Acasa | Calatorii | Mălăiești, la umbra marelui Bucșoiu

FOTOGALERIE

Mălăiești, la umbra marelui Bucșoiu

 SHARE  

Adaugat in 30 noiembrie 2012

Mălăiești, la umbra marelui Bucșoiu

Pe ultima sută spre Vf. Bucsoiu. Foto: oamenifaradelocuri.wordpress.com

Acum câțiva ani, pe o vreme capricioasă cu multă ceață și ploaie, după 4 ore de când plecasem din Bușteni, am pus piciorul pe terasa refugiului Salvamont din Mălăiești.

Era pentru prima oară. Fără să pot vedea ceva din cauza ceței dese, în mintea mea roiau imagini cu locuri similare pe care deja le văzusem. Cu Bucegiul eram “prieten bun”, Mălăiești fiind ultimul post necucerit. Deși era destul de frig iar umiditatea ridicată întețea acest sentiment, prin lentila de vapori trecea o caldură plăcută care îți lumina fața.

A sosit și ceaiul în căni generoase, iar la prima sorbitură, parcă într-o sincronizare aproape perfectă, ceața a început să se spargă, lăsându-ne nepregătiți în fața măreției peisajului, ascuns parcă intenționat pentru a-ți da peste nas când credeai deja că le-ai vazut pe toate.

Iată-mă aici din nou, pentru a nu știu câta oară. La stânga, Bucșoiu parca pică pe mine, la dreapta Padina Crucii înghesuie cabana iar în față stâlpii de marcaj îmi conduc privirea spre cele două căldări glaciare până înspre hornuri…îmi taie respirația, parcă aș privi un imens tablou, balustrada terasei de la Salvamont transformându-se într-o veritabilă ramă.

Povestea Cabanei Mălăiesti pare ruptă din categoria “nu aici”, natura transmițând cu lejeritate acest mesaj pe parcursul celor mai bine de 100 ani de existență. Așezată ambițios în plin culoar de avalanșe și viituri care se scurg de pe versanții abrupți la poalele cărora se află, cabana Mălăiești are un istoric încărcat  și demn de povestit nepoților.

Construită în 1882 de către Siebenbũrgische Karpaten Verein, Mălăiești a fost prima cabană din munții Bucegi, un simplu adăpost din lemn situat ceva mai jos de locul unde se află astazi. In 1987 arde din temelii, fiind reconstruită un an mai tarziu, odata cu inaugurarea potecii Deubel. In 1923, cabana este spulberată de o avalansă pornită de pe versanții Bucșoiului, ridicând serioase semne de întrebare asupra amplasării acesteia.

In 1924 se decide relocarea cabanei, fiind refacută cu ajutorul rămășițelor vechiului adăpost pe locul unde se află și astăzi, la adăpostul Padinei Crucii, la o altitudine de 1720 de metri. Între anii ‘38-39 cabana a fost marită avand 100 de locuri în camere cu priciuri pe timp de vară, iar in ‘67 a fost modernizată. În ‘98 cabana este din nou mistuită de flăcări.

După aproape 10 ani, cabana este refăcută, dar la scurt timp în martie 2007 suflul unei avalanșe pornite tot de pe Bucșoiu distruge acoperișul acesteia. Astăzi cabana este finalizată, având  o capacitate totala de 100 locuri în camere cu 3, 4, 6, 9 si 14 paturi.

Mălăiești reprezintă un refugiu spiritual al iubitorului de munte, un loc neschimbat de trecerea timpului, ascuns într-un colț al Bucegiului într-un peisaj de vis, cum spune și cantecul: De-i veni din orice parte/ La Rașnov să te oprești/ Vei afla în scurtă vreme/ De cabana Mălăiești…

Planificare

Site-ul oficial al cabanei Mălăiești

Wiki

Cabana Poiana Izvoarelor

Vf. Măgura Codlei văzut de pe traseul Tache Ionescu

Constelația Orion apunând în spatele Hornului Mare

Pe ultima sută spre Vf. Bucsoiu (2.492 m) înainte de primele raze de soare

Primele raze peste M-ții Baiului

Conul de umbră proiectat peste Piatra Craiului. În prim-plan culmea Țigănești.

De la st. la dr.: Masivul Postăvaru, M-ții Piatra Mare, M-ții Poiana Neamțului și Vf. Ciucas

Măgura Codlei

Cabana Mălăiești – vedere de pe creasta Bucșoiu

Culmea Tigănești și Piatra Craiului

Poteca Deubel
Primele raze la Mălăiești dupa 4 ore de la răsăritAutor: Cristian Oproiu
 


 SHARE :  Trimite pe mail

7875 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.