Acasa | Casa si gradina | Sfaturi pentru o amenajare cu buget redus

Sfaturi pentru o amenajare cu buget redus

 SHARE  

Adaugat in 17 mai 2010

Sfaturi pentru o amenajare cu buget redus

Amenajare cu buget redus / Foto: casamea.ro

Daca nu acum, atunci cand sa ne preocupe realizarea unei amenajari interioare cu costuri cat mai mici? E drept, e o tema de larg interes, general valabila, insa acum nevoia de a economisi este mult mai stringenta.

1. Te poate ajuta un designer atunci cand vrei o amenajare cu buget redus?
Un proiect de amenajare inseamna un drum parcurs impreuna cu beneficiarul, pe parcursul caruia designerul il indruma pe acesta in luarea unor decizii de multe ori decisive in derularea proiectului. Rezultatul final trebuie sa reflecte personalitatea beneficiarului, tinand cont de toate aspectele (estetic, practic, financiar, etc.) dar si de stilul de viata al acestuia. In cazul oricarui proiect de amenajare designerul este cel care centralizeaza toate informatiile si coordoneaza lucrarile. Bugetul alocat trebuie stabilit de la inceput, inainte de faza de proiectare, deoarece fara cunoasterea acestuia, cel putin in linii mari, designerului ii este greu sa se canalizeze spre furnizorii potriviti. In momentul in care potentialul financiar este trasat, designerului ii este mult mai facila echilibrarea dintre estetic si practic pentru obtinerea rezultatului dorit, indiferent de buget.

2. La ce capitole se pot face economii?
Una dintre „regulile” unui proiect de amenajare este existenta unui echilibru intre toate elementele ce il compun. De exemplu, in momentul in care se investeste considerabil in partea de finisaje trebuie tinut cont de bugetul alocat mobilierului si invers; nu poti achizitiona, de exemplu intr-o baie, placi ceramice din segmentul medium-high, iar obiectele sanitare din segmentul low; se creaza un dezechilibru atat la nivelul calitatii (si al pretului) cat si la nivel estetic, iar exemplele pot continua. Echilibrul acesta nu este usor de obtinut atunci cand nu dispui de toate datele. De aceea, acest aspect al proiectului este preluat de catre designer si controlat, astfel incat sa se obtina rezultatul dorit de catre beneficiar.

3. Poti obtine acelaši efect cu finisaje mai ieftine? De unde le achizitionezi?
Poti obtine un rezultat similar pana la un anumit punct, dar numai la nivel de concept; calitatea bineinteles ca nu este aceeasi. Nu poti compara produse din categoria high cu cele din categoria low; nu numai pretul face diferenta, dar si calitatea finisajului sau tehnologia utilizata in obtinerea acestuia. In privinta achizitionarii finisajelor, indiferent de buget, recomandam showroom-uri de specialitate.

4. Cum poti reduce costul manoperei? Tinand cont de toti factorii este mai rentabil sa apelezi la o firma specializata sau la o mini-echipa de mesteri?
In functie de anvergura proiectului se aleg si executantii. In cazul unui proiect complex, bineinteles ca este de preferat alegerea unor echipe specializate pe diverse domenii pentru executarea lucrarilor. In momentul in care avem de-a face cu un proiect de dimensiuni reduse se poate apela fara probleme si la echipe mici de mesteri, singura conditie fiind calitatea lucrarilor.

5. Din experienta ta, care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti pentru a nu depasi bugetul stabilit?
Pe parcursul unui proiect de amenajare pot aparea situatii neprevazute, ce pot influenta bugetul stabilit de beneficiar impreuna cu designerul. Una dintre principalele reguli ale desfasurarii proiectului este respectarea conceptului, dar si a graficului de lucru. Foarte importanta este sustinerea pe tot parcursul lucrarii a proiectului initial. Orice modificare survenita pe parcursul acestuia avand reactii in lant. In momentul in care apar intarzieri in executie, automat vor crešte si costurile. Din acest motiv este important ca intre toti cei implicati in proiect (beneficiar, designer, constructor, furnizori) sa existe o colaborare stransa.

6. Cateva sfaturi pentru a reduce costurile amenjarii...
Importanta este apelarea la un specialist (designer sau arhitect) care prin experienta sa compenseaza lipsa de experienta a beneficiarului. In functie de bugetul stabilit de la inceput, designerul poate face o selectie a furnizorilor, astfel incat sa nu apara costuri suplimentare.

7. De unde poti achizitiona mobilier mai ieftin?
In momentul de fata piata din Romania este foarte variata, astfel incat poti opta pentru o gama larga de produse, in functie de buget. In cazul unui proiect cu buget redus, fie se apeleaza la showroom-uri ce au ca target acest segment, fie la mici producatori locali de mobilier.

8. Daca dispui de un buget limitat, exista un anumit stil decorativ pe care ar fi indicat sa il abordezi?
Amenajarea se poate mula, in functie de buget, pe orice stil. O singura exceptie ar fi abordarea stilului clasic, unde atat finisajele cat si mobilierul si accesoriile sunt mult mai complexe si mai greu de realizat din materiale ieftine.

9. Ce trucuri de design poti folosi pentru a evita ca amenajarea ta cu buget redus sa arate ieftin?
In momentul in care se apeleaza la un designer pentru un proiect de amenajare, decorarea spatiului respectiv se face pe baza unui concept si a unui buget. In cazul unui buget redus, bineinteles ca designerul se va orienta catre acele produse ce se potrivesc proiectului. Prin accente cromatice, texturi sau decoratiuni se poate obtine imaginea dorita, fara ca aceasta sa arate ieftin.

10. Care consideri ca este suma minima necesara pentru a obtine un decor atractiv intr-un apartament cu 2 camere?
Bugetul minim alocat unui proiect de amenajare in cazul unui apartament de doua camere porneste de la 10.000 euro, buget in care sunt incluse finisajele, mobilierul, accesoriile, manopera pentru executie.Autor: casamea.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
designercasamea.robugetamenajareieftin CITESTE MAI MULTE DESPRE

5708 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.