Cand copiii au crescut. Foto: Photoxpress
Cand s-a documentat pentru cartea sa “Mergand pe coji de ou”, Isay a intervievat 70 de familii cu copii adulti. Iar cand cercetarea s-a terminat a avut o concluzie majora: “parintii ar trebui sa-si tina gura inchisa si usa larg deschisa”. Iata 3 reguli de baza pe care Jane Isay le-a descoperit in urma studiului pe care l-a intreprins pentru realizarea cartii mai sus mentionate.
Pastreaza sfaturile pentru tine
Copiii vor avea senzatia ca le controlezi viata. Oricat de bine intentionati ar fi parintii, copiii isi vor inchipui ca nu sunt buni de nimic, daca – si la aceasta varsta – inca mai sunt “dadaciti”.
Exemplu concret: Doris, o profesoara pensionara, este foarte contrariata ca fiul ei, de 38 de ani, antreprenor, o viziteaza destul de rar, desi locuieste la doar cativa kilometri departare. Doris se lauda ca a fost o prezenta constanta in viata fiului ei si ca, chiar si acum, continua sa-l sune foarte des si sa-l sfatuiasca ce ar trebui sa faca pentru a-si dezvolta afacerea sau sa-si consolideze relatia cu iubita lui. “Vreau sa-l ajut”, spunea Doris. Isay, insa, nu este de aceeasi parere. Sa dai sfaturi atunci cand nu ti se cere inseamna sa-ti cresti riscul de a indeparta copilul de tine.
Ce e de facut? Daca nu rezisti tentatiei de a-ti da cu parerea poti incepe cu “Unii zic ca ar fi bine in acest fel… Te-ai gandit sa faci asta?”. Acest tip de discutie este lipsit de judecati de valoare. In plus, parintii ar trebui sa tina cont si de faptul ca nu este chiar atat de rau sa faci greseli. Si noi, ca parinti, le-am facut pe ale noastre. Trebuie sa le dam si copiilor nostri dreptul de a face propriile greseli, ca sa invete din ele.
Ai grija cum dai bani
Aceasta regula se aplica parintilor care au mai multi copii. Din cauza conditiilor economice, multi copii apeleaza la parinti pentru a-i ajuta financiar. Din pacate, bunele intentii ale parintilor produc rupturi intre frati. “Nu poti sa tii secrete fata de frati. Toata viata lor s-au "luptat" pentru atentia parintilor. Iar sa-i oferi ajutor unuia (mai ales banesc) va fi perceput de catre celalalt ca pe o favorizare, chiar daca acesta din urma este stabil financiar. Acest lucru duce la rupturi atat intre copii si parinti, cat si intre frati”, spune Jane Isay.
Exemplu concret: Julia, fiica lui Melanie, a avut nevoie de o suma frumusica de bani pentru a-si renova casa si i-a cerut acesteia sa-i gireze imprumutul. Melanie, vaduva, i-a spus ca este o suma prea mare si ca nu isi poate permite. Atunci Julia i-a reprosat mamei sale ca i-a platit facultatea surorii, iar ei, care a fost bursiera, nu i-a dat nimic pe toata durata studiilor. Pentru a nu invrajbi surorile, Melanie a decis sa gireze imprumutul, cu toate ca se gandeste ce se va intampla daca fiica nu-si plateste ratele.
Citeste continuarea articolului pe SfatulParintilor.ro