Acasa | Articolul tau | De ce este important sa ne gasim rostul in lume?
Care ne este rostul in lume? / Foto: Reuters
Pentru inceput voi face o mica precizare legata de sintagma "rost in lume" in comparatie cu "scop in viata": pledez pentru folosirea celei dintai deoarece exprima mai bine ideea de sens in viata, menire sau rol, in comparatie cu "scop in viata" care transmite mai degraba atingerea unui obiectiv, a unui tel.
Prima intrebare care imi vine in minte este daca atunci cand ne nastem avem cu noi in mod prestabilit un rost in lume. As spune ca nu. Pur si simplu ne nastem si ne traim copilaria in care avem parte de ceea ce se cheama invatare pasiva, element vital atat din punct de vedere emotional, cat si intelectual. In continuare este alegerea fiecaruia dintre noi: o viata traita in prezenta unui rost in lume sau o viata dusa in lipsa unei astfel de idei. Nu spun ca o alegere este mai buna sau mai putin buna decat cealalta, pur si simplu este o alegere. Dar sa vedem ce inseamna sa traiesti avand un rost in lume si cum este viata in lipsa lui.
In lipsa unei meniri in viata, contexul in care traim este unul al nevoilor imediate, al nevoilor fizice, emotionale (securitate, hrana, socializare). Obiectivele pentru care traim si a caror implinire o urmarim, iau nastere din si apartin acestui context. Acestea nu pot fi de alta natura! Un alt atribut al obiectivelor care apar in aceasta conjunctura este ca nu se termina niciodata. Odata ce un obiectiv este atins, imediat un altul ii ia locul (mentinerea celui de dinainte poate fi un alt obiectiv, la randul lui). Acest lucru este dat atat de natura starii in care ne ducem existenta, cat si de faptul ca suntem oameni si nu putem trai fara obiective. As numi aceasta conjunctura ca fiind un context condus de frica sau teama, care ne duce si ne tine in obisnuinta. Tocmai de aceea, in acest moment, unele schimbari majore de viata sunt greu de facut, imposibil chiar.
Sa vedem acum si ce inseamna viata traita conform rostului nostru in lume. In primul rand, contextul de viata se schimba fiind unul mai mare, dincolo de cel al nevoilor imediate. Acest lucru are impact asupra obiectivelor noastre, acestea luand nastere acum dintr-o cu totul alta conjunctura. O perspectiva mult mai larga ni se ofera de aceasta data. Avem o imagine diferita a lumii, sesizam oportunitati, avem sentimentul ca realitatea este alta. De fapt este aceeasi de dinainte numai ca acum mintea noastra lucreaza la un alt nivel. Emotiile distructive - care ne bantuiau viata in contextul dominat de frica si teama – ori dispar in totalitate, ori apar mai rar si cu o intensitate mult mai scazuta (nu mai sunt atat de paralizante). Nu mai traim cu acel sentiment de ameninatare permanenta care ne face sa avem o atitudine agresiva ori defensiva fata de de lumea din jur. Nu mai facem lucruri din plictiseala, ca de pilda sa mancam, sa bem ori sa privim la televizor ore in sir. Schimbarile majore in viata sunt posibile acum pentru ca motivatia vine din noi. Acum mintea ne este ocupata cu lucruri care ne indeamna sa fim activi pentru ca traim in dragoste si avem curaj! Contextul nevoilor imediate nu a disparut cu totul fiind inglobat noului context. In continuare vom avea nevoie de hrana ori adapost numai ca de aceasta data nu mai sunt prioritare si nu ne mai conducem viata urmarin implinirea lor.
Un alt argument este stabilitatea. Pasiunile care iau nastere intr-o viata traita cu menire ori cu sens au o intensitate constanta. Atunci cand traiesti in nevoie, in frica, odata nevoia implinita, apare senzatia de lene sau de lehamite.
Viata traita cu menire aduce autodisciplina, planificarea activitatilor. Diferenta majora este ca de aceasta data o vei face nu pentru ca asa trebuie, ci pentru ca asa vrei, deoarece acum ai lucruri cu mult mai bune de facut si nu vrei sa-ti pierzi timpul. Dincolo de asta, nevoia de a face lucruri care nu-ti fac placere dispare sau se reduce in mod simtitor. Si chiar daca esti nevoit sa le faci, stii ca nu sunt singurele, ca sunt si altele pe care le vei face cu placere si pasiune! Mai mult, activitati de care depinde implinirea unor nevoi imediate pot fi aliniate rostului tau in lume de aceasta data. Deprinzi abilitatea de a transforma ceea ce ai de facut in oportunitati. Autodisciplina te ajuta sa traiesti in prezent. Uneori planificarea timpului este inteleasa ca fiind traire imaginara a viitorului ceea ce este gresit. Planificarea te ajuta sa-ti faci viitorul! Iar daca ceva nu se intampla asa cum ti-ai planificat, ai abilitatea de a aborda situatia in mod rational si lipsit de panica si sa-ti continui drumul. De asemenea, cercul de prieteni se poate schimba sau largi pentru ca de acum inainte vei vrea sa te insotesti cu oameni care sa te sporeasca si cu ajutorul carora sa cresti.
Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care il traim intr-o viata dusa conform menirii noastre este libertatea. Avem un motiv puternic pentru care sa traim si o facem cu pasiune. Ce poate fi mai atragator decat un om care traieste cu pasiune? Iar atunci cand traiesti cu pasiune nu mai depinzi de lucruri nascute din teama deoarece acum traiesti in dragoste si capeti curaj.
Sa iti afli menirea in lume si sa traiesti conform acestei idei este un proces care, cel putin pentru inceput, ia timp, cere efort si pentru care trebuie sa lucrezi in mod constant. Un proces care trebuie hranit si alimentat pentru ca nimic nu se intampla de la sine.
Avand in vedere aceste lucruri, as spune ca merita din plin ca fiecare din noi sa faca efortul de a-si gasi rostul in lume!
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.