Acasa | Fotografia poveste | Muzeul George Enescu

FOTOGALERIE

Muzeul George Enescu

 SHARE  

Adaugat in 9 februarie 2012

Muzeul George Enescu

Muzeul George Enescu. Foto: Bogdan Manea

Prin mail am primit invitatia. Scurta si la obiect. Intr-o anumita sambata, la pranz, trebuia sa fim la Muzeul Enescu. Numai eu si prietenul Munin. Muzeul. Vroia sa il fotografiem. Muzeul George Enescu.

Pentru cel indragostit de Bucurestiul anilor ‘30, recunoasteti, este un adevarat regal. Cel mai impunator si totodata mai curat Art Nouveau, perfectul simbol al unei ere si al unui oras. Bucurestiul, odata occidental. Ma si gandeam: totul numai pentru ochii mei si lentila lui Munin. Flatant, nu?

M-am napustit pe internet. Cantacuzino - Nababul, Nicolae Vermont, G.D.Mirea, Emil W. Becker, Ioan D. Berindei, Costin Petrescu, Casa Krieger, toti au trecut prin fata mea. Din foamea de a afla si frica de a nu uita. Prim-ministrii, primari, sculptori, arhitecti, decoratori, pictori, pe toti i-am strans in minte incercand sa refac o cladire si o epoca.

Si sa inteleg. Sa vad cum un copil nascut in 1881 la Dorohoi ia lectii de cant cu lautarul Nicolae Chiorul si in 1886, la 5 ani, compune prima opera, doisprezece masuri pentru pian si vioara, "Tara Romaneasca". Cum acest copil, nascut in 1881, ajunge in 1894, la 13 ani, sa tina un recital la Ateneul Roman.

Credeti ca a fost primul sau recital? Nu. Primul recital al sau a fost cu patru ani mai devreme, cu Orchestra Colonne. In 1890, fiind solist in concertul de vioara de Beethoven. Vreau sa inteleg cum, in 1897, scrie "Poema romana". La 16 ani. Piesa pe care, un an mai tarziu, in 1898, la 17 ani, o dirijeaza la Ateneul Roman.

Si scrie doua "Rapsodii romane", in 1901 si 1902. Plus o Simfonie concertanta pentru violoncel si orchestra. La 20 si 21 de ani. Mai apoi, la venerabila varsta de 23 de ani, in 1904, devine... membrul al juriului Conservatorului din Paris.

Si compune o alta simfonie in 1905, la 24 de ani....

Vreau sa aflu cum a reusit sa memoreze 52 de volume de Bach si sa dirijeze Wagner fara sa aiba nevoie de partitura. Sa aflu cum, la maturitate, colinda intreaga tara, dand concert dupa concert in douazeci-treizeci de orasele de provincie, si intrebat despre capacitatea publicului de a intelege Bach, raspunde: "Nu-i nimic ca nu pricepe Bach, sa-l ia ca pe un medicament!".

Sa aflu cum initiaza campania de infiintare a Operei Romane. Sa vad cum infiinteaza si sustine din banii castigati din propriile concerte, un concurs national de compozitie, romanesc.

Vreau sa stiu cum un barbat elegant poate fi in aceasi timp nepretentios si extrem de modest, dormind in timpul turneelor pe bancile vagoanelor de clasa a doua. Cum acest barbat rafinat, obisnuit cu inalta societate si standardele ei, poate dormi intr-o chilie modesta, mobilata auster. Vreau sa aflu cum acest om frumos, dorit si adulat, cerut (se pare) de multe ori in casatorie, si-a cunoscut marea dragoste prin 1911 si a asteptat-o vreme de doi soti, pana in 1938, cand in sfarsit s-au putut casatori.

Vreau sa...

Au fost mai multe dorinte.Si toate s-au topit. S-au topit cand i-am vazut mainile. Degete lungi, degete nefiresc de lungi, impletite in lungul viorii. Maini-bagheta, maini-arcus. Maini aurii pe catifea de purpura.

Priviti-le...

Totusi, vreau sa inteleg cum un copil ajunge Enescu.

Galerie imagini

 
 
 
 
 
 
 


Autor: Bogdan Manea
 


 SHARE :  Trimite pe mail
muzeugeorge enescufotografieimaginicompozitormuzicamainiateneul romanrecitaldirijor CITESTE MAI MULTE DESPRE

8221 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.