Acasa | Carte si Film | "Adio, arme" si cele aproape 50 de finaluri ale sale

"Adio, arme" si cele aproape 50 de finaluri ale sale

 SHARE  

Adaugat in 6 iulie 2012

Adio, arme. Foto: Wikipedia

Toate cele 47 de finaluri ale capodoperei "Adio, arme" vor fi publicate intr-o noua editie saptamana aceasta.

In 1958, Ernest Hemingway, intr-un interviu acordat "The Paris Review", recunoastea ca paragraful final al romanului "Adio, arme" a fost rescris de 39 de ori pana cand romancierul s-a simtit multumit. Cartea, care este in parte autobiografica, povesteste evenimentele din Primul Razboi Mondial din punctul de vedere al unui american inrolat in fortele italiene ale Crucii Rosii.

Saptamana aceasta, conform cotidianului The Telegraph, se lanseaza peste Ocean o noua editie. Aceasta urmeaza sa includa toate finalurile, dar si schite nefinisate ale altor pasaje din carte. In ciuda declaratie date de Hemingway, se pare ca numarul finalurilor se ridica la 47, nu la 39, dupa cum a descoperit Sean Hemingway, nepotul scriitorului, in arhivele "John F. Kennedy Presidential Library and Museum" din Boston.

Unul dintre finalurile respinse era sugerat chiar de F. Scott Fitzgerald, iar un altul suna astfel: "That is all there is to the story. Catherine died and you will die and I will die and that is all I can promise you." (in trad. "Asta este toata povestea. Catherine a murit si tu vei muri si eu voi mori si asta este tot ce iti pot promite").

Pentru aceeasi carte, scriitorul a alcatuit si o lista cu titluri alternative, printre care s-au regasit "Love in War", "World Enough and Time", "Every Night and All", "Of Wounds and Other Causes" si "The Enchantment". Titlul asupra caruia s-a decis scriitorul, "A Farewell To Arms" (tradus "Adio, arme"), este inspirat dintr-un poem englezesc scris in secolul al XVI-lea pentru regina Elisabeta.

Interesant este faptul ca finalul romanului le-a dat de furca studiorilor care au facut o ecranizare in anul 1932. Dupa o serie intreaga de certuri si discurii, Paramount a decis sa pastreze firul narativ original pentru Europa. Totusi, pentru Statele Unite ale Americii, pelicula a primit un sfarsit ceva mai fericit, in care iubita personalui principal, Catherine, ramane in viata.

Finalul ales de Hemingway pentru "Adio, arme" este simplu si abrupt: "Era ca si cum ai spune la revedere unei statui. Dupa un timp am parasit spitalul si m-am dus la hotel prin ploaie".Autor: SmartWoman.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
adio armeernest hemingwayfinalurieditiepublicare CITESTE MAI MULTE DESPRE

6708 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.