Acasa | Articolul tau | Trecerea la altă cetățenie este motivată sau o trădare?

Trecerea la altă cetățenie este motivată sau o trădare?

 SHARE  

Adaugat in 5 decembrie 2011

Trecerea la altă cetățenie este motivată sau o trădare?

Și pentru ce să-mi schimb cetățenia? / Foto: Reuters

De ce devin unii cetățeni ai unei țări, cetățeni ai altei țări, de ce au oamenii cetățenii diferite - două, trei, o colecție întreagă de cetățenii? Eu mă gândesc că treaba asta cu cetățenia este ca și când ai avea o religie. Nu poți să treci, de pe o zi pe alta, la o altă religie sau să ai două religii: miercurea te rogi la un Dumnezeu, marțea la altul.

I-am tot întrebat pe oamenii din jurul meu la ce le trebuie cetățenie germană. Unii mi-au răspuns că le trebuie și lor, așa, că dacă se poate de ce să nu își facă actele și pentru cetățenia germană. Că dacă vrei să mergi în America e bine să ai cetățenie germană (porcării!). Pe cei care se simt atașați de țara lor de emigrație, pe cei care se simt devotați acestei țări, care vorbesc, scriu, gândesc și visează în limba țării lor de emigrație îi inteleg. Îi înțeleg și pe cei care cred că vor primi un pic mai multe avantaje materiale (deși nu este așa).

În plus, chestiunea asta cu cetățenia a devenit ceva derizoriu, fără nici o importanță - doar administrativă. S-a ajuns atât de departe încât s-a pariat la campionatul de fotbal din Africa de Sud: dacă Germania e campioană mondială, ne facem cetățeni germani - "în definitiv este totul o formalitate".

Și din partea cealaltă, a funcționarului german, e cam tot așa: o formalitate. Chiar citeam un articol într-un cotidian bavarez serios că o turcoaică, nu știu ce mare prezentatoare la o televiziune din Germania, când și-a luat pașaportul german și actele care-i acordau cetățenia germană, s-a tot frământat, cu o zi înainte, ce rochie să îmbrace cu ocazia evenimentului. Când a ajuns la ghiseu, funcționara i-a spus, în timp ce-i înmâna pașaportul și actul de identitate, pe un ton ușurat: "s-a rezolvat și asta". Nici vorbă de "bine ați venit", "ne bucurăm să..." etc. Turcoaica-nemțoaică, în rochița ei cocheta, de dincolo de birou, n-a mai răspuns nimic, amuțise.

Poate că sunt de modă veche, dar eu cred că cetățenia are o valoare sacră. Este apartenența ta la o familie. Și, la fel ca într-o familie, când te naști nu te întreabă nimeni dacă vrei să exiști aici, acum, în aceste condiții. E familia ta și trebuie s-o accepți, cu bunele și relele din ea. N-o poți schimba. Poate că aș fi vrut și eu să mă nasc într-o cultură puternică cum e cea germană, să pot vorbi limba lui Goethe așa cum a vorbit-o Schiller, să fiu mândră de o istorie ca cea a Frantei sau să fiu un rus nebun care tăia și spânzura și ridica mesele cu dinții.

Dar nu, eu m-am născut într-o maternitate dintr-un orașel de la gurile Dunării, într-o familie modestă, familie care a hotărât să mă boteze în casa străbunicilor (pentru că prin februarie, când hotărâseră ei să mă încreștineze, era frig de înțepeneau în biserică icoanele pe pereți), într-un sat neștiut de nimeni, probabil într-o albie din lemn unde străbunica făcea pâine. Nici vorbă de limba lui Goethe - pe el sărmanul nu l-am cunoscut decât prin clasa a XI-a la literatură universală. Habar n-aveam de el, nici nu știam cum i se scrie numele. Nu pot schimba nimic din destinul meu. Nu pot să-mi schimb cetățenia.

Și pentru ce să mi-o schimb? Să-mi fac colecție de cetățenii, să slujesc luni o țară, marți alta?! Nu mă numește nimeni magistrat în Germania, nici în Franta, nici în Olanda. Nici primar sau președinte al țării, ministru sau vicepresedinte. Nu pot schimba, nici dacă aș fi cetățean, soarta acestui orașel unde locuiesc, soarta acestei țări unde locuiesc, soarta acestui popor lângă care îmi duc existența, uneori iubindu-l mai mult, alteori iubindu-l mai puțin. N-aș putea jura să apăr o țara care nu e a mea. N-aș trăda nici țara care m-a adapostit și m-a hrănit. Dar n-aș putea să mor pentru ea.

N-aș accepta pentru niciun motiv să am două cetățenii sau să renunț la cetățenia sau religia mea pentru altă cetatenie sau religie mai apreciată, mai interesantă, care mi-ar aduce mai multe interese. Mi se pare o trădare, mi se pare o chestiune perfidă, o duplicitate mizerabilă. Poate că formația mea ca jurist m-a învățat că actul admnistrativ are o anumită putere, o anumită forță, nu e o chitanță de la supermarket. În plus, în Europa, râvnita noastră apartenență la Uniunea Europeană ne oferă toate drepturile de care dispun toți europenii din Uniune. La ce mi-ar folosi o cetățenie în plus? Să emigrez în America? Să fim serioși!

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.Autor: Al. C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
cetatenieschimbare cetatenietara de adoptieimigrareemigrareact juridiccredintarespectduplicitateromaniagermaniagoethe CITESTE MAI MULTE DESPRE

16922 citiri

148 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.