Acasa | Familie | Grija pentru tine, ca părinte. Strategii pentru părinți echilibrați

Grija pentru tine, ca părinte. Strategii pentru părinți echilibrați

 SHARE  

Adaugat in 20 aprilie 2012

Grija pentru tine, ca părinte. Strategii pentru părinți echilibrați

Strategii pentru părinți echilibrați. Foto: Photoxpress

"A fi părinte este în majoritatea cazurilor şi în majoritatea timpului o experienţă plăcută şi pozitivă. În acelaşi timp, puţine experienţe în viaţă sunt la fel de solicitante, de stresante şi de obositoare.

Mulţi părinţi îşi încep «cariera» de mamă sau de tată fără a fi cu adevărat pregătiţi pentru ceea ce va urma. Când se întâlnesc cu comportamente problematice din partea copiilor lor, vor tinde să creadă că soluţia este legată de o mai bună gestionare a comportamentului copiilor. Totuşi,  părinţii s-ar descurca mai bine în multe cazuri dacă şi-ar analiza şi modifica propriile comportamente şi dacă şi-ar acorda mai multă grijă lor, ca părinţi." spune Andreea Biji, psiholog la Centrul de Consiliere pentru Părinţi, Bucureşti, al organizaţiei Salvaţi Copiii.

Comportamentul copiilor îl oglindeşte pe cel al părinţilor

Copiii sunt ca nişte mici bureţi emoţionali atunci când interacţionează cu proprii părinţi. Preiau cu uşurinţă stări precum iritarea, agresivitatea, nervozitatea sau tensiunea, şi acest lucru se va vedea în comportamentul lor. Când copilul tău este agresiv sau agitat, obraznic sau trist, gândeşte-te la starea pe care tu o ai şi pe care i-o transmiţi, gândeşte-te la felul în care te porţi în prezenţa lui.

Nu te mira că este agresiv dacă ţipi la el când eşti nervos; nu te mira că îşi loveşte fraţii sau prietenii de joacă dacă tu îl educi cu palme; nu te mira că este obraznic - cu bunica, sau chiar cu tine - dacă tu la rândul tău nu ești prea politicos cu ceilalți membri ai familiei.

Pentru a putea interacţiona în mod sănătos cu copilul tău şi a-l ajuta să crească frumos, analizează-ți comportamentele, identifică şi fă eforturi să rezolvi problemele care te frământă, fie că este vorba de probleme emoţionale, de cuplu, familiale sau profesionale.  Nu uita: emoțiile și comportamentele tale vor fi preluate de copil, într-o formă sau alta. Consilierea parentală și sfatul specialiștilor te pot ajuta să treci mai uşor peste astfel de probleme. Se pot găsi inclusiv soluții accesibile, precum serviciile gratuite de consiliere parentală oferite de Salvați Copiii la centrele din București, Timișoara, Iași, Suceava și Târgu Mureș.

Strategii pentru părinți echilibrați

Cei mai mulţi părinţi vor pune întotdeauna pe prim plan copilul şi creşterea acestuia, neglijând însă cu desărvârşire să aibă grijă de ei înşişi. Deşi nevoile copiilor trebuie să aibă prioritate, este foarte important ca părinţii să aibă grijă de propriile nevoi. Este dificil să ai răbdare şi să fii calm, consecvent şi disponibil pentru copilul tău dacă nu te simți în regulă cu tine însuți, cu propriul ritm de viaţă.

Un copil are nevoie de părinţi fericiţi și echilibrați, care se simt bine în pielea şi în viaţa lor, pentru a putea fi ei înşişi fericiţi şi a crește armonios.

Patru sfaturi pentru a deveni părinți mai fericiți:

1. Nu încercaţi să fiţi părinţi perfecţi

Nu cereţi prea mult de la voi şi nu încercaţi să deveniţi părinţii „perfecţi”: acest lucru va cauza anxietate, frustrare, dezamăgire. Un părinte bun, care îşi va creşte copilul bine, este părintele care face greşeli, învaţă din ele şi va evita să îşi stabilească aşteptări nerealiste faţă de el, ca om, în primul rând.

2. Acceptaţi că aveţi nevoie de sprijin în creșterea copiilor şi de pauze departe de copiii

Fiecare părinte are nevoie de companie, intimitate, sprijin în creşterea copiilor şi de pauze ocazionale de la a fi mereu cu copiii.  Ca părinţi este imperios necesar să aveţi printre priorităţi timpul petrecut în cuplu, fără copii. Este o nevoie firească şi, în plus, o sursă de energie pentru susţinerea responsabilităţilor părinteşti. Atunci când se poate, duceţi copiii în vizită la alte rude sau la alţi părinţi dispuşi să îi primească pentru a se juca cu copiii lor. În acest fel, nu numai că vă faceţi timp pentru voi, dar le arătaţi copiilor că aveţi încredere în ei şi că pot fi mai independenţi.

