Acasa | Familie | Sa-ti opresti copilul cu "ti-am zis sa nu mai fugi ca transpiri sau cazi!" este ca si cum i-ai interzice sa descopere viata!
Descoperind lumea / Foto: arhiva personala
- Citeste si Sa luam sau nu lucrurile in joaca?
Am incercat sa gasesc o modalitate prin care sa descriu placerea pura pe care o am cand ma joc cu fetele mele si fac tumbe si ma tavalesc pe jos si sunt mama Gothel (doar in joaca evident, caci eu nu voi ajunge niciodata asa :p). Alta expresie decat Ma prostesc nu am reusit sa gasesc, cand de fapt nimic nu era mai departe de adevar; ma desteptam, vedeam aspecte ale lumii pe care nu le mai observasem pana atunci, aflam ceva nou despre copiii mei, eram mai aproape ca oricand de fete.
Asa ca m-am hotarat sa impartasesc cu voi cateva lucruri despre joc din cele descoperite de mine; citite in carti, vazute pe TED, aflate de la specialisti.
Jocul ca activitate este intrigant in sine; daca ar fi o asa pierdere de vreme cum ni se pare, de ce toate animalele se joaca? Daca este nefolositor, de ce evolutia nu a eliminat de mult acest comportament? Jocul este studiat din variate perspective de specialisti provenind din domenii extrem de diverse: etologi (cei care studiaza comportamentul animalelor), antropologi, psihologi. Chiar si specialistii in management i-au descoperit valentele. Sa facem deci un scurt rezumat al acestor cercetari.
Au inceput prin a studia animalele pentru a ii intelege premizele si dupa aia au inceput sa probeze si sa aplice ce au descoperit si pe oameni.
Jocul este una dintre cele mai importante activitati ce ajuta la dezvoltarea creierului; in momentul in care animalele devin adulte si majoritatea inceteaza sa se mai joace isi incetinesc mult ritmul invatarii; raman practic cu bagajul de cunostinte pe care l-au acumulat pana atunci. Similar la oameni, asa se explica diferenta dintre acei varstnici care mai sunt inca capabili sa invate si cei care nu: cei din prima categorie continua sa vina in intimpinarea noului, sa experimenteze; pe scurt, continua sa se joace.
Jocul nu este lipsit de riscuri; puii de leu care se harjonesc pot sa se raneasca cu ghearele, maimutele care se fugaresc prin copaci pot sa cada, cainele husky care se joaca cu ursul polar isi risca viata de-a dreptul. Puii de om pot sa se juleasca cand alearga, pot sa isi rupa o mana cazand dintr-un copac sau sa se loveasca atunci cand se iau la tranta. Jocul poate fi periculos; daca beneficiile sale nu ar fi depasit riscurile, ar fi fost eliminat de mult. De vreme ce este un comportament atat de raspandit, e clar ca ofera un avantaj evolutiv semnificativ.
Raspunsul? Numai asa putem sa invatam cum sa traim; jucandu-ne de-a viata ne pregatim pentru viata adevarata. Jocul este un fel de repetitie generala. Citind despre joc si, mai ales, uitindu-ma la cum se joaca copiii (sau cum s-ar juca daca ar fi lasati in pace de parinti, bunici, bone, educatoare s.a.m.d.) am inteles:
* ca numai alergand si cazand un copil poate sa invete ca exista o forta numita gravitatie care te trage spre pamant si care te face sa te julesti la genunchi;
* ca poti sa cazi si sa te lovesti si sa-ti rupi o mana, dar si ca trebuie sa te hotarasti ce e mai important: sa te plimbi cuminte ca un adult cu bateriile terminate, de frica unei ipotetice cazaturi, sau sa te bucuri de libertatea pe care ti-o da fuga si de vantul care te loveste pe obraji;
* ca accidentele se pot intampla oricate precautii iti iei si ca nu poti sa traiesti intr-un glob de cristal;
* ca oamenii au reactii diverse la ceea ce faci si la situatiile prin care treci – unii te incurajeaza, altii te cearta, altii incearca sa te convinga sa te manifesti altfel - reactii atat de variate incat vei descoperi repede ca nu le poti face tuturor pe plac;
* ca intr-un fel se simte cand fugi vara, altfel toamna si altfel iarna pe zapada; ca intr-un fel se simte iarba, asfaltul sau un camp arat;
* ca trebuie sa ai mai multa grija atunci cand fugi printre masini si ca te simti mai liber sa alergi printre copaci, acolo unde nu trebuie sa tii cont de atatea lucruri;
* ca oamenii fug din motive diferite – unii ca sa slabeasca, altii ca sa se socializeze, sa se mentina in forma, sa uite de suparari, de tristeti, de enervare, iar altii, doar asa, ca sa se simta liberi;
* ca genunchii juliti te dor un sfert de ora si se vindeca complet in 3 zile, ca picioarele rupte se pun la loc in 3 saptamani, dar libertatea pe care o castigi te insoteste toata viata.
Sa-ti opresti copilul din joaca cu un "ti-am zis sa nu mai fugi ca transpiri si cazi! nu poti sa stai si tu locului?" este ca si cum i-ai interzice sansa de a descoperi viata!
Viata reala nu este risk-free. A evalua riscurile si a stii cum sa le abordezi face parte din abilitatile esentiale, abilitati care trebuie deprinse de mici. Unul din avantajele jocului este si farama de pericol din el; evident, nu atat de mult incat sa puna copilul intr-adevar in primejdie, dar suficient cat sa-l invete cum sa-i faca fata. Facem joaca suta la suta sigura si nu isi mai atinge scopul!
Stiu ca este mult mai usor de zis decat de facut; am descoperit-o pe propria-mi piele. Iti trebuie multa hotarare ca sa pari relaxata in timp ce fetele tale (una de 3 si alta de 5 ani) sar din stanca in stanca timp de 2 ore... Fiti sigure ca toate studiile care arata cat se pierde incercand sa facem jocul copiilor de astazi mai septic si mai sigur nu te ajuta prea mult.
Dar merita!
Unul dintre discursurile mele favorite pe TED este despre cele 5 lucruri "periculoase" cu care copii ar trebui sa fie lasati sa se joace: ar trebui sa fie lasati sa demonteze lucruri (jucarii, masinarii etc.) ca sa vada ca nu cresc asa, au fost construite de alti oameni urmand o secventa logica de pasi, ar trebui lasati sa se joace cu focul, cu foarfeci si cutite, ar trebui sa fie lasati sa conduca masina (la parinti in brate si pe drumuri necirculate). Toate acestea ii ajuta sa simta ca pot controla mediul din jurul lor si sa le creasca increderea in sine; chiar daca se ranesc in proces, sunt tineri, se vindeca repede.
Ganditi-va care este cel mai periculos lucru pe care va simtiti confortabil sa il faceti cu copilul vostru si faceti-l:
* Alergati in balti toamna;
* Catarati-va in copaci;
* Coborati scara folosind salteaua de la pat ca sanie;
* Bateti-va cu pernele;
* Taiati legume, spargeti lemne, bateti cuie;
* Faceti un foc in curte etc.
Nu stiu, orice, asumati-va un risc, caci viata este prea scurta.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.