Acasa | Familie | Cum sunt afectaţi copiii de conflictele ce au loc în familie

Cum sunt afectaţi copiii de conflictele ce au loc în familie

 SHARE  

Adaugat in 10 februarie 2012

Cum sunt afectaţi copiii de conflictele ce au loc în familie

Copiii și conflictele. Foto: Photoxpress

Îngrijirea pe care o familie o acordă unui copil are o influenţă majoră asupra felului în care copilul se formează şi se dezvoltă. La fel de mult contează însă caracteristicile familiei și experiențele pe care copilul le are în cadrul familiei.

Efectele violenței în familie asupra copiilor

Ca urmare a expunerii la violență, copiii pot manifesta anxietate crescută, agresivitate, neliniște, coșmaruri, dificultatea de a adormi, teama de a face greșeli, gânduri de suicid, un apetit alimentar foarte crescut sau foarte scăzut, enurezis, dureri de cap și de stomac, dificultăți de concentrare, tendința de a-și face rău (se trag de păr, își rod unghiile), dificultăți sociale.

Deseori, copiii se simt responsabili de violența din familie și nu înțeleg că este o problemă doar a adulților, ei cred că părinții se ceartă din cauza că ei, copiii, au greșit cu ceva. 

Violența în familie crează de multe ori copilului un sentiment de confuzie, mai ales atunci când sunt apropiați de ambii părinți. Sentimentele lor de iubire și afecțiune pentru părinți intră în conflict cu ceea ce se întâmplă între părinți. 

Pentru copii, experiența violenței în familie este foarte apropiată de conflictul loialității. Copiii se simt deseori la mijloc în conflictul dintre părinți și simt că fiecare părinte îi vrea de partea lui. Iubirea pentru ambii părinți face ca această situație să fie imposibil de rezolvat pentru ei. Unii copii pot lua partea unui părinte în timp ce alții simt că nu pot fi alături de  niciunul dintre părinți.

În contextul conflictelor din familie, copiii pot alege să-și exprime sentimentele prin manifestarea unui comportament negativ. Părinții înțeleg în mod greșit aceste manifestări și pedepsesc copilul- comportament ce ignoră sentimentele copilului și le întărește acestora gândul că ei sunt cauza violenței în familie.

Să nu uităm că părinții sunt modele pentru copii, iar copiii care trec prin experiențe de violență în cadrul familiei învață de la părinții lor. Copiii învață astfel că violența este acceptată și este în regulă sa fii iubit și rănit în același timp. Mai mult de atât, copiii cred ceea ce văd: femeile sunt slabe și victime iar bărbații sunt puternici și agresori.

Divorțul ca rezultat al escaladării conflictului din familie și consecințele asupra copilului 

Un cuplu aflat în divorț  se confruntă, de cele mai multe ori, cu emoții intense de furie, durere și dezamăgire, iar divorțul poate fi foarte stresant pentru copil. 

Cu toate acestea, studiile arată că nu divorțul în sine afectează în mod negativ copilul, ci conflictul la care copilul este expus în timpul mariajului conflictual al părinților și după divorț.

Modul în care părinții rezolvă conflictul determină adaptarea copilului la noua situație a familiei. Frica, suferința și alte simptome ce apar la copil sunt diminuate atunci când părinții își rezolvă conflictul folosind compromisul și negocierea în locul atacurilor verbale, în timp ce conflictul nerezolvat, cronic, este asociat cu trăirea unui sentiment puternic de insecuritate emoțională de către copil. 

Factori cheie care contribuie la o bună adaptare a copilului după divorț:

  • Sprijinul emoțional acordat copilului, monitorizarea activităților copilului, disciplinarea pozitivă, ce exclude orice formă de violență, menținerea unor așteptări față de copil în acord cu vârsta acestuia;
  • Accesul copilului la părintele  non-rezidențial (în marea majoritate a cazurilor acesta fiind tatăl), și susținere din partea acestuia atât din punct de vedere emoțional ( prin implicarea în activități împreună cu copilul, ascultarea nevoilor acestuia),cât și din punct de vedere financiar, prin stabilirea unor aranjamente clare legate de asigurarea nevoilor de creștere și educare a copilului.

Este important pentru copil ca părinții să încerce, după divorţ, construirea unei noi relații între ei pentru a putea coopera eficient pentru copil. În plus, un divorț poate fi un exemplu pentru copil în ceea ce privește modul în care poate rezolva un conflict. Felul în care părinţii îşi rezolvă problemele este deseori imitat de către copii. Dacă părinții pot comunica eficient și coopera după divorț, copilul va avea mai puțin de suferit. 

Nota redactiei: Acest material de informare face parte din campania de educare și de sensibilizare pentru a combate violenţa la adresa copiilor, derulată de organizația Salvați Copiii, în perioada septembrie 2011-decembrie 2011, și este pus la dispoziția presei pentru a fi utilizat. Campania se intitulează ”Ascultă-i sufletul” și își propune să atragă atenţia asupra nevoilor emoţionale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bătaie, umilinţa și neglijenţa în ceea ce privește dezvoltarea psihică și afectivă a acestora și modul în care se formează și se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea își propune să ofere adulților metode alternative și sprijin de specialitate pentru creșterea copiilor într-un mod pozitiv. Salvaţi Copiii a dezvoltat în cinci orașe din ţară (București, Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș) Centre de Consiliere pentru Părinţi, unde sunt oferite servicii de educare și consiliere pentru părinţi și copii și servicii de formare pentru profesioniștii care interacţionează cu copii. La București, Salvaţi Copiii a înfiinţat de asemenea Centrul de Educaţie Emoţională și Comportamentală pentru Copii, unde oferă servicii de evaluare clinică, consiliere și psihoterapie pentru copii și adolescenţi. Datele de contact ale centrelor se găsesc pe www.salvaticopiii.ro.Autor: Psiholog Andreea Biji, organizaţia Salvaţi Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail
familieparinticopiipsihologia copiluluiviolentaconflicteefecterecomandarisolutiidivortconsecintesalvaticopiii.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

7659 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.