Acasa | Articolul tau | Declaratia unui fost absolvent de UB
Math hurts. Foto: Neuronu'
Noi ne amuzam copios considerandu-ne mai mult "teologi" si nu "scientists". Per total, sunt matematician si, din cand in cand, "professor" in mediul academic – un curs, doua pentru inceput pe semestru. Nu sunt nici cel mai bun (ba, as putea spune sunt departe de a fi in the top 5 ), nu sunt nici cel mai destept, dar imi place la nebunie ce fac… desi uneori mi-as dori ceva mai multi studenti motivati, cel putin la cursul meu.
Si nu "mor de foame".
Citisem zilele trecute un articol despre "cele mai cautate facultati din Universitatea din Bucuresti" si - stupoare - fac ochii cat cepele la stirea: "77 de candidati pe un loc la specializarea limbi moderne aplicatate".
Wow, iti dai seama ce ditamai concurenta ii? Nu imi amintesc pe vremea mea care era ce mai cautata specializare, dar parca chiar 77 pe loc nu am auzit. Insa am constatat cu uimire ca la matematica nu se ingramadeste nimeni (si de ce nu, as include aici si fizica, chimie, ca si ele sunt niste vitregite ale sortii, "cenusarese" in lunga lista a UB-ului).
Initial nu am prea priceput cu ce se "mananca" aceasta specializare, dar ma rog, "fiecare cu pasarica lui" mi-am spus. Cum ma consider un om care vrea sa afle si sa cunoasca cat mai mult, am inceput un "small research", sa intreb in dreapta si in stanga… ce-i dom’le limbi moderne aplicatate (LMA) asta? Evident, intrebarea mea parea ceva trivial. "Cum dom’le nici macar atat lucru nu stii???". Daca mai stateam mult poate ca mi se spunea si ceva de genul "Tu pe ce planeta traieste dom’le, nu vezi ce se petrece in jurul tau?".
Intr-un final, mi se raspunde prompt: "Cum adica la ce-i bun LMA? Pai ti se deschid atatea usi, intotdeauna e bine sa stii multe limbi straine…". Cu ultima parte sunt perfect de acord insa de aici si pana la face o facultate doar pentru asta e cale tare lunga, nu credeti? In plus, acum exista tot felul de teste on-line, te poti pregati asidu de dimineata pana seara: Toeft, Daf, si care o fi echivalentul pentru franceza, italiana, spanionla etc. si fara sa faci vreun LMA. Nu mai vorbim de faptul ca le poti invata si le poti sti si fara teste (testele te ajuta daca chiar ai nevoie de o testare a limbii respective).
Sa va dau un exemplu. Cum spuneam, sunt matematician insa vointa, idealul, placerea, soarta etc. (luati-o cum vreti) m-au facut sa stiu si sa vorbesc la momentul actual 5 limbi: romana, engleza, italiana, germana si franceza (nici cu spaniola nu stau chiar atat de rau). Se pune ca am aprofundat LMA-ul? Eu zic ca se pune. Nu discutam de faptul ca zilnic vorbesc cel putin 4, deci aplicatie garantata. Sa nu se creada totusi ca as fi cine stie ce geniu, pasare rara prin zona, am sa va dau exemplul prietenului meu ucrainian (tot matematician): ucrainiana, rusa, engleza, germana, poloneza si italiana. Un altul, colegul nostru grec: greaca, engleza, italiana, germana, lituaniana.
Cu alte cuvinte, numai biroul nostru – trei oameni (intr-un centru de matematica universitar mic din Europa) ar putea sustine o conferinta internationala in toata regula pentru Parlamentul European, pentru toata Europa si nu numai. Evident, cei din departamentul de matematica aplicata, in special matematica financira si bancara, au la activ limbi "exotice" precum araba, japoneza sau chineza pe langa clasicele europene. So, cu alte cuvinte, conform standardelor LMA, noi suntem absolventi de 2 facultati: una oficiala (care e si baza noastra) si cealalta. Totusi, daca ea nu ar fi, probabil ca am ramane niste "obositi" de profesori de liceu.
Evident, aceasta situatie se poate extinde si in domenii mai complexe si cu mult mai mare cautare pe piata de munca actuala precum: ingineria, cercetarea, medicina, finantele chiar si dreptul (un amic in specializat pe drept international cunoaste 8 limbi) – atata in Romania cat si in Europa. Si atunci intrebarea mea e: la bun sa fii absolvent de limbi moderne aplicate si atat?
Acum, nu spune nimeni sa va apucati fratilor de matematica ca aia-i baza si nu spune nimeni ca limbile straine ar trebui ignorate. Nu. Ceea ce sustin eu e ca limbile straine au ajuns o obligativitate si o necesitate in toate domeniile si ca nu asta ar trebui sa fie criteriu de selectie pentru tineri in viitoarea specializare. Suntem tara membra cu drepturi depline UE (cel putini ca cetateni) si ar trebui sa beneficiem de acest mare avantaj si sa nu ne limitam la : "eu stiu 2 limbi straine si imi fac specializare pe asta-mi-s al mai tare". Sunt tari in Europa unde cele trei limbi straine ale tale (marea ta specializare) reprezinta un minim de cunostinte lingvinstice. Si atunci ce-ai facut? Incepi sa te plangi ca esti cu o facultate si stii trei limbi, dar esti somer (am auzit pe foarte multi spunand asta, mai ales in ultima perioada).
Nimeni nu vrea sa mearga pe vocatie, pe ce ii place, pe ce crede ca e bun; unde si cum se vede peste 10 ani; care e meseria care i se potriveste cel mai bine etc. Nu. Toata lumea "calculeaza" (e foarte impropriu spus "calculeaza") momentul si il supraevalueaza fara a gandi pe termen lung, nici macar mediu. Am senzatia ca nu am progresat prea mult de 10 ani incoace. Pe vremea mea era "la putere" economicu’. Se pare ca dupa ce ne-am umplut de contabili/contabile, manageri si managerite, secretari si secretare si mai stiu eu ce… acum a venit vremea "limbilor".
Nimeni nu se ingramadeste la politehnica sau la alte facultati tehnice si stiintifice (desi aproape facultatile sunt recunoscute internationational si plaja de noi oportunitati creste exponential). Nu. Toti au descoperit ca LMA te "salveaza". Corect ar fi sa spui "limbile straine te lanseaza", te pun intotdeauna cu un pas in fata celorlalti din domeniul tau, insa asta nu inseamna ca asta ar trebui sa fie domeniul de baza.
Apropo, in afara de traducator autorizat sau profesor, ce ai mai putea face dupa o astfel de facultate ?
Cum spuneam, am absolvit facultatea de matematica in cadrul UB si sunt mandu de asta. Ma bucur si fac cu placere tot ceea ce fac fara a ma gandi ca nu e "cool enough". Nu imi fac griji pentru ziua de maine pentru ca stiu ce pot si stiu ce vreau desi "provin" dintr-o facultate si cu o specializare pe care nu o vrea nimeni si foarte putini o inteleg. Am ales-o pentru ca am stiu ca la asta sunt cel mai bun din tot ce ar putea sa imi ofere viata si ca asta e unicul domeniul unde as putea sa ma "lansez". Am ales-o si nu am regretat nici o clipa (poate in scurtele momente cand nu aveam nici o idee).
"My advice": nu alegeti ce credeti ca-i la moda si considerati ca se cauta, ci ce va place si ce credeti ca vi s-ar potrivi pentru tot restul vietii. "Fa intotdeauna ce te reprezinta" - mi-a spus cineva cand am pornit la drum si nu e sfat rau.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.