Vinul potrivit. Foto: Photoxpress
Nu se pune problema de a completa reciproc neajunsurile, ci de a potenta si evidentia in mod reciproc calitatile.
Un vin neechilibrat, de o calitate mai slaba nu poate fi "trecut cu vederea", chiar daca este asociat cu o mancare spectaculoasa, deosebita. O combinatie de succes se obtine atunci cand aromele vinului evidentiaza un aspect al mancarii, iar mancarea subliniaza o calitate a vinului.
Metoda de gatit si vinul potrivit
Modalitatea in care mancarea este pregatita si gatita ii dau savoarea, gustul, textura si culoarea finala. Iar principiul general de asociere a vinurilor cu mancarea in functie de tehnica de preparare a acesteia este urmatorul: o metoda usoara de gatit (prepararea la la abur, spre exemplu), care sa pastreze cat mai mult calitatile initiale ale alimentului cere un vin usor, fructat, cu aciditate scazuta. In schimb, cu cat metoda incepe sa se complice si sa imbogateasca toate aspectele mancarii, cu atat si vinul asociat trebuie sa fie mai greu, mai bogat in taninuri.
Asocierea mancarurilor cu vinurile
Exista reguli de asociere a mancarurilor cu vinurile? Evident, raspunsul este afirmativ si tine foarte mult de "chimia" vinului si a mancarii. Acrul si amarul se potenteaza reciproc. Dulcele modifica gustul sarat, precum si aciditatea sau gustul amar. Vinurile dulci se asociaza de regula cu mancarurile sarate. In schimb, gustul amarui si aciditatea unui vin rosu, taninic vor da pestelui sau branzei topite un gust usor metalic. Insa, conform zicalei "gusturile nu se discuta", orice asociere pur subiectiva poate fi acceptata ca regula… cel putin a casei.
Recomandari generale de servire a vinurilor in timpul mesei
Citeste mai multe recomandari pe Nutripedia