Regandeste masa de Craciun / Foto: nutripedia.ro
Ei bine, ne-am propus ca anul acesta sa punem si inteligenta in farfurie, nu doar bucate traditionale. Si recunoastem ca ideea subversiva este de a detrona mancarea de pe primul loc in cazul Sarbatorilor. Daca le dam ocazia, lucruri mult mai frumoase se pot intampla in aceasta perioada. Dar sa le luam pe rand, fara incruntarea traditionala.
1. Aperitivele. Stiu ca suntem parte a unei natii pentru care aperitiv inseamna de cele mai multe ori 1-2-3-"n" pahare de tuica. Asta inseamna ca in cazul in care introducem la aperitive si toba, lebarul, sunca si ceapa – am putea sa ne declaram multumiti? Ei bine, nu. Se poate si mai bine de atat.
Daca pregatesti un platou traditional pentru a deschide masa de Craciun, nu ezita sa-l garnisesti bine cu legume proaspete. Feliutele de ardei gras, rosie, ceapa verde, castravete, frunze de salata - vor usura digestia si te vor ajuta sa mananci mai putine calorii. Un alt truc este sa lasi aperitivele la indemana inaintea inceperii mesei propriu-zise, pentru a evita sa ai la masa o haita de lupi flamanzi.
2. Maioneza. La romani, e foarte populara in locul salatei de boeuf. Glumim, dar nu prea exageram, pentru ca maioneza este ingredientul principal. Ba, mai mult, ca si cand salata in cauza n-ar avea suficienta maioneza, e decorata tot cu maioneza! Sa mai spun despre traditionalul "La multi ani!" de deasupra cu ce e scris?! Mai bine nu.
Daca ar avea cum, in cazul asta ficatul si-ar da demisia. Ce putem face insa? Putem folosi la salata boeuf o maioneza dietetica si cel putin la fel de gustoasa ca cea pe care o facea mama acasa. Incearca o reteta pe baza de mustar, iaurt, galbenus de ou si ulei. Ficatul te va iubi!