Cresterea populatiei, o grija continua pentru China / Foto: Reuters
Autoritatile chineze au relaxat inca din 1985 aceasta politica
pentru zonele rurale, in speranta ca astfel vor limita infanticidul in
ceea ce priveste fetele. Daca sunt obligate sa aiba un singur copil,
familiile prefera ca acel copil sa fie baiat. Prin urmare, s-a venit cu
o noua politica: familiile de fermieri ale carui prim copil este fata, au voie sa
mai aiba un copil, daca lasa o perioada de macar 5 ani intre cei doi. In
timp, autoritatile locale s-au gasit in dificultate de a utiliza regula
unui singur copil pentru unele familii si regula celor doi copii in
altele. Prin urmare, in multe parti din China rurala s-a pastrat doar
distanta de cel putin 4-5 ani intre copii, si s-a generalizat regula celor
2 copii.
O alta relaxare a regulii este valabila in cazul parintilor daca amandoi sunt singuri la parinti. Dupa cutremurul devastator din provincia Sichuan, in 2008, autoritatile locale au acordat dreptul la doi copii parintilor carora le-a murit un copil in urma dezastrului. In ciuda diverselor reguli locale ce ofera o sansa parintilor de a avea mai mult de un copil, sau poate tocmai din cauza lor, oficialii aplica metode dure, abuzive si intruzive pentru a nu depasi normele planificate.
Satul Xiaotun are o populatie de 1871 de locuitori, dintre care 401 femei maritate, aflate la varsta fertila. Dintre ele, 156 au cate un singur copil si 228 cate doi sau mai multi copii. In cazul acestora din urma, statul cere masuri din partea autoritatilor locale pentru a preveni alte sarcini. Solutia gasita: 4 dintre femei folosesc mijloace contraceptive, restul de 224 au fost sterilizate.
Responsabilii locali recunosc faptul ca mentinerea populatiei necesita metode foarte intrusive. Femeile care au un singur copil sunt controlate lunar. La cel mai mic semn de sarcina, sunt incurajate sa avorteze, relateaza cotidianul The Guardian.
Luna aceasta, o femeie a murit in timpul unui avort fortat. Era in luna a 7-a de sarcina si ar fi fost cel de-al treilea copil al femeii. Rudele au povestit cum 10 barbati au luat-o pe femeie din casa si au dus-o la spital. Familiei nu i s-a spus decat multe ore mai tarziu ca femeia murise. "Ochii ii erau vineti si nasul insangerat. Stim ca am pierdut-o pe mama, insa nu avem nicio idee ce i s-a intamplat copilului" spune o ruda.
Avocatii, jurnalistii si activistii pentru drepturile omului risca inchisoare daca avertizeaza asupra fenomenului care se intinde in intreaga China. Chen Guangcheng a fost inchis 3 ani pentru ca a incercat sa anunte Ministerul Sanatatii asupra rapirilor si avorturilor fortate puse la cale de oficialii prea zelosi responsabili cu planificarea familiala din Linyi, provincia Shandong. Intr-un final a fost eliberat, doar ca sa fie pus sub arest la domiciliu. Avocatii si jurnalistii care au incercat sa-l viziteze au fost batuti de fortele de ordine.
Specialistii in domeniu atrag atentia ca tacticile nu sunt numai brutale si lipsite de etica, dar sunt si ineficiente. Spre exemplu, Thailanda a reusit, in aceeasi perioada, sa obtina o scadere mai mare a ratei de fertilitate, decat China, fara a apela la masuri atat de drastice.