Acasa | Calatorii | Cireaşa de pe tortul Europei

FOTOGALERIE

Cireaşa de pe tortul Europei

 SHARE  

Adaugat in 22 martie 2012

Cireaşa de pe tortul Europei

Fjorduri islandeze. Foto: www.placerea-de-a-calatori.ro

Islanda e puţin din toate şi e mai mult decât mi-aş fi imaginat vreodată. Islanda e o experienţă transformatoare. Islanda e ca o oglindă, te obligă să-ţi asculţi toate gândurile. Cum arată Islanda? În zece imagini şi zece firmituri arată cam aşa:

.

Rechinul putrezit e categorisit drept una din delicatesele islandeze, un must try. E desigur o mare porcărie care are gust de amoniac şi se serveşte în doze extrem de mini, alături de o pâine udă şi închisă la culoare. Asezonat cu black death, tăria aceea din cartofi cu seminţe de chimen, rezultă o combinaţie cel puţin ciudată rău. Gustul nu trece, ci rămâne impregnat în memorie mult timp după. Rechinul putrezit se mai găseşte în topurile celor mai groaznice mâncăruri ale tuturor timpurilor. Însă de ajungeţi în Islanda, e garantat că nu vă puteţi abţine, oricâte pre-avertizări aţi primi.

.

Plajele cu nisip negru de la Vik sunt extrem de bizare. E ca şi cum ai lua tot nisipul ăla auriu, cald şi văratic, l-ai impregna cu smoală şi l-ai arunca înapoi pe pământ să formeze o plajă vulcanică. Am nimerit acolo în mijlocul unei furtuni, cu nori grei şi îmbufnaţi de supărare. Acum, că privesc retrospectiv, nici n-ar fi fost drăguţă plaja aceea în lumina soarelui. Nisipul negru şi ud amplifică sentimentul bacovian ce te cuprinde, furtuna face ravagii şi una peste alta, imaginea color obţinută astfel, e de fapt alb-negru.

.

Krafla sau cum ar fi o plimbare prin iad. Krafla e o zona vulcanică activă a Islandei, cu potenţial de risc, desigur. Turişti sunt pretutindeni, deşi eşti avertizat la fiecare pas că eşti pe proprie răspundere. Acolo, undeva în pustietatea aceea, simţi inima pământului. Auzi, parcă în imaginaţie cum clocoteşte magma dedesubt. Te plimbi pe o coajă de pământ ce poartă nişte straie colorate şi pârjolite. În urma ultimei izbucniri din adâncuri, scoarţa se îmbracă-n curcubeu, e când roşie de sulf, când galbenă, când neagră de fum şi supărare, când verde încremenit al unui fir de iarbă ce îndrăzneşte să trăiască aici, când albă de zăpada ce n-a avut încă timp să se topească.

.

N-aş fi îndrăznit să regăsesc la capătul pământului nisipuri roşii. Mi se păreau aşa exotice, demne doar de-un deşert arăbesc şi-o pustietate notorie. Uneori lucruri neaşteptate se întâmplă, aşa că nisipurile din cele o mie şi una de nopţi au apărut în lumina solară nordică în fiordurile de vest. Culoarea nisipurilor se schimbă de la galben intens către cărămiziu şi mai apoi un roşu puternic, în funcţie de momentul zilei.

.

Pufinii arctici sunt nişte romantici incurabili. Sunt omniprezenţi în toate cărţile poştale islandeze, sunt aproape un simbol naţional. Sunt tare simpatici şi prietenoşi. Vin pe stâncile din Latrabjarg pentru a-şi face cuib, apoi pleacă iar pe mare în căutare de hrană. Sunt protejaţi prin lege şi doar un număr mic pot fi ucişi pentru pofta turiştilor. Am înţeles că gustul cărnii e aidoma celui de porumbel.

.

Laguna albastră este de departe una din cele mai grozave experienţe islandeze. Apa fierbinte de un albastru intens are o consistenţă lăptoasă. Senzaţiile trăite sunt irepetabile, să leneveşti la propriu în apă fiebinte, să fie afară doar câteva grade şi obrajii să-ţi ardă de frig. Să bagi mâna în zăpadă şi să integrezi în tine căldura lagunei şi răceala gheţii. Laguna albastră e o călătorie tactilă, o călătorie a simţurilor. Masca de nămol, ora de masaj, sauna finlandeză sau turcească, restaurantul din lavă cu specialităţi nordice - toate la un loc te îmbie. E o atracţie irezistibilă, în care totul se topeşte.

.

Soarele de la miezul nopţii e o apariţie seducătoare. Am nimerit într-o zi de 22 iunie acolo unde se termină pâmântul. Latitudine şi longitudine numai potrivită încât să vezi soarele cum fuge pe linia de orizont, diferenţa dintre apus şi răsărit în Islanda în această zi de maxim e de doar douăzeci de minute. Am aşteptat un timp îndelungat, cam atât timp cât am urmărit puffinii ce-şi construiau un cuib. A fost un moment când soarele a început să fugă pe linia de orizont, căci n-a intrat tot discul în apă. O jumate din el a rămas peste ocean, iar mişcarea era nu doar sesizabilă, ci evidentă. Aşadar într-un interval relativ scurt, soarele a trecut din mâna stângă în mâna dreaptă şi-a răsărit iar.

.

Nu degeaba Islanda e supradenumită ţara de gheaţă şi de foc, nu-i aşa? Vulcanii cei furioşi şi laguna de gheaţă o confirmă. E unicat această lagună de gheaţă, e una din minunile naturale ale acestei ţări deosebite. Cel mai interesant lucru despre lagună e că e în continuă schimbare, laguna văzută de mine nu va mai fi niciodată aceeaşi. Ea va fi o altă lagună, cu alte cuburi de gheaţă, cu alte forme şi alte culori de albastru intens. Se poate vizita for free, doar plimbându-te pe marginea ei şi alături se poate degusta cea mai bună supă de fructe de mare islandeză.

.

Fjordurile sau dantelăria ţărmului e una din atracţiile deosebite ale acestei ţări. Veşnica ispită a tuturor timpurilor, dantela. Acum, dantela Terrei. Vizibilă mai plăcut din satelit, plimbarea când pe-o latură când pe cealaltă, dantela rămâne surprinzătoare, captivantă, atrăgătoare.

.

Un număr anume de cascade frumoase se află pe pâmânt islandez. Multe foss-uri sunt semnalizate, toate extraordinar de frumoase. Cascada Zeilor e cea mai spectaculoasă şi cea mai cunoscută, o cascadă în două etaje înaltă de 32m. Parte din cercul de aur, alături de geysir, cuvânt ce a ajuns universal şi de satul islandez Thingvellir.Autor: Liliana Oprişan
 


 SHARE :  Trimite pe mail

13057 citiri

47 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.