Acasa | Articolul tau | Copilaria prinsa in "mrejele" tehnologiei
Jocul in natura / Foto: Photoxpress
Este mai constructiva si captivanta metoda noua de "joaca"? Toti copiii sunt atrasi de tot ce este nou iar jocurile clasice pierd teren in favoarea jocurilor electronice. Acestea din urma le dezvolta copiilor capacitatea de atentie, de concentrare, insa fac ca latura lor creativa sa ramana in stare latenta. Papusile si masinutele sunt uitate intr-un colt si inlocuite de fetitele razboinice, baieteii cu puteri supranaturale si monstrii din jocurile de pe PlayStation.
Atunci cand parintii apeleaza la sistemul de crese si invatamant prescolar, acesti copii nu reusesc sa se integreze in grup, sa se organizeze si sa raspunda la intrebari banale, fiind parca transpusi in lumea virtuala creata de jocurile ce le invadeaza tot timpul. Aceste jocuri surprind intr-adevar un lucru esential… binele invinge raul, insa copilul nu realizeaza faptele care-l ajuta sa obtina rezultatul dorit. Asta vad in ultima vreme in jurul meu, in familiile tinere, si incerc sa gasesc metoda optima pe care as aplica-o in cazul copilului meu.
Lumea evolueaza, tehnologia ne inlesneste multe activitati, insa nu trebuie sa abuzam de ea si sa ne sustragem de la responsabilitatea de a explica unele lucruri copiilor, de a-i supraveghea in timp ce se joaca in parc si sa ne multumim daruindu-le un joc nou care le capteaza toata atentia, fiind absenti la ce se intampla in jurul lor. Un joc clasic i-ar ajuta sa constientizeze anumite actiuni, sa le poata clasifica in "ce au voie sa faca" si "ce nu au voie sa faca" sau in "ce e bine" si "ce e rau".
Datoria noastra este sa stabilim anumite limite, sa reusim sa impletim metodele noi de joaca cu cele clasice, oferindu-le astfel copiilor sansa de a se bucura in egala masura de lucrurile simple si de tehnologia in continua dezvoltare. Copilaria, pana la urma, este punctul de plecare al fiecarui om, perioada in care se dezvolta cu ajutorul nostru si noi trebuie sa fim receptivi la ce doresc ei, dar sa le oferim ce este mai bun. Timpul petrecut impreuna, jocurile clasice hazlii si povestile citite care ii fac sa adoarma cu zambetul pe buze, raman amintiri pentru fiecare copil readucandu-i in viitor mirosul si gustul unei copilarii fericite.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.