Supa crema de legume / Foto: stock.xchng
1 ceapa tocata
1/4 ceasca ulei de masline
2 morcovi, taiati cubulete
2 tulpini de telina, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocat, nu pisat
1 lingurita de oregano uscat
1 frunza de dafin
1 lingurita de busuioc uscat
1 cana de rosii tocate
2 cani de linte uscata
8 cesti de apa
1/2 cana de spanac, clatit si taiat în fire subtiri
2 linguri de otet
sare dupa gust
piper negru dupa gust
Mod de preparare:
Intr-o oala mare se incalzeste uleiul la foc mediu. Se adauga ceapa, morcovii si telina. Se amesteca pana cand ceapa este frageda si devine aurie. Se adauga usturoiul, frunza de dafin, oregano, busuioc si se lasa la foc mic pentru inca 2 minute.
Se adauga lintea, apa si rosiile si se lasa la fiert, la foc mic, timp de cel putin o ora. Cand este gata se adauga si firele de spanac si se mai lasa pana da intr-un clocot. Se serveste dreasa cu otet sau zeama de lamaie si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
2) Supa crema de broccoli
Ingrediente:
2 cesti de supa de pui sau de legume
2 cartofi mijlocii, taiati in cuburi
175 g broccoli, taiat în bucati mici
1/2 ceasca cu smantana
50g broccoli pentru decorare, taiata în bucati mici si fiert dat intr-un clocot
sare si piper alb proaspat macinat
Mod de preparare:
Se incalzeste supa de pui sau de legume intr-o oala. Se adauga apoi cartofii si broccoli. Oala se acopera si se lasa la fiert, la foc mediu, pana cand legumele sunt moi. Cand legumele sunt fierte, se ia amestecul de pe foc si se amesteca in blender pana se omogenizeaza. In amestecul rezultat se toarna smantana.
Inainte de a fi servita, supa se condimenteaza cu sare si piper, se orneaza cu 2-3 tulpinite de broccoli si se serveste cu paine proaspata.
3) Supa crema de dovleac
Ingrediente:
3 lingurite de margarina
1 lingurita de zahar brun
1/4 lingurita de scortisoara macinata
4 felii de paine integrala
1 ceasca de ceapa taiata fin
2 lingurite de unt topit
2 cani de supa de pui
1 cana de dovleac fiert dat prin blender
1 lingurita de sare
1/8 lingurita de ghimbir macinat
1/8 lingurita de piper macinat
1 cana de smantana
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 200°C. Combinam untul, zaharul brun si scortisoara si intindem amestecul pe cele 4 felii de paine. Se pune painea, cu partea unsa cu unt in sus, pe o foaie de copt. Se da la copt 8 - 10 minute sau pana cand painea devine crocanta. Se taie fiecare felie de paine in 8 triunghiuri mici sau in patratele.
Ceapa se soteaza in unt pana cand devine moale. Se adauga o cana de supa de pui si se amesteca bine. Se lasa la fiert, acoperind cu un capac. Se reduce temperatura si se lasa pe aragaz inca 15 minute. Se transfera supa in vasul de la blender si se lasa la pasat pana cand capata o consistenta fina.
Se transfera amestecul inapoi in oala si se adauga supa de pui, dovleacul, sarea, scortisoara, ghimbirul si piperul. Se amesteca bine. Se lasa la fiert, se acopera oala si se reduce caldura. Amestecam din cand in cand. Se adauga smantana si se da focul incet pentru a preveni fierberea. Supa se serveste in boluri alaturi de crutoanele cu scortisoara.
4) Supa crema de legume
Ingrediente:
2 cepe taiate fin
4 catei de usturoi zdrobiti
3 bucati de pastarnac, doar partea alba, taiata cubulete
2 morcovi taiati cubulete
4-5 bucati de telina albe, de la mijlocul tulpinei
200g de ciuperci taiate cubulete
2 dovlecei taiati cubulete
4 rosii coapte taiate cuburi
2 legaturi de patrunjel, taiate fin impreuna cu tulpinile
2 cartofi medii taiati cubulete
2 litri de supa de pui
400ml de smantana
sare si piper
Mod de preparare:
Se topeste untul intr-o tigaie mare si se adauga urmatoarele noua ingrediente. Se asezoneaza. Se lasa pe foc pana cand legumele devin moi, amestecand ocazional timp de 15 minute. Se acopera cu un capac si se lasa pe foc inca 25 de minute, amestecand. Se adauga cartofii si supa si se lasa incet sa fiarba. Se indeparteaza spuma de la suprafata si se lasa inca 20 de minute pe foc fara capac.
Se scurg legumele de apa si se trec intr-o oala curata unde se paseaza. Se reincalzesc legumele la foc mic adaugand cata smantana considerati ca este necesara pentru a obtine consistenta dorita. Se asezoneaza si se serveste cu paine si unt.
5) Supa crema de mazare
Ingrediente:
1 cana de mazare
2 lingurite de ceapa taiata fin
1/4 cana de unt
1/4 cana de faina
1 lingurita de zahar
1/2 lingurita de sare
1/8 lingurita de piper
2 cani de apa
1 cana de lapte condensat
4 bucati de bacon prajit
Mod de preparare:
Se pun mazarea si 1/3 cana de apa in blender. Se mixeaza pana obtinem un amestec fin. Se lasa deoparte. Intr-o oala separata se soteaza ceapa in unt. Se adauga faina, zaharul, sarea si piperul pana amestecul devine omogen. Se adauga apa treptat pana cand amestecul incepe sa fiarba. Se amesteca si se lasa pe foc inca 2 minute, pana cand se ingroasa compozitia. Se adauga laptele si piureul de mazare. Se mai lasa cateva minute pe foc, dupa care se da la o parte. Supa se serveste impreuna cu putin bacon.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.