Odessa. Foto: oamenifaradelocuri.wordpress.com
Dar înainte de a te delecta cu imaginea colorată a celui mai mare oraș-port al tării vecine trebuie să străbați aproximativ 190km prin Republica Moldova ocolind Transnistria, ceea ce vă recomand cu căldură, senzațiile tari oferite de vameșii ucrainieni fiind suficiente.
Drumul
Odată trecuți de Chișinău trebuie să vă înarmați cu multă răbdare, drumul prin sudul Moldovei, zona cea mai săracă a tării, este o adevarată aventură. Drumul este plin de gropi, nu prezintă marcaje iar urmele de “bombardamente” la ieșirea din curbe vă vor pune la încercare calitățile de șofer. Dacă sunteți fumători, nu ratați ocazia de a vă cumpăra țigări de patru ori mai ieftin decât în România. Mare atenție la echipajele de poliție moldovene. Nu aveți cum să le ratați, sunt niște Lada vechi vopsite în alb cu negru pe modelul american.
Granița
După ce v-ați testat valențele de off-roader, înarmați-vă cu și mai
multă răbdare pentru trecerea graniței în Ucraina. Vameșii ucrainieni
sunt recunoscuți pentru entuziasmul lor nemărginit când vine vorba de
verificări. Luați în calcul un popas fortat de 2 ore, pentru a intra în
țară este necesară completarea a câtorva sute de formulare: tichet de
intrare în vamă, declarație vamală, carte de vizitator șamd.
Partea interesantă e că ni s-a cerut să completăm în rusă, noroc ca am fost cu doi prieteni moldoveni care cunosteau limba cu pricina. Mare atenție la punctele de oprire pentru verificări (noi nu am avut), orice mică abatere devine motiv de spagă. În declarația vamală trebuie să treceți absolut toate valorile pe care le aveți asupra voastră, inclusiv banii cash în valutele respective.
Perla
Odată sosiți în Odessa, am ajuns repede la concluzia ca a meritat efortul. Un oraș cosmopolit, cu iz rusesc, ticsit de cafenele cochete și mașini scumpe. La tot pasul dai peste trăsuri cu cai gata să te plimbe printre clădirile încărcate de istorie.
“Madame Odessa”, cum o numesc localnicii, are propriul ei caracter și temperament, oamenii sunt primitori iar prețurile “românești”.
Ardeam de nerăbdare să vedem celebrele scări pe care s-a filmat una dintre cele mai importante pelicule din filmografia mondială, “Crucișatorul Potemkin”. Ce-i drept, în film arătau mult mai impunător.
Nu ratați
Catacombele orașului – o rețea de peste 2500 km (impresionant!), o adevarata lume paralelă
Borșul ucrainian – o excelentă supă de legume, rețetă locală
Planificare