Alaptarea copilului / Foto: Photoxpress
Campanie doreste sa creasca gradul de constientizare a mamelor despre ceea ce inseamna alaptarea si care sunt riscurile nealaptarii la san. Parte principala a acestui proiect este lansarea DVD-ului "ALAPTAREA– miracolul naturii pentru mama si pruncul său", care cuprinde sfaturi practice pentru mame de la consultanţi în lactaţie specializati in cele mai bune scoli din strainatate. Acesta va fi distribui gratuit in maternitati.
De asemenea, pe toata durata (1-7 august) asociatia ProMAMA va oferi la centrul sau, gratuit, consultanta in lactatie si va sustine comunicarii pe subiecte
de alaptare.
Asociatia a deschis primul Institut si Centru de Alaptare din Romania. Principalul obiectiv este cresterea ratei alaptarii in Romania, in prezent de doar 12.6% (conform unui studiu UNICEF din 2011), cea mai mică rata din Europa. Prin comparatie, urmatoarea tara este Irlanda cu o rata de 53% . In tarile nordice rata alaptării ajunge la 89-94% .
"Speram sa schimbam si atitudinea cadrelor medicale din maternitati si de la centrele medicale pentru ca ele, prin pregatirea si indrumarea lor, pot creste rata de alaptare in Romania. Dorim sa informam mamele ca exista specialisti foarte buni in lactatie in Romania, standardul cel mai inalt al calificarii in aceasta profesie fiind Consultantul de Lactatie Certificat International (IBCLC)" spune dr. Muresan Marta, medic primar pediatru, coordonatorul pentru Romania al examenului international pentru consultantii de lactatie si vicepresedinte al Asociatiei ProMama.
Centrul promoveaza alaptarea exclusiva pana la 6 luni la cerere, nu la ore fixe. Alaptarea exclusiva, recomandata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, inseamna alaptarea fara administrarea altor alimente sau lichide (aceasta inseamna ca nici macar ceaiul sau apa nu sunt binevenite, in ciuda anumitor produse de pe piata si a credintelor traditionale). Intre 6 luni si un an se recomanda completarea alaptarii (nu inlocuirea meselor de supt) cu o cantitate mica de alimente preparate in casa. Intre 6 luni si un an, nevoile energetice ale copilului sunt acoperite in proprtie de 75% pana la 50% de laptele de mama si este recomandata continuarea alaptarii si in al doilea an de viata.
Conform asociatiei ProMAMA, printre beneficiile alaptarii se numara:
- laptele matern apara copilul de alergii si astm bronsic;
- bebelusii alaptati prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, mai tarziu in viata, afectiuni precum leucemie, cancer de san, boli cardio-vasculare si intestinale, diabet zaharat, obezitate etc.;
- cu cat alaptarea este mai indelungata, cu atat scade riscul de cancer mamar si osteoporoza in cazul mamei;
- laptele de mama isi schimba gustul in functie de alimentatia mamei, pregatind copilul pentru alimentatia diversificata;
- laptele matern este steril, in timp ce laptele praf poate fi contaminat in procesul de fabricatie sau preparare;
- laptele matern isi schimba compozitia in functie de nevoile copilului iar fiecare mama are laptele perfect pentru copilul ei.
In plus, Asociatia si UNICEF incearca sa aduca in atentia gravidelor si a proaspetelor mame ca 98% dintre femei pot alapta daca au informatii corecte si sprijin. Inclusiv cele care si-au pierdut lactatia si-o pot recupera si, cu ajutor medical, lactatia poate fi indusa si femeilor care nu au dat nastere, precum cele care adopta.