se poate pastra la frigider 4-6 saptamani. Se poate utiliza radacina proaspata sau uscata. Dat prin razatoare, se foloseste alaturi de alte mirodenii (usturoi, ardei iute) la marinarea carnii, in special a celei de porc, pe care o face mai usor de digerat.
Daca se fierbe, ghimbirul proaspat isi accentueaza iuteala si isi pierde din aroma. Se imbina excelent cu usturoi si ceapa si se foloseste in mancarurile cu legume sau carne.
Prin uscare, ghimbirul isi reduce destul de mult iuteala, dar isi accentueaza aroma specifica. Devine astfel foarte potrivit pentru prepararea deserturilor si bauturilor dulci, racoritoare.
Cimbrul este o planta cu aroma puternica si pregnanta care se accentueaza prin uscare. Are un gust slab iute, putin amarui. Stimuleaza digestia si este un remediu al balonarii.
Contine timol, un ulei esential cu proprietati antibacteriene si antifungicide. Se foloseste atat proaspat, cat si uscat, in timpul prepararii mancarurilor sau la final. Cel proaspat poate fi tinut la frigider in jur de 10 zile. Daca il pui proaspat in mancaruri, zdrobeste-l usor intr-un mojar sau toaca-l marunt pentru intensificarea aromei.
Este folosit la prepararea fripturilor, pestelui, sarmalelor, preparatelor cu legume (tocanite, mancare de fasole, linte), supe de rosii.
Mai multe informaţii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.