Rubrica sustinuta de Maggi
Postul si alimentatia echilibrata
Adaugat in 28 noiembrie 2011
Postul si alimentatia echilibrata / Foto: stock.xchng
A inceput Postul Craciunului, perioada foarte importanta pentru
crestinii ortodocsi care se pregatesc spiritual si trupeste pentru
sarbatorirea Nasterii Domnului. Preparatele de post pot aduce numeroase
beneficii organismului in masura in care sunt urmate regulile unei
alimentatii echilibrate.
Postul Craciunului dureaza destul de mult - 6 saptamani - timp in care trebuie sa ne asiguram ca nu ne privam organismul de nutrientii esentiali. Iti oferim cateva sfaturi legate de cum iti poti construi o alimentatie echilibrata in perioada Postului:
- In primul rand, se aplica doua reguli foarte importante ale unei alimentatii echilibrate: asigura-te ca ai un meniu zilnic cat mai diversificat, care sa difere de la o zi la alta. Incearca sa mananci putin si des, 5 mese/zi, astfel incat sa-ti asiguri un nivel energetic cat mai constant de-a lungul intregii zile. In general, alimentele de origine vegetala sunt mai putin satioase.
- Mananca zilnic fructe si legume proaspete care sa-ti asigure necesarul de vitamine, minerale si fibre vegetale. Mai ales acum, in perioada rece, cand scade imunitatea organismului, este recomandat un consum marit de fructe si legume cu continut ridicat de vitamina C (lamai, portocale, ardei grasi, frunze de patrunjel).
- Inlocuieste carnea si grasimile animale cu produse vegetale, bogate in proteine: ciupercile, soia, mazarea, lintea, fasolea boabe, nautul. Alte surse importante de proteine, dar si de grasimi sanatoase, acizi grasi esentiali de tip Omega 6 si minerale sunt nucile, alunele, migdalele, arahidele, semintele de floarea soarelui, in, susan. Mananca-le intre mese, ca gustare, dar in cantitati rezonabile, deoarece au un continut caloric foarte mare.
- Consuma cu moderatie alimentele glucidice precum painea, pastele fainoase, orezul alb. Este adevarat ca sunt satioase si tin de foame pentru mai mult timp, insa au o valoare calorica destul de mare. Mancate in exces pot duce la cresterea greutatii. Alege mai degraba produsele din cerealele integrale, cu care sa inlocuiesti o parte din produsele fainoase. Senzatia de satietate va dura mai mult datorita fibrelor vegetale care se digera mai lent.
- In ceea ce priveste grasimile, nu exagera cu uleiurile, in principal din cauza continutului caloric foarte mare (900kcal/100g). Profita de zilele de dezlegare la peste si alege sa mananci in principal pesti grasi (somon, sardina, macrou, hering) care sa-ti asigure portia de acizi grasi Omega 3.
- Consuma cat mai des ciorbe sau supe de legume. Sunt hidratante si hranitoare.
- Si, nu in ultimul rand, adopta o atitudine cumpatata, astfel incat sa nu ai probleme digestive. Atentie cu precadere in zilele cu dezlegare la peste si in special in ziua Craciunului, cand cei mai multi dintre noi avem tendinta de a exagera in a degusta preparatele cu carne.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.
Autor:
Maggi