Tarte aux pommes. Foto: blogculinar.ro
M-am rezumat la o reţetă simplă, dar cu un rezultat surprinzător şi pentru mine. Untul nu avea cum să lipsească, aşa cum este el prezent mai în toate reţetele franţuzeşti. Şi pe bună dreptate, e cea mai bun decât untul?! (Dacă ai de gând să înlocuieşti untul cu margarină, o să te găsesc şi o să ard într-un ritual voodoo toată grăsimea vegetală hidrogenată din casă).
Nu-mi amintesc să fi făcut prea multe deserturi uşoare, fără creme sau frişcă. Tarta franţuzească cu mere este poate prima reţetă simplă şi săracă în calorii, cu doar vreo 5 ingrediente. Rezultatul final depinde de calitate – să ai mere proaspete, unt bun şi gem de piersici mai de calitate. Decoratul este puţin mai dificil, dar nu obligatoriu.
Ingrediente:
Pentru aluat:
100 grame unt rece
250 grame făină
1 praf sare
1 gălbenuş
Compoziţie
6-8 mere verzi (dar nu din acelea acre)
2-3 linguri zahăr brun
2-3 linguri unt
100 grame gem caise
Preparare:
1.Aluatul tartei este cel de pâte brisée care se foloseşte la toate tartele franţuzeşti, inclusiv quiche. În principiu, pui făina cu praful de sare într-un castron, adaugi untul tăiat cubuleţe şi te joci cu degetele, încorporând untul în făină până obţii o textură nisipoasă. Adaugi galbenuşul, frămânţi 2-3 minute şi pui bila obţinută la frigider 30 minute-1 oră.
După ce-a stat la frigider, o întinzi pe forma de tartă, având grijă să pudrezi cu făină coca când este nevoie. Înţeapă aluatul cu o furculiţă pe alocuri şi mai lasă-l la frigider 30 minute. Ca să nu se lipească de suprafaţa de lucru, eu întind coca pe o foaie de copt pentru a o manevra mai uşor. După cele 30 minute, pune aluatul la cuptor timp de 10 minute. Acesta trebuie scos chiar înainte să se rumenească, se va găti complet odată cu merele.
2.Taie merele în jumătate, făcând o secţiune verticală, de la coadă în jos. Ia câte o jumătate de măr deodată şi cu o linguriţă, scobeşte sâmburii. Taie tot de sus în jos o felie, ca să înlături restul cotorului, inclusiv codiţa şi partea neagră de jos. Pune jumătatea de măr obţinută pe tocător, cu partea rotundă în sus şi taie felii ca în imagine.
3.Aranjează feliile de mere pe aluat, de la margine spre centru. Am încercat să aranjez feliile sub formă de floare, poţi vedea mai jos ce a ieşit.
4.Presară zahărul brun peste mere şi câteva cubuleţe de unt.
5.Pune totul în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 40-60 de minute sau până merele au o culoare maro-aurie. La un cuptor imprevizibil ca al meu, a trebuit să las focul mic pentru a nu arde merele.
6.Până ce se face tarta, încălzeşte gemul de caise cu 2 linguri de apă la foc mic până se încălzeşte şi devine mai lichid. După ce scoţi tarta, unge merele coapte cu gemul de caise folosind o pensulă de bucătărie. Se serveşte caldă, cu scorţisoară.