Ulei de masline / Foto: stock.xchng
Uleiul de masline de calitate superioara este obtinut exclusiv prin presare la rece. Se foloseste un amestec de ulei din masline rosii, coapte si o proportie mai mica de ulei din masline verzi. Calitatea uleiului este mai ridicata, daca aciditatea sa este mai mica, iar aroma de masline mai persistenta.
Atunci cand cumparam ulei de masline trebuie sa fim atenti la culoare, sa verificam pe eticheta aciditatea sa (maxim 3,3%), procentul de grasimi nesaturate, tara de origine si termenul de valabilitate.
Iata care sunt diferitele tipuri de ulei de masline:
Nenumarate studii stiintifice realizate in ultima vreme au validat efectele benefice ale consumului regulat de ulei de masline, asupra organisumului nostru. Grasimile sanatoase nesaturate determina scaderea colesterolului "rau" (LDL) si a zaharului in sange, scade incidenta bolilor cardio-vasculare si exercita puternice efecte antioxidante.
Cu toate acestea, pentru a avea o dieta echilibrata, se impune prudenta legata de consumul sau: uleiul de masline este o grasime- chiar daca una sanatoasa- cu un continut caloric foarte mare(900kcal/100ml), de aceea este recomandat sa fie inclus in alimentatie in cantitati moderate si in stare cruda.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.