Acasa | Familie | Când e timpul să-ţi laşi copilul la computer?

Când e timpul să-ţi laşi copilul la computer?

 SHARE  

Adaugat in 8 mai 2012

Când e timpul să-ţi laşi copilul la computer?

Tehnologia la îndemână. Foto: Photoxpress.com

O întrebare care macină mintea multor părinţi: când este momentul potrivit ca să îmi las copilul la computer? Ştim cu toţii cât de atraşi sunt cei mici de această maşinărie complexă pe care noi am descoperit-o în adolescenţă, unii poate chiar mai târziu.

De la ce vârstă e bine să-ţi laşi copilul la computer e o chestiune care priveşte fiecare părinte în parte. Este cam la fel ca atunci când te hotărăşti că e timpul să-i cumperi o bicicletă sau să-l laşi singur afară. Nu poţi spune nici când e prea devreme, nici când e prea târziu să laşi copilul la computer. Toate acestea depind de modul în care vrei să-ţi educi copilul, de valorile pe care vrei să le transmiţi şi, mai ales, de cât de pregătit este copilul pentru o nouă "jucărie".

Există multe controverse cu privire la a lăsa sau nu copiii la computer, însă, să fim serioşi: computerul face parte din realitatea vremurilor pe care le trăim şi este destul de important pentru dezvoltarea creierului copilului, dar numai cu condiţia ca părinţii să stăpânească foarte bine nişte reguli pentru binele copiilor lor.

Iată o serie de aspecte importante pe care le poti lua în calcul atunci când te hotărăşti să-ţi laşi copilul la computer.

Computerul şi bebeluşii

Sunt părinţi care obişnuiesc să stea sau chiar să muncească la computer cu bebeluşul în braţe. Cei mici nu sunt consţienţi de computer în acele momente. Abia pe la 6 luni îşi dau seama că e "ceva interesant" acolo. Şi asta pentru că încep să distingă culorile, imaginile, sunetele.

Între 1 şi 2 ani, copilul începe să înţeleagă legăturile dintre cauză şi efect. Dacă atingi tastatura şi mouse-ul, "ceva magic" se întâmplă pe ecran. În cazul în care sunteţi pregătiţi pentru această etapă, este in regula să-l obişnuiţi cu câteva lucruri de bază. Desigur, nu va avea deprinderile motrice necesare pentru a controla un mouse, dar poate fi un început.

Copiii şi soft-urile computerului

La vârsta de 3-4 ani copiii sunt pregătiţi pentru “software”: joculeţe educative, puzzle-uri pe care să le rezolve. La această vârstă sunt suficient de dezvoltaţi pentru a putea controla mouse-ul şi pentru a înţelege funcţiile tastaturii. Puteţi cumpăra soft-uri educative prin care copiii să fie familiarizaţi cu culorile, formele geometrice, literele şi cifrele. Sunt de asemenea programe pentru muzică şi pentru pictură.

În această perioadă este crucial să-l deprindeţi cu măsura şi cu postura. Ştim cât de repede “ne fură” computerul şi poţi petrece cu orele în faţa monitorului, aplecaţi peste tastatură. Însă dacă-l învăţaţi de mic cu un program limitat în faţa computerului (alternat cu jocuri care nu necesită utilizarea calculatorului, cu mişcarea fizică afară) şi cu postura corectă în faţa computerului, acestea îi vor rămâne întipărite în minte.

În jurul vârstei de 4-5 ani, copiii pot fi lăsaţi singuri la calculator, fără să fie nevoie de îndrumarea părintelui. Atât timp cât sunteţi sigur că programele la care are acces sunt în regulă, copiii au abilitatea de a manevra "maşinăria" fără probleme. Ar fi indicat, însă, să vă ceară voie de fiecare dată când porneşte calculatorul, pentru a avea un control asupra timpului petrecut în faţa lui.

Copiii, computerul şi online-ul

Următoarea etapă în dezvoltarea copiilor este Internetul. Ca să intri on-line este nevoie să ştii să citeşti. Aşa că, dacă aveţi un copil care ştie să citească, este momentul să-i explicaţi despre riscurile la care se expune când este pe net. Această etapă trebuie parcursă alături de un adult şi nu este indicat să-l lăsaţi on-line fără prezenţa unui adult.

Pe măsură ce cresc (clasa a II-a / a III-a) vor apărea cerinţele precum adresă de e-mail, de messenger, cont pe reţelele de socializare. Deşi trebuie să îi acordaţi şi puţină intimitate, ar fi indicat să îi explicaţi că trebuie să fie supravegheat întrucât sunt oameni care îi pot face rău prin intermediul acestor mijloace de comunicare. Învăţaţi copilul să deschidă mesajele e-mail doar cu voi de faţă, întrucât spam-urile pot avea şi mesaje destinate adulţilor. După ce eliminaţi toate “pericolele” îl puteţi lăsa să citească mesajele ce-i sunt destinate.

Odată cu apropierea de adolescenţă a copiilor, misiunea părinţilor este puţin mai dificilă. Este mai greu să-i controlaţi, însă dacă relaţia dintre părinţi şi copii este una bazată pe încredere şi respect reciproc n-ar trebui să existe probleme.

Nimeni nu vă cunoaşte copilul mai bine, iar dacă simţiţi că este OK să-i lăsaţi independenţa de a deschide singur un e-mail, de a comunica pe reţelele de socializare cu mai multe persoane, atunci tot ce trebuie să faceţi este să vă reasiguraţi că ştie toate regulile.

Indiferent de vârsta pe care o are copilul, el trebuie să ştie că voi sunteţi părintele şi că este supravegheat. Are nişte reguli de respectat în ceea ce priveşte utilizarea computerului, iar dacă nu o face va suporta consecinţele.Autor: SfatulParintilor.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
educatiedezvoltarecopilpsihologia copiluluicomputercrestereparintirecomandarisfatulparintilor ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

4987 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.