Acasa | Smart Story | 144 de ani de la nasterea primei femei laureate cu premiul Nobel
Marie Curie / Foto: captura YouTube
The Time Magazine a inclus-o in topul celor mai puternice femei ale secolului XX, pentru inteligenta, hotararea si descoperirile ei, dar si pentru faptul ca "era iubita de colegii ei [n.r. de la Facultatea de Stiinte din cadrul Universitatii Sorbona din Paris] pentru calmul sau, pentru concentrarea ei, pentru ca era nepretentioasa si pentru profesionalismul sau".
Nascuta intr-o familie culta, cu ambii parinti profesori, Maria invata de mica sa citeasca si sa aprecieze invatatura. La varsta de 12 ani isi pierde mama, care moare de o boala destul de raspandita la vremea respectiva - tuberculoza, iar copila isi gaseste o consolare in studiu. Dupa ce termina scoala, se angajeaza guvernanta pentru a-si ajuta una dintre surorile mai mari sa studieze medicina la Paris. O alta sora ii murise cu cativa ani inante, de tifos. In timpul uneia dintre slujbe, se indragosteste de fiul angajatorilor Kazimierz Zorawski. Desi avea legaturi indepartate de rudenie cu acestia, sotii Zorawski au refuzat sa-si dea consimtamantul ca fiul lor sa ia de sotie ruda cea saraca iar ea a fost data afara.
Kazimierz Zorawski va deveni mai tarziu unul dintre cei mai apreciati matematicieni polonezi.
La 24 de ani se hotaraste sa isi urmeze sora dupa ce aceasta o invitase in repetate randuri in Franta. Timp de mai bine de un an si jumatate o tot refuzase, sperand ca Zorawski sa o ia totusi de sotie. In timpul acesta, Maria continuase sa studieze si sa faca practica in laboratorul Muzeului Industriei si Agriculturii din Varsovia. Ajunsa la Paris, se inscrie la Sorbona unde urmeaza cursuri de chimie, fizica si matematica.
Ziua invata iar seara da meditatii si castiga abia cat sa se intretina, insa doi ani mai tarziu isi obtine diploma in fizica iar dupa un an si pe cea in matematica. Incepe sa studieze proprietatile magnetice ale diverselor metale, ceea ce face ca drumul sau sa se intersecteze cu cel al lui Pierre Curie, profesor al Scolii de fizica si chimie. Anul urmator, cei doi se casatoresc, dupa dezamagirea suferita de Maria cand a incercat sa se intoarca in Polonia, dar a fost refuzata de Universitatea Cracovia pentru ca era femeie.
Cercetarile facute de sotii Curie erau mereu actualizate si facute publice intr-o continua cursa pentru recunoastere. Se aflau intr-o era a descoperirilor si nu erau rare cazurile in care doi sau mai multi cercetatori din capete diferite ale Terrei realizau existenta aceluiasi fenomen la zile sau saptamani distanta. Paternitatea, si poate chiar premiul Nobel, ii reveneau celui care isi publica primul descoperirea.
In 1897 se naste Irene, prima lor fiica. Aceasta va ajunge, la randul ei, cunoscuta in lumea stiintifica iar in 1935 va castiga, alaturi de sotul sau, Frederic Joliot-Curie, premiul Nobel pentru descoperirea radioactivitatii artificiale. Un an mai tarziu, sotii Curie anunta descoperirea unui nou element pe care il denumesc "polonium" in cinstea tarii de origine a Mariei Sklodowska, acum cunoscuta mai mult sub varianta frantuzeasca a numelui sau, Marie Curie. In acelasi an, cateva luni mai tarziu, cei doi anunta in premiera inca un elemen: "radium".
In 1903 cuplul Curie este recompensat, impreuna cu Henri Becquerel, cu premiul Nobel pentru fizica, datorita muncii lor de aprofundare a fenomenului radioactiv. Desi munca este impartita, la fel si premiul, Marie ramane prima femeie care primeste aceasta distinctie. In acelasi an, Marie devine prima femeie care obtine un doctorat in fizica, in Franta. In 1906 Pierre moare intr-un accident - mergand prin ploaie aluneca sub rotile unei carute si moare pe loc atunci cand o roata ii zdrobeste craniul. Ramasa vaduva la nici 40 de ani, fara sotul de care se simtise atat de apropiata si cu care isi impartise si pasiunile si munca, avand doi copii dintre care a doua fiica nu implinise inca doi ani, Marie se adanceste si mai mult in munca sa.
Dupa moartea lui Pierre, i se ofera locul sau lui Marie, care devine prima femeie care a predat la Sorbona. In 1911 este recompensata din nou cu un premiu Nobel, de data aceasta in chimie, devenind astfel prima persoana care primeste doua premii Nobel. In 1914 este construit, sub supravegherea ei, Institutul Radium din Paris, in cadrul caruia se fac cercetari de chimie, fizica si medicina. Pe toata perioada Primului Razboi Mondial, Marie Curie se implica alaturi de Crucea Rosie in organizarea de unitati mobile dotate cu mici detectoare cu raze X folosite pentru depistarea oaselor rupte, a gloantelor sau a bucatilor de srapnel din soldatii raniti aflati in apropiere de linia frontului, relateaza cotidianul The Guardian.
Dupa razboi isi continua munca si, in 1925, deschide un al doilea Institut Radium, la Varsovia. Pe 4 iulie 1934, la 66 de ani, Marie Sklodowska Curie se stinge din viata in urma unei leucemii cauzate de expunerea repetata la radiatii, timp de multi ani.
Intr-un lung necrolog publicat de New York Times pe 5 iulie 1934, aparea un fragment dintr-un interviu dat de Marie Curie cu ceva ani inainte sa moara. Aceasta si-a facut autobiografia intr-un mod reprezentativ - modest si la obiect: "M-am nascut in Polonia. M-am maritat cu Pierre Curie si am doua fiice. Am lucrat in Franta".