Acasa | Familie | Copiii si alimentatia. Topul temerilor parintilor: De ce este copilul meu mofturos la mancare?
De ce este copilul meu mofturos la mancare / Foto: SmartWoman
Secretul este asadar sa-i oferim copilului o gama cat mai variata de alimente sanatoase, din care sa poata alege ce ii inspira incredere. Copilul are un simt innascut cand vine vorba despre alimentele de care organismul sau are nevoie pentru a se dezvolta; asadar, el simte cel mai bine de cata mancare are nevoie si cand este timpul sa manance. Are insa nevoie ca alimentele sa ii fie oferite intr-o atmosfera relaxata, in care toata lumea sa se simta bine, pentru a nu percepe ora mesei ca pe ceva ostil sau ca pe o obligatie.
Specialistii spun ca parintii nu trebuie sa-i ofere copilului o masa formata din alimente total noi pentru el. Mancarea pe care nu a mai incercat-o trebuie sa fie strecurata printre felurile pe care deja le mananca si in cantitati mici.
Adultii trebuie sa inteleaga si ca micutii lor pot fi mai sensibili decat altii la anumite texturi, culori sau mirosuri ale unor mancaruri. Si acestea pot fi motive pentru care nici macar nu vor sa incerce anumite feluri de mancare si spun ca nu le place, desi nu le-au gustat niciodata. Un alt motiv pentru care resping un aliment poate fi faptul ca le aminteste de o perioada in care au fost bolnavi sau l-au asociat cu o stare, un lucru care nu le-a placut.
Si, inca o data, nu trebuie sa distragem atentia copiilor de la masa cu nimic. Nici cu desene animate, nici cu jucarii si nici cu vorba prea multa, trebuie sa aiba in atentie mancarea pe trebuie sa o manance.
Cum ne descurcam cu alimentatia diversificata?
"Copilul trebuie sa aiba controlul asupra a ceea ce mananca", spune Nancy Hudson, specialist in dietetica de la Universitatea din California. Daca este fortat sa manance ce nu-i place sau in cantitati prea mari pentru el, un copil poate avea probleme mai tarziu, in dezvoltare. Copiii carora parintii nu le dau voie sa ia o decizie asupra mesei, adica nu le este respectat cuvantul atunci cand spun ca nu mai pot sau ca nu le place ceva, prezinta riscuri mai mari sa dezvolte tulburari de alimentatie sau sa devina obezi. Mai mult, "strategia" de a forta copilul sa manance va avea aproape sigur efect invers, adica il va face doar mai incapatanat si mai putin deschis la lucruri noi, in viitor.
Cum ne dam seama ca micutul mananca suficient, daca nu creste?
Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze daca micutii lor nu cresc precum prietenii lor de aceeasi varsta. Copiii nu cresc intotdeauna intr-un ritm constant si, mai ales, nu se dezvolta in acelasi ritm ca in primul an de viata. Parintii trebuie sa pastreze legatura permanent cu medicul daca simt ca ingrijorarea le este justificata, dar niciodata preocuparile si grijile nu trebuie sa ajunga sa fie percepute de copil.