Psihologia cadourilor. Foto: Photoxpress
Ei simt nevoia de a insira cat mai multe cadouri sub bradul de Craciun sau cu ocazia datei de 25 Decembrie. Dar, inainte de a merge la cumparaturi si a cheltui o mica avere pe cadourile de Craciun, este important de stiut ce se intampla in creierul uman atunci cand se pune problema oferiri de cadouri si cum retailerii valorifica aceste aspecte psihologice.
Cadre universitare din domeniile psihologie, marketing, economie si alte discipline isi fac temele prin studierea oferiri de cadouri si ideea interzicerii cadourilor – copiii, sigur nu vor fi incantati sa auda, ca nu este benefic pentru bunastarea umana.
Noi nu dam daruri doar pentru ca ne pasa de destinatar sau ne simtim obligati sa dam daruri la un anumit moment al anului. Oferirea de cadouri este adanc inradacinata in psihicul nostru si in obiceiurile sociale.
Surprinzator, pentru oamenii de rand, nu primirea de daruri este cel mai insemnat lucru la adulti. Schimbul de cadouri creeaza si consolideaza legaturile emotionale dintre donatori si receptori, spune profesorul Carolyn Costley din departamentul de marketing de la Universitatea Waikato, citand un articol academic intitulat: "If money doesn't make you happy, then you probably aren't spending it right".
De fapt, cercetatorii (Elizabeth Dunn, Daniel Gilbert si Timotei Wilson) au raportat mai multe studii in care oamenii care au cheltuit bani pe altii, erau mai fericiti decat cei care i-au cheltuit pe ei insisi. A darui, activeaza acea parte a creierului asociata de obicei cu primirea recompenselor. Cadourile pot impacheta si alte mesaje importante pe langa acestea. Ele pot fi simbolice, functionale si experimentale sau un amestec din cele trei.
Daca un barbat daruieste cercei cu diamante sotiei sale de Craciun, de exemplu, este un act mai mult simbolic, dar, de asemenea, functional si experimental.
Alegerea cadoului difera in functie de etapa unei relatii dintre doua persoane (sau organizatii). Cineva care doreste sa stabileasca o relatie va da un cadou diferit decat o alta persoana care este in relatie, care doreste sa o mentina sau care incheie relatia. De aceea, de exemplu, vom da flori sau bomboane de ciocolata la o prima intalnire, mai degraba decat lenjerie sexy.
Comerciantii cu amanuntul sunt foarte constienti de acest lucru si de psihologia consumatorului si incearca sa transmita mesaje publicului cumparator cum ca bunurile sau serviciile lor sunt cadouri excelente, deoarece bifeaza standardele sau tiparele potrivite.
Problema comerciantilor cu amanuntul este faptul ca fac produsele/serviciile atragatoare pentru cumparatorul care ar putea avea un anumit mesaj pe care vrea sa-l transmita, dar care receptorul nu doreste sa-l primeasca. in viata reala, de exemplu, un prieten mi-ar putea darui o cutie luxoasa cadou cu produse pentru ingrijirea parului.
Eu, pe de alta parte, metaforic vorbind, pot tresari de groaza la primirea unor chimicale impachetate in ambalaje inutile. Prietenul meu mi-a dat ceva ce si-ar dori el sa primeasca sau, a plecat disperat intr-un magazin de vanzare cu amanuntul pentru a-mi lua un cadou si distribuitorul a gasit o "solutie" la problema lui.
Citeste articolul integral pe TopExperti.ro