Dulciuri de iarna. Foto: Photoxpress
Cum este clar ca nu putem sta cu mainile incrucisate, ar trebui sa intelegem mai intai de ce frigul ne face sa mancam mai mult ca de obicei.
1. Explicatia
Aceasta este foarte simpla. Corpul nostru consuma mai multa energie (calorii) decat in mod normal pentru a-si mentine temperatura constanta. Cu cat frigul este mai mare, cu atat el foloseste mai multe calorii. Si, desi ar trebui sa ne ajute sa slabim (pierdem calorii ca si cand am merge la sala), acest lucru de cele mai multe ori se intoarce impotriva noastra. Asta pentru ca trebuie sa contracaram un reflex care a ajutat specia noastra sa supravietuiasca de-a lungul timpului, acela de a inlocui cat mai repede caloriile pierdute. Insa, desi instinctul de a manca mai mult, in special ceva dulce care sa se digera si sa elibereze energie rapid (implicit de a suplini caloriile in plus pierdute din cauza frigului) este activ, stilul nostru de viata s-a schimbat radical. Cine mai merge ca Lykke Li in videoclipul I Follow Rivers prin nameti? Eu una, nu, si cel mai probabil nici tu. Nu mai mergem prin zapada kilometri intregi pentru a ne procura hrana, ci cel mult curatam zapada de pe parbriz. Iar exemplele pot continua.
Ce putem face in cazul reflexului de a manca mai mult ca de obicei? Sa stim in primul rand ce ni se intampla. Si fie suplimentam activitatea fizica, fie scadem din numarul caloriilor sau marimea portiilor.
2. O calorie nu vine niciodata singura
Desi trebuie sa ne descurcam intr-un fel sau altul cu un reflex vechi de mii de ani, mai trebuie sa avem grija la aliatii surpriza ai acestuia: Sarbatorile de iarna! Care vin la pachet cu: de-ale porcului, de-ale vinului, plus mesele care ocupa toata casa si tin fix ca in povesti (cred ca numai in basmele romanilor petrecerile reusite e musai sa tina trei zile si trei nopti).
Citeste articolul integral pe Nutripedia