Iubire si intimitate. Foto: Agerpres
Dar pentru noi, ce inseamna intimitatea? Este clar ca oamenii inteleg lucruri diferite cand se gandesc la intimitate. Pentru unii intimitatea se refera, de exemplu, la momentul in care mananca impreuna, pentru altii intimitatea se refera exclusiv la partea sexuala. Unii oameni considera intim momentul in care privesc impreuna un film, altii cand impartasesc un secret sau cand impartasesc un interes comun.
Elementele de baza ale intimitatii sunt privirea, atingerea, comunicarea, fantezia, angajarea, tandretea.
Intimitatea ne provoaca teama pentru ca presupune un risc, iar riscul reprezinta nesiguranta asociata oricarui rezultat. Ea afecteaza diverse domenii ale vietii noastre extrem de sensibile - imaginea si respectul de sine, viata sociala, propriile fantezii - iar din acest motiv ne este teama de ceea ce s-ar putea intampla. Pentru a infrunta teama dezvoltam diverse mecanisme de aparare: o negam, o musamalizam, o ascundem, uneori suntem agresivi, alteori perfizi.
Influenta pe care teama o poate exercita asupra comportamentului este destul de mare cu efecte negative asupra relatiilor interpersonale sau a sexualitatii. De aceea, am realizat o clasificare a temerilor cu rol de obstacole in ceea ce priveste intimitatea, cu dorinta de a le constientiza si pe cat posibil a le tine sub control.
Citeste articolul integral pe TopExperti.ro