Regele si regina Bhutanului / Foto: Reuters
Dar se poate. Undeva in tinutul fabulos al Himalayei, intre India, China, Nepal si Bangladesh se ascunde "Tara Dragonului", Bhutan, unde PIB-ul s-a transformat in FNB: Fericirea Nationala Bruta. Acest conceptul de indice al fericirii a aparut in Bhutan intr-o zi, cand regele Bhutanului, raspunzand la o intrebare a unor experti straini referitor la dezvoltarea economica a regatului, a remarcat ca PIB-ul nu reflecta situatia reala a poporului sau, tara sa fiind mai preocupata de nivelul sau de fericire.
Indicatorii Fericirii Nationale Brute sunt sanatatea, educatia, bunastarea subiectiva, cultura, mediul inconjurator, economia, spiritualitatea si calitatea vietii. Conform statisticilor difuzate in 2010, pana la 19% din populatia Bhutanului traieste sub pragul saraciei, dar majoritatea oamenilor se declara fericiti. Astfel, numai 4% au declarat ca nu sunt fericiti, in timp ce restul de 96% sunt fericiti sau foarte fericiti, arata studiul. Economia Bhutanului este nesemnificativa la nivel mondial, insa cu toate acestea continua sa se dezvolte de la an la an. Economia se bazeaza pe agricultura, industrie forestiera, turism si vanzarea de energie electrica catre India.
Din 1972 cand a trebuit sa urce pe tron in urma decesului tatalui sau, Regele Jigme Singye Wangchuck a avut un rol semnificativ in dezvoltarea tarii cu o populatie sub un milion de locuitori. Considerat un adevarat vizionar iubitor de popor, prin reformele sale a reusit sa creasca speranta de viata cu 20 de ani, in prezent ajungand la 66 ani.
Monarhie absolutista pana in 2008, Buthanul este in prezent o monarhie parlamentara, cadoul ultimului rege pentru poporul sau. Incoronat in 2008, la varsta de 28 de ani, "regele dragon" Jigme Khesar Aamgyel Wamgchuck l-a urmat la tron pe tatal sau, care s-a hotarat, in decembrie 2005, sa abdice in favoarea fiului, anuntand in acelasi timp instaurarea din 2008 a unei monarhii parlamentare. Fostul rege a devenit si el suveran la 17 ani, la moartea tatalui sau, si dorea ca fiul lui sa nu treaca prin aceleasi etape: "De ce sa fie incoronat un mostenitor doar cand natiunea este in doliu dupa ultimul rege?", spunea el.
Criza economica mondiala din ultimii trei ani, conflictele armate inca neincheiate si catastrofele naturale din ultima perioada au condus la nivel international la o noua rezolutie bazata pe fericire. In iulie 2011, in cadrul Adunarii Generale a ONU, s-a adoptat aceasta rezolutie, care insa nu are caracter juridic obligatoriu, conform careia fericirea ar urma sa devina indice al "dezvoltarii tarii". Rezolutia a fost adoptata la initiativa Bhutanului, care a propus ONU instituirea "indicelui fericirii" pentru masurarea calitatii vietii in toate tarile pe de glob. Ambasadorul Bhutanului la Natiunile Unite, Lhatu Wangchuk, a spus ca urmatorul pas al tarii sale va fi sa-i ajute pe reprezentanţii tarilor membre ONU sa inteleaga esenta acestui concept.
Ideea are la baza modelul adoptat in Bhutan al "Fericirii Nationale Brute", care presupune masurarea calitatii vietii in echilibrarea dintre material si spiritual. Rezolutia cere si altor tari sa-si dezvolte propriile metode de masurare a fericirii, pe care sa le aduca in dezbaterea ONU.
"Ideea noastra initiala a fost de a induce conceptul de fericire in constiinta statelor membre ale ONU, pentru ca stim ca indicatorii PIB nu satisfac nevoile populatiei", a spus ambasadorul Bhutanului la ONU, care a recunoscut ca in prima faza cand a expus acest concept la sediul Organizatiei din New York, multi l-au privit cu scepticism. Ulterior insa, initiativa Bhutanului privind "indicele fericirii" a intrunit sprijinul a 66 de state, intre care si Marea Britanie, care au aderat la aceasta idee.
Un stat unde majoritatea covarsitoare a populatiei intelege armonia dintre sanatate, educatie, cultura, valori materiale si credinta ca fericire, transmisa mai departe ca valoare economica si unde conducatorii pun bunastarea cetatenilor mai presus de propriile interese este un stat a carui exemplu trebuie urmat de intreaga planeta, poate ca o noua forma de globalizare.