3. Organizaţi-vă timpul pentru a putea câştiga zilnic timp pentru voi înşivă şi activităţile care vă relaxează

A-ți organiza timpul nu înseamă a-ți planifica ziua în mod rigid, ci a transforma timpul într-un prieten şi un aliat.  Acordați-vă timp pentru a vă gândi şi visa la lucrurile pe care vi le doriți în viaţă. Acestea sunt priorităţile şi acesta este punctul din care începeţi să recâştigaţi controlul asupra timpului şi vieţii voastre. Gândiţi-vă un minut la 5 lucruri pe care le faceţi zi de zi. Dacă sunteţi capabili să reduceţi timpul cu 10 minute pentru fiecare sarcină, este aproape o oră pe care aţi câştigat-o, zi de zi. O oră pe care veţi fi liberi să o petreceţi aşa cum doriţi.

Câteva instrumente de ajutor în organizarea timpului:

  • Rutina: Nu fiecare dintre noi este fan al rutinei, însă ea permite copiilor să îşi asume mai multe responsabilităţi. Ei ştiu astfel ce se aşteaptă de la ei şi prin urmare pot face mai multe activităţi în mod autonom.
  • Delegarea şi împărţirea sarcinilor: Acceptaţi ofertele celorlaţi atunci când vor să vă ajute şi delegaţi din sarcini partenerului pentru a vă organiza mai bine timpul. 
  • Învăţaţi să spuneţi şi "NU": Folosiţi-vă priorităţile ca să echilibraţi solicitările pentru efortul şi timpul dumneavoastră. Încercaţi să spuneţi “nu” lucrurilor care nu se potrivesc cu priorităţile voastre. Veţi fi surprinşi cât de eliberaţi vă veţi simţi!
  • Planificarea şi acţiunea: faceţi două calendare şi două carneţele pentru a vă planifica timpul. Un carnețel va fi dedicat obiectivelor pe termen lung, celălalt va fi dedicat activităților curente. Primul calendar ar trebui să arate toate lunile anului, pe care să le puteţi vedea dintr-o privire. Al doilea calendar este cel zilnic, săptămânal şi lunar pe care îl folosiţi în mod normal în viaţa profesională şi personală. În fiecare lună, transferaţi evenimentele din calendarul cu obiective pe termen lung, în celălalt calendar. Țineţi aproape primul carnețel pentru a vă reaminti mereu obiectivele importante. Alocaţi 10 minute la sfârşitul fiecărei zile de lucru pentru a face lista cu lucruri importante pentru a doua zi. A scrie, a pune pe hârtie, este cel mai bun mod de a vă clarifica mintea şi a vă simţi apoi mai relaxat.

4. Apelaţi la consiliere atunci când problemele par să vă depăşească.

Admiţând că aveţi nevoie de ajutor nu veți deveni părinte mai puţin bun. Din contră. Apelând la consiliere arătați doar că vă pasă de felul în care vă creșteți copilul. Fie că vă confruntați cu probleme de comportamente ale copilului, fie că doriți să vă îmbunătățiți abilitățile de părinte, puteți apela la serviciile gratuite oferite de Salvați Copiii în Centrele de Consiliere pentru Părinți în cinci orașe din țară. Centrul utilizează programul de parenting Triple P, aplicat cu succes în 17 țări și folosit în România exclusiv de Salvați Copiii. Detalii despre serviciile Centrelor de Consiliere pentru Părinți găsiți pe siteul www.salvaticopiii.ro si pe www.consiliere-parinti.ro.

Nota redactiei: Acest material face parte din campania de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor, derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-aprilie 2012. Campania se intituleaza "Asculta-i sufletul" si isi propune sa atraga atentia asupra nevoilor emotionale si psihice ale copiilor, precum si asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bataie, umilinta si neglijenta in ceea ce priveste dezvoltarea psihica si afectiva a acestora si modul in care se formeaza si se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea isi propune sa ofere adultilor metode alternative si sprijin de specialitate pentru cresterea copiilor intr-un mod pozitiv. Salvati Copiii a dezvoltat in cinci orase din tara (Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures) Centre de Consiliere pentru Parinti, unde sunt oferite servicii de educare si consiliere pentru parinti si copii si servicii de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copii. La Bucuresti, Salvati Copiii a infiintat de asemenea Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, unde ofera servicii de evaluare clinica, consiliere si psihoterapie pentru copii si adolescenti. Datele de contact ale centrelor se gasesc pe www.salvaticopiii.ro.Autor: Psiholog Andreea Biji, Organizaţia Salvaţi Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail
familiecopiidezvoltarecrestereeducatieconsiliere parintisalvati copiiiparentingajutorsfaturirecomandaripsihologia copilului CITESTE MAI MULTE DESPRE

6843 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.