Acasa | Articolul tau | Schimbare si control, intre ciocan si nicovala
In ce directie facem schimbarea? / Foto: Reuters
Principala calitate a realitatii fizice este natura ei nepermanenta. Aceasta calitate face ca tot ceea ce isi are radacinile in viata fizica sa fie supus in mod constant schimbarii ori pieirii: lucru demonstrat cu succes de un grup de cercetari afghani ori irakieni cu ajutorul unei tehnologii care se cheama IED (improvised explosive device). In conditiile date avem varianta in care acceptam lumea fizica asa cum este, impreuna cu natura ei schimbatoare, sau varianta in care o acceptam, dar ii negam natura nepermanenta. Mai este si veriunea in care negam intru totul realitatea fizica si spunem despre ea ca este numai un vis, o inchipuire, o proiectie a mintii noastre.
Personal nu sunt de acord cu aceasta ultima abordare. Asa cum un joc pe calculator are propriile reguli fizice (game physics) in limitele carora se desfasoara actiunea jocului, la fel si in privinta realitatii in care traim. Daca luna asta nu am bani atunci stiu ca nici luna viitoare nu voi avea! Este un adevar si nu-l pot nega. Sa accept realitatea fizica laolalta cu natura ei schimbatoare, si sa urmaresc sa ating nivelul meu maxim in acest context, mi se pare mai atragator si mai cu picioarele pe pamant. Asta nu inseamna ca neg existenta divina sau nevoile spirituale, doar ca nu-mi centrez viata numai intr-o directie spunand despre cealalta ca este numai o iluzie. O atitudine echilibrata mi se pare mai utila, mai potrivita.
In acelasi timp, oamenii au nevoie de sentimentul de control. Exercitarea controlului este o sursa de satisfactie, nu atat financiara, cat mai ales pentru actiunea in sine de transformare, provocare ori influentare a lucrurilor. Este o nevoie fundamentala cu care pare a fi inzestrat creierul uman. Lipsa controlului naste sentimente de nefericire ori depresie. Daca nu ma crezi, lasa in mainile sotiei sau ale sotului telecomanda de la TV timp de o saptamana! Deci, pe de o parte avem fiinta umana cu nevoia innascuta de control si influentare a lucrurilor iar in partea cealalta se afla lumea fizica supusa in mod permanent schimbarii.
Acest lucru ne pune in situatia de a ne decide in privinta unei alegeri voite si constiente. Personal prefer sa accept realitatea fizica asa cum este si sa urmaresc dezvoltarea unor calitati care sa ma sprijine in administrarea schimbarilor cu care ma voi confrunta de-a lungul vietii. Sunt oameni care fac lucrul asta in mod natural, altii nu stiu si invata, in timp ce unii aleg sa confirme o vorba a lui Confucius: "Only the wisest and stupidest of men never change".
Vorbind acum despre schimbare, ca e voita sau nu - adica te-a parasit prietena ori tu ai parasit-o pe ea – exista o vorba care spune "More important than the quest for certainty is the quest for clarity" (Francois Gautier, n. 1959), ceea ce face ca limpezimea in gandire, claritatea, sa fie una dintre aceste calitati. Una e sa spui ca te duci de la est la vest, alta e sa spui ca te duci pe bicicleta de la Bucuresti la Amsterdam. Posibil sa ajungi, posibil sa nu ajungi, dar cel putin stii ca ai la dispozitie cateva trasee pe care le vei urma. Claritatea in privinta destinatiei te ajuta sa ai o directie, dar mai are si un alt rol: este un bun criteriu de selectie al activitatilor pe care vrei sa le faci. Esti "in proiect" ori in afara lui? Stai si te uiti la televizor sau iti pregatesti bicicleta pentru calatorie? Stai si citesti sau te duci sa alergi ca sa fii intr-o forma fizica buna? Claritatea este o decizie. Oricat de mult iti vei dori sa fii convins ca ai ales destinatia potrivita si ca o vei atinge, nimeni si nimic nu-ti va garanta acest lucru. Intr-un final va trebui sa iei o decizie si sa o urmezi. Oricum, multe lucruri se vor mai lamuri si schimba pe parcurs.
O alta calitate importanta este flexibilitatea. Posibil sa fii nevoit sa deprinzi abilitati noi, ca de exemplu mersul pe sticla, inghititul sabiilor sau programe noi de calculator. Si cum sunt multe lucruri pe care nu le cunosti, e util sa fii dispus sa le inveti daca este nevoie.
Creativitatea sau mintea deschisa nu ar trebui sa lipseasca. Ai iesit din zona de confort, te afli intr-o lume noua, cu reguli noi, putin cunoscute. Este necesar sa fii creativ, sa experimentezi, sa vezi ce merge si ce nu merge, sa gasesti mijloacele potrivite. Posibil sa te folosesti si de vechile deprinderi, dar poate nu in totalitate. In plus, odata parasita zona de confort vei fi nevoit sa pui ceva in schimb si cu cat o vei face mai repede, cu atat mai bine. Altfel ai sa te intorci de unde ai plecat sau vei petrece mai mult timp in no man’s land.
Si una dintre cele mai importante calitati este rabdarea. Vei vrea rezultate care sa-ti confirme ca esti pe drumul cel bun, ca totul se va sfarsi cu bine iar intr-un final sampania va curge valuri, valuri. De fiecare data cand faci ceva din teama de esec, riscul de a da gres este ridicat. Si cel mai bun lucru pe care il poti face este sa nu te atasezi de rezultat. Te concentrezi pe activitatea in sine si faci ce ai de facut. Pui suflet in continuare, doar ca iti asumi rezultatul: succes sau insucces. Stiu ca este simplu de spus, dar al naibii de greu de facut pentru ca necesita o stare de inganduinta, de acceptare de sine. Nu poti fi perfect si nu ai cum sa reusesti in tot ceea ce faci. Mai poti aplica strategia "pasilor mici", din aproape in aproape (short-term wins).
Iar ultimul lucru pe lista (altfel, foarte important) de care vei avea nevoie este autodisciplina, planificarea timpului. Asa cum spuneam intr-un alt articol, te ajuta sa traiesti in prezent, sa fii "in proiect". Dpmdv lumea in general are o idee destul de clara in privinta dorintelor ori schimbarilor pe care vrea sa le faca. Fiecare stie pentru el destul de bine cam ce vrea sau ce i se potriveste. Ceea ce lipseste de cele mai multe ori este disciplina, lipsa planificarii timpului. Dar pot fi invatate.
Ideal ar fi sa poti cultiva toate aceste calitati, dar oamenii sunt diferiti. Pe unele le poti avea din nastere, pe altele le poti educa in timp. Este posibil ca pentru unii sa functioneze, in timp ce pentru altii nu. Totusi merita sa facem acest efort din respect fata de noi si pentru viata pe care o avem. Ca suntem prezenti ori nu, "shift happens" aici si acum in timp ce minunile se intampla doar in povesti si filme!
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.