Acasa | Articolul tau | Trădători de patrie

Trădători de patrie

 SHARE  

Adaugat in 6 septembrie 2012

Trădători de patrie

Cu bagajele făcute. Foto: Photoxpress

Aşa îi numim pe cei care părăsesc România pentru un trai mai bun. Nu ne gândim la motivele lor, resursele sau modul de viaţă, ci i-am etichetat ca şi pe fugitivi, ca pe oameni care nu sunt patrioţi.

Am auzit multă lume, în mod special cei tineri, care ar spune că şi-ar începe viaţa într-o altă  ţară. De ce? Motivele sunt cât se poate de simple. Altă civilizaţie, o altă doză de respect, salariile de zeci de ori mai mari şi oameni mai profesionişti. Prin urmare, nu îi mai leagă nimic de România decât familia şi poate, iubirea de ţară. Dacă  înainte negam cu vehemenţă posibila plecare a noastră de aici, din ţara natală, acum stăm de două ori pe gânduri.

Să  fim sinceri, situaţia politică nu ne ajută. Nu ne ajută  deloc. Piaţa forţei de muncă este aşa cum este, cu multe promisiuni şi puţine realizări. Serviciile sunt cum nu sunt nicăieri, fiecare având impresia că este superior celuilalt. Strigăm că  vrem respect, dar nu ştiu cât îl merităm. Strigăm că  vrem dreptate, dar nu ştiu câtă dreptate facem la rândul nostru. Vrem o ţară mai civilizată, spunem în timp ce îl înjurăm pe cel care ne-a tăiat calea. "Angajaţii mei nu sunt competenţi" zice contrariat un şef care a uitat că un salariu trebuie să  ajungă mai mult decâ pentru o pâine pe zi. "Am nişte superiori groaznici" rosteşte angajatul care îşi face munca superficial.

"Trebuie să vă iubiţi ţara" spun politicienii în faţa camerelor de filmat, în timp ce mai lasă câţiva bătrâni fără  jumătate din pensie şi o parte din copii fără un colţ  de pâine. Într-un colţ al României se face o nuntă de mii şi mii de euro, iar în celălalt colţ, dintr-o colibă peticită  stau alţii şi se uită la televizor cum "spuma" bea şampanie şi caviar. "Trebuie să vă iubiţi ţara" mai repetă încă o dată patrioţii, cei care au scurs ce au mai putut dintr-un popor care deja era obosit şi îngreţoşat. "Dacă nu faci circ, nu ai spectatori" este principiul după care se ghidează mass media din ziua de astăzi. Prin urmare, care-i mai măscărici, să-l scoatem la înaintare.

Bătrânilor le e dor de comunism, tinerilor le e dor de o schimbare. Într-o perioadă  în care e greu şi ar trebui să fie unitate, se face un concurs de care pe care. "Nu am" strigă individul cu buzunarele pline şi cu aurul pe el, în timp ce deschide gura pentru a i se mai împinge o bucată de îmbucătură, într-o burtă saturată. "E greu maică" şopteşte o bătrână tremurând şi trăgând după ea un sac plin cu peturi din care speră  să mai câştige doi bănuţi. Tinerii termină facultatea, trudesc câţiva ani pentru o specializare, ca mai apoi să lucreze într-un supermarket pentru că nu au experienţă.

"Trădători de patrie" strigăm după cei care şi-au făcut bagajele, sătui fiind de atâtea şuturi primite şi cu urmele încă imprimate pe suflet de la atâta călcat în picioare. "Trădători de patrie" rostim printre dinţi cu pumnii încleştaţi în faţa celor care au stomacul gol şi inima plină de amărăciune. Cine ar putea judeca? Cine? Nu cred că cel care cu un deget dă şi cu o mână şi patru degete ia. Poate că cel care din doi lei, cu unul îşi ia o pâine şi cu celălalt îşi cumpărără lemne pentru iarnă. Şi totuşi... cine ar putea judeca?

"Trădători de patrie" spun ei în timp ce fură din propria patrie. 

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Alina Ilioi
 


 SHARE :  Trimite pe mail
emigraretarapatriotismnastereapartenentaprobleme internesaracieipocrizietradatori de patriealina ilioi CITESTE MAI MULTE DESPRE

7594 citiri

66 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.