Acasa | Showbiz | Talentul secret al emisiunii Românii au talent

Talentul secret al emisiunii Românii au talent

 SHARE  

Adaugat in 1 martie 2013

Talentul secret al emisiunii Românii au talent

Romanii au talent. Foto caia.ro

Cea de-a doua ediţie Românii au talent a făcut 29,5 puncte de rating pe naţional. Prima ediţie a făcut numai 27,9.

Probabil că sunt aproape de recordurile absolute de la apariţia people meter-urilor în România şi recorduri care contrazic brutal teza mediocră “gunoiul vinde”. De altfel, Got Talent este un format internaţional care în 2012 a fost cel mai de succes la nivel mondial. În plină eră de talent show-uri, această emisiune a reuşit să se desprindă din pluton, extinzându-se rapid în aproape întreaga lume. Aşadar, la acest capitol, românii se înscriu într-un trend modial.

Sigur, vorbim de divertisment popular, nu de Immanuel Kant explicat publicului sau educaţie ştiinţifică pentru mase, dar Românii au talent este printre acele rare emisiuni de pe televiziunile din România, care are întrunesc simultan două caracteristici: nu sunt toxice şi fac audienţă.

Dar care e şmecheria lui, talentul acela secret care-l face să bată recorduri? Am adunat câteva posibile motive.

  • Românii au talent rezolvă frustrări puternice. Însăşi ideea de a căuta talentul acolo unde nimeni nu se aşteaptă ca el să existe este o poveste pozitivă, profund aspiraţională. În America, talentul e căutat şi de părinţi şi de profesori şi de consilierii vocaţionali. Societatea e admirativă la nivel micro faţă de talentele oamenilor, se străduieşte să le valorifice. În România, să ai talent n-a fost o mare şmecherie niciodată. Te pricepi la pictură? Foarte bine, mamă, fă-te inginer, că talentul nu ţine de foame. Ştii să scrii poveşti? Gigele, învaţă comentariile pe de rost pentru bac, că altfel te mănâncă nota doi, n-are nimeni nevoie de aiurelile tale. O societate în care deşteptul şi talentatul clasei ajunge să câştige după terminarea facultăţii mai puţin decât analfabetul şcolii are nevoie de acest spectacol care să-i arate că talentul, priceperea, uneori munca sunt bune de ceva. Fie şi numai la televizor şi fie numai şi la acest nivel superficial.
  • Românii au talent nu este agresiv. Sigur, vin oameni care se fac de râs acolo, iar Mihai Petre, juratul care joacă rolul lui Simon Cowell (prin urmare trebuie să o facă pe durul) este incapabil de ironie fină. Totuşi, producătorii au găsit o bună modalitate de a contrabalansa prestaţiile juratului, punându-i pe cei doi prezentatori să îl ia în balon pe dansator. Altfel, oamenii care apar acolo pe scenă, au, n-au talent, pleacă rareori jumuliţi în buna tradiţie a televiziunilor româneşti care vor ajunge în curând să-şi bată în direct invitaţii ori să-i împroaşte cu noroi fizic în încercarea disperată de a obţine audienţă.
  • Românii au talent nu este arogant. Pro Tv şi lumea lui a suferit dintotdeauna de o bună doză de aroganţă, de şmecherie, pe care nu s-a sfiit să o afişeze. Cum tot spaţiul public este în momentul de faţă plin ochi de indivizi care se dau rotunzi, de la politicieni la prostituate şi de la autointitulaţi lideri de audienţă care fac 2 puncte de rating maximum până la specialişti în tot şi orice, aroganţa arată cel mult că eşti cam puţin la minte şi la spirit. Pro Tv s-a scuturat zdravăn de vechea meteahnă, pentru că în mare parte, dincolo de prestaţiile celor de pe scenă, mare parte din show e făcut din zâmbetele sincere ale juraţilor, comentariilor admirative ale prezentatorilor şi aplauzele pline de sentimentul de “jos pălăria” ale publicului spectator. E acel “bravo”, “îmi place de tine”, “eşti foarte tare, frate” care la emisiunea asta se spune tare şi răspicat şi care ne lipseşte mult.
  • Românii au talent arată o Românie care iubeşte ceva. E o ţară mai normală decât cea adevărată. E una în care paznicul se întoarce acasă şi cântă la chitară, muncitorul din fabrică a învăţat arte marţiale, un puşti în loc să fumeze etnobotanice face break dance. Indiferent cât de bine sau de rău evoluează oamenii pe scenă, România aceasta nu stă lipită de OTV şi RTV, nu înjură printre dinţi politicienii, nu se îmbată şi nu-şi pocneşte nevasta şi copiii. Are preocupări normale, care o fac fericită şi confortabilă cu ea însăşi.
  • Românii au talent ne umflă muşchiul mândriei naţionale. E un muşchi aproape atrofiat, care se antrenează de obicei numai cu rahaturi naţionaliste şi şovine. Emisiunea asta e printre puţinele produse media care spune despre noi că suntem nişte oameni care am putea râde, ne-am putea distra normal, că avem preocupări omeneşti, că nu suntem o naţie de monştri, de sărăntoci, neamuri proaste, idioţi fără nici un fel de scăpare.
  • Românii au talent este un program tv foarte bine produs. Televiziunea, fotbalul şi politica se fac cel mai uşor de pe canapea ori de la o masă de bar cu o bere în faţă. Got Talent este un format complex, pe care Pro Tv l-a executat impecabil de la început. E ritmat, are o durată normală, un echilibru bun de momente hilare şi sublime. Juriul a fost perfect antrenat pentru acest job şi bănuiesc că a fost un efort susţinut din partea tuturor să îi facă să funcţioneze la standardele astea pe Andra sau pe Mihai Petre. Moisescu pare să-şi fi găsit rolul carierei lui şi îl joacă, se vede, cu maximum de responsabilitate. Prezentatorii sunt cei mai buni şi proaspeţi din România la ora actuală, o combinaţie care s-a rafinat în timp şi care funcţionează bine. Bartoş e infinit mai fals şi nesărat la Vocea României fără Smiley. Momentele lor sunt atent produse şi scriptate, cu happeninguri şi scriitură bună, astfel încât, uneori, atipic pentru acest gen de emisiuni, mută atenţia de la spectacol spre ei. O notă specială pentru styling, excelent, ca în aproape toate emisiunile Pro, semnat de cel mai bun om de meserie din piaţa de tv, Szanto Eniko.
  • Românii au talent este un format mai generos. Spre deosebire de X Factor ori Vocea României,  el nu are constrâgeri de domeniu. Cele două mega-formate se referă exclusiv la muzică şi exclusiv la muzica pop/rock/hip-hop contemporană. În SUA şi Anglia, stau foarte bine în ratinguri, dar acestea sunt ţări cu o industrie muzicală fabuloasă, care integrează apoi câştigătorii emisiunilor în sistemul ei de staruri. La noi, industria muzicală e aproape inexistentă, aşa că nu poate furniza niciun fel de susţinere pentru talent show-uri. Din pricina asta şi publicul e mai puţin interesat de cântăreţi şi muzica lor. În plus, limitarea la un domeniu presupune o “profesionalizare” a concurenţilor pe parcursul emisiunii şi asta duce la o luptă, deseori acerbă pentru a câştiga.

Alte povestiri de pe caia.ro:

.

Ieurovizion, Ieurovizion

.

3 zile de vacanta: Roma

.

Vedere din Thailanda: tribul gatlejelor lungiAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

8604 citiri

13 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.