Acasa | Carte si Film | Merida - printesa Disney care n-are nevoie de un print
Printesa Merida / Foto: Pixar
Studiourile Disney au fost acuzate in repetate randuri de sexism, din cauza fragilelor printese care au mereu nevoie sa fie salvate de catre un print pe cal alb (sau covor zburator, dupa caz), dar si de rasism. Criticii, precum cotidianul The Guardian, dau ca exemplu filmul "Printesa si broscoiul" ca prima miscare de schimbare a imaginii, insa uita de "Mulan". Tanara asiatica isi risca viata si intra in armata chineza pentru a-l scuti pe tatal ei de pericol. Desi antrenata de print, el nu este cel care o salveaza ci lucrurile se desfasoara tocmai invers.
La 10 ani dupa Mulan, a aparut animatia cu Tiana in rolul principal si multa lume a rasuflat usurata vazand in sfarsit in panteonul de printese Disney una de culoare. Si aici, cei care insistau ca sunt numai printese "albe" uita de asiatica Mulan, de araboaica Jasmine si de tanara Pocahontas, din rasa pieilor rosii.
Revenind la "Printesa si broscoiul", desi povestea era mai mult decat previzibila, creatorii au facut niste alegeri inspirate care le-a asigurat in salile de cinema si un public matur: au adus povestea in New Orleans-ul anilor '20, toate melodiile au fost inspirate din repertoriul jazz-ului iar vrajitorul cel rau si "zana" cea buna au mers amandoi pe calea magiei Voodoo. Nu in ultimul rand, dupa invazia de animatie computerizata si 3D, acesta a devenit primul film cu buget maricel care a fost realizat integral in stil clasic in ultimii ani.
Urmatoarea miscare a studiourilor a fost un pas in spate. Au vrut sa spuna povestea lui Rapunzel cea cu parul de aur, insa vechea formula nu a mai functionat. Care era vechea formula? Se lua o poveste clasica in care actiunea se desfasoara intr-un timp nedeterminat, undeva intre Evul Mediu si secolul XVIII, intr-un loc vag determinat din Europa Centrala si de Vest. Se ia o domnita, un print cutezator, o vrajitoare rea/mama vitrega si se da numele povesti dupa domnita mai sus numita (Alba ca Zapada, Cenusareasa, Frumoasa din Padurea adormita, Mica sirena etc.). Dupa ce au bagat o gramada de bani in concept si creatie, producatorii si-au dat seama ca risca sa piarda masiv din cauza ca baietii nu-si vor dori sa vada "inca o poveste cu printese". Asa ca au refacut aproape tot filmul si i-au dat un nume ceva mai general, "Rapunzel" fiind inlocuit cu "Tangled" ("O poveste incalcita").
Disney, in colaborare cu Pixar, a dezvoltat acum un nou concept: povestea fara print. O avem pe Merida, printesa razboinica plictisita de atatia petitori, care prefera sa se ia la tranta cu fiarele padurii decat sa probeze rochii si sa isi exerseze manierele. O printesa puternica ce nu-si doreste decat libertate. Si, pentru ca s-au invatat minte si nu vor sa piarda audienta masculina, filmul nu se va numi "Merida" sau "Printesa scotienilor", ci "Brave" (in trad. "Curajoasa", dar poate trece si drept "Curajos" pentru vorbitorii de limba ebgleza care nu se uita la trailer).
The Guardian, cotidian britanic pro-feminist, se intreaba daca ne putem astepta de la noul film sa fie inceputul sfarsitului pentru "printesele siropoase care au intotdeauna nevoie de un barbat" si considera ca vechile animatii au "alienat jumatate din audienta". TIME, revista ceva mai echidistanta, saluta aparitia unei animatii Pixar care, in sfarsit, are in prim plan o fata, insa autorul articolului isi arata dezamagirea fata de felul in care studiourile au ales sa puna in practica ideea: "Imi doresc doar ca primul lung metraj [al celor de la Pixar] despre o fata sa nu fie atat de evident despre a fi fata. Celelalte filme ale lor nu sunt despre a fi baiat; sunt despre importanta prieteniei si importanta de a fi un om (sau monstru, sau masina, sau robot, sau insecta, sau sobolan) mai bun".
.
Premiera in Romania a animatiei "Brave" va avea loc pe 18 august 2012 in timp ce premiera internationala a fost programata pentru 22 iunie.