Conteaza cum sau ce mancam / Foto: stock.xchng
Adica proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale si apa. Dar cum mancam este la fel de important? Raspunsul – sau, mai degraba, raspunsurile - sunt legate de aspecte de ordin fiziologic, estetic, psihologic si cultural. Toate aceste elemente ne influenteaza in mare masura felul in care organismul digera si asimileaza ceea ce mancam.
Obiceiurile alimentare implica de foarte multe ori anumite deprinderi. Multi dintre noi suntem obisnuiti sa mancam in graba, preocupati de diverse probleme - sau in fata televizorului, fara sa constientizam cu adevarat procesul in sine.
Dr. Emanuela Soare, specialist Maggi in nutritie, ne ofera cateva sfaturi legate de cum am putea imbunatati modul in care mancam, astfel incat sa beneficiem de maximul de nutrienti din hrana zilnica.
1. In primul rand, este esential sa mancam incet, pe indelete si sa mestecam bine alimentele, pentru a usura digestia si pentru a impiedica aparitia balonarii.
2. De asemenea, pozitia corpului atunci cand mancam este foarte importanta. Este recomandat sa stam in pozitie verticala. Cand mancam altfel, intinsi pe spate sau intr-o parte, ne putem ineca foarte usor cu mancare si putem inghiti mai mult aer decat de obicei.
3. Stresul, atat de prezent in societatea actuala, predispune de cele mai multe ori la excese culinare, in special cand vine vorba de dulciuri, strans legate de surplusul de kilograme. Cum stresul este inevitabil, incearca pe cat posibil ca atunci cand mananci sa acorzi acel moment exclusiv mesei pe care o iei. Daca esti la birou si nu ai timp sa te duci la masa, inchide-ti monitorul computerului in timp ce mananci pentru a nu-ti distrage atentia. Mancatul in graba, in conditii de stres, ingreuneaza digestia, produce balonare, eructatie, senzatie de stomac greu si conduce la o asimilare mai redusa a nutrientilor din hrana.
4. Un alt mod incorect si daunator de a manca este atunci cand ne uitam la televizor. Atentia noastra este indreptata in special catre ceea ce privim si avem tendinta de a manca mult mai mult si mai repede decat in mod normal. Asociat cu sedentarismul, acest obicei duce de cele mai multe ori la acumularea de kilograme in plus.
E foarte important, totodata, sa constientizam faptul ca mancatul nu trebuie privit doar ca o modalitate de a ne alimenta corpul cu energie, ci si ca o experienta mai intensa si placuta. Spre exemplu, estetica influenteaza digestia si modul cum mancam. Toti savuram mai bine si ne lasam incantati de o mancare mai colorata, cu texturi variate si aranjata cu grija pe farfurie. Iar cand vine vorba de o masa alaturi de cei dragi, dr. Emanuela Soare spune: „Ceea ce mancam si cum mancam trebuie sa ne si bucure, sa ne ofere satisfactia unei impliniri, si nu ma refer aici doar la senzatia de satietate. Organismul va asimila mult mai bine hrana daca starea noastra psihica este una de buna-dispozitie. Asadar, alegeti sa mancati cat mai des in familie sau cu prietenii”.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.