Acasa | Familie | Alimentatia femeii in timpul sarcinii poate creste riscul de cancer atat copiilor, cat si nepotilor ei
Alimentatia mamei are efect pe termen lung / Foto: Reuters
Studiul nu a fost inca facut pe subiecti umani, desi cercetatorii considera ca rezultatele obtinute pe cobai sunt relevante, mai ales ca animalelor le-a fost oferita o "dieta tipic americana". Acestia au demonstrat ca riscurile asociate unei diete bogate in grasimi, mai ales bogata in acizi grasi Omega-6, se transmit de la o generatie la alta, fara o expunere ulterioara. Studiul a fost prezentat saptamana trecuta la intrunirea anuala din Washington a cercetatorilor Asociatiei Americane pentru Cancer.
Pentru cercetari s-au folosit femele gestante, care au fost hranite jumatate normal si jumatate cu mancare grasa bogata in Omega-6 (precum cea de tip fast-food). Dupa nastere, atat femelele, cat si urmasii lor au fost hraniti normal. Analizele au aratat ca nepoatele ale caror bunici, indiferent daca din partea mamei sau a tatalui, au avut parte de alimentatie nesanatoasa au sanse cu 30% mai mari sa dezvolte cancer de san, fata de femelele ale caror bunici au avut parte de o alimentatie moderata in grasimi. Cercetatorii specifica faptul ca nu grasimea in general cauzeaza cancerul, asa ca o dieta poate fi usor echilibrata prin inlocuirea excesului de Omega-6 cu Omega-3.