Acasa | Articolul tau | Propunere indecentă

Propunere indecentă

 SHARE  

Adaugat in 9 mai 2012

Propunere indecentă

Propunere indecentă. Foto: Photoxpress

Ne-am căsătorit amândoi în acelaşi an, în aceeaşi lună, la o săptămână unul după altul. Eram prieteni buni, făcuserăm liceul împreună, aşa că am fost, fiecare dintre noi la nunta celuilalt. Aveam filosofii diferite despre căsătorie şi despre cum ar trebui să arate o nevastă.

Eu eram mai de modă veche, el nu dădea prea mulţi bani pe ce spunea maică-sa, taică-su, sau bunică-sa (la care, de altfel, ţinea foarte mult). Eu credeam că nu merită riscul să iei de nevastă una după care bărbaţii întorc capul pe stradă, el îmi spunea că preferă să mănânce dintr-un tort cu mai mulţi decât dintr-un rahat de unul singur.

Sârbului, aşa cum îi spuneam, îi curgea prin vene sânge de negustor grec, îi plăceau femeile dar iubea şi banii şi... nici până în ziua de azi n-am aflat care dintre ele era pe primul loc. Pe când era student în Timişoara aducea blugi, ţigări, aur, adidaşi şi câte altele, pe care le vindea la suprapreţ muritorilor din oraşul nostru.

Eram în cea mai neagră perioadă  a comunismului, în metastaza lui, dar nici eu, nici el şi nimeni altcineva nu vedea asta. Credeam că vom trăi veşnic în agonia aia, flămânzi şi legaţi la ochi, umiliţi de neputinţa de a spune adevărul. Nu de plăcere şi bucurie plăteau amărăştenii pe un pachet de ţigări de zece ori cât făcea şi nici faptul că rafturile magazinelor gemeau de pantofi, nu-i făcea să-şi dea leafa pe o lună pe o pereche de adidaşi, nici ăia de firmă.

Aşa îşi câştigase porecla, Sârbul. Ajunsese să facă bani frumoşi din bişniţă, student fiind avea maşină, era bine îmbrăcat, totul părea să-i meargă din plin. Şi i-a mers. După absolvire, s-a gândit că e timpul să se însoare şi a găsit o bunăciune, una dintre cele mai frumoase femei din oraş, pe Angi. Arăta ca Nicole Kidman. O frumuseţe mai degrabă anglo-saxonă, blondă, înaltă, cu picioare lungi dar cu un aer distant, uşor dispreţuitor. Orice cârpă punea pe ea, ziceai că-i scoasă din atelierul lui Armani sau Versace, aşa de bine-i stătea. Se distra teribil atunci când suratele ei, nu într-atât de binecuvântate cu frumuseţe, o întrebau de unde a cumpărat bluza, sau fusta... sau orice. "Ce bine arată, fato... ce faină e, unde ai găsit aşa ceva?"

Angi nu găsea nimic interesant sau deosebit; hainele o găseau şi iubeau să fie purtate de ea, spre disperarea nedisimulată a celorlalte.

Şi uite că nici nu apucarăm bine să vedem cum e să fii însurat, că veni Revoluţia.

Eu am rămas în banca mea, încă  năucit de ce ni se întâmpla, dar Sârbul s-a urcat pe coama valului şi a intrat în prima serie de business-meni autohtoni. Făcea ce făceau toţi în 1990, curse în Germania şi Turcia, cumpăra ieftin şi vindea scump. Începuse cu 1.000 de mărci, ăsta era tot capitalul lui. Se mai întâmpla s-o ia şi pe nevastă-sa când mergea după marfă şi într-una din cursele astea, în Turcia, a primit o propunere "indecentă" care avea să le schimbe viaţa. Erau în maşină, aveau pe atunci un Oltcit făcut cu piese franţuzeşti şi negociau cu un turc, să cumpere blugi şi haine din piele peticită, marfă care era super-trendy şi viral în România anilor '90.

Spahiului i-au alunecat ochii pe Angi şi se pare că i-a căzut cu tronc. S-au trezit cu el că face semne spre femeie şi le-a făcut brusc o ofertă absolut neaşteptată: "One thousand marks for the lady!" Cum ei păreau că nu înţeleg ce vrea, a scos din buzunarul de la spate al pantalonului un teanc de mărci şi a repetat propunerea. "One thousand marks for the lady!" şi i-a fluturat Sârbului pe sub nas purcoiul de bani. Ca să vă faceţi o idee cât însemna 1.000 de mărci în 1990, pot să vă spun că puteai să cumperi un apartament cu 2 camere în centrul oraşului cu 5.000 de mărci. Sârbul s-a uitat fără grai la nevastă-sa şi ea la el. Pe amândoi îi privea spahiul cu ochii umezi de poftă şi cu teancul de bani îndoit în mână.

Mi-a spus că l-a mirat nu atât propunerea turcului, cât mai ales faptul că nevastă-sa nu părea deloc şocată sau indignată. Îl privea oarecum întrebător şi cu un zâmbet uşor dispreţuitor în colţul gurii. Sârbul era un om care nu avea reflexe foarte bune decât atunci când se bătea cu cineva. În rest, deşi nu era ardelean, percuta destul de greu, avea nevoie de ceva timp ca să deschidă gura, iar acum, mai mult ca oricând, a rămas fără să spună nimic o bună bucată de vreme. O clipă, poate două, i-a fulgerat prin cap să încheie târgul, 1.000 de mărci însemna că-şi dubla capitalul, dar raţiunea a învins dragostea de bani şi a refuzat.

Turcul şi-a băgat banii în buzunar, i-a luat pe-ai lor în schimbul mărfii şi a plecat.

El a plecat, e adevărat, dar stafia lui nu. Din acel moment i-a bântuit şi i-a hărţuit permanent, le-a otrăvit viaţa, până când într-un final au divorţat. El n-a reuşit să uite niciodată privirea ei, iar ea nu i-a iertat niciodată tăcerea îndelungată. În cei doi ani care au urmat până la divorţ, fiecare ceartă, oricât de neînsemnată ar fi fost, ajungea să se sfârşească cu ţipete şi lacrimi şi cu stafia turcului cu teancul de bani în mână, bântuind printre ei. Este ca atunci când de la cea mai banală răceală, faci o sinuzită severă sau chiar meningită.

Sârbul e acum bine-mersi, om cu bani, recăsătorit cu o femeie cu 15 ani mai tânără şi cu o afacere prosperă. Mai bem din când în când câte-o bere împreună şi ne mai amintim.

Nici Angi n-o duce prea rău, s-a recăsătorit cu un belgian, are o fată care-i moşteneşte frumuseţea şi din nefericire pentru cititorii noştri de gen masculin, nu ştiu să vă spun cu cine obişnuieşte să-şi bea din când în când cafeaua.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Lucian Dima
 


 SHARE :  Trimite pe mail
casatoriecuplupropunerecerturiproblemedivort CITESTE MAI MULTE DESPRE

25442 citiri

51 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.