Acasa | Familie | Indemnizatia materna pentru clasa medie si cea saraca: acceptabila sau bataie de joc?

Indemnizatia materna pentru clasa medie si cea saraca: acceptabila sau bataie de joc?

 SHARE  

Adaugat in 7 martie 2013

Indemnizatia materna pentru clasa medie si cea saraca: acceptabila sau bataie de joc?

Ajung sau nu banii pentru cresterea copilului? Foto: Photoxpress

"Pe cand unul sau mai multe articole sau chiar o scrisoare deschisa catre Prim-Ministru sau catre Parlamentari care au permis primarilor sa mareasca/actualizeze impozitele cu 16% (inflatia pe ultimii 3 ani) in timp ce valoarea indemnizatiei minime a mamelor a ramas la 600 de lei din anul 2006.

Alocatia copiilor mai mari de 2 ani a ramas la 42 lei (9 euro) dupa ce in 2009 a crescut cu 2 lei, alocatia copiilor pana in 2 ani a ramas la 200 lei, de ani de zie. Cum credeti ca poate creste o mama un copil mic cu 600+200 lei pe luna? Lunar se duc cel putin 150 lei pe pampers, 100 lei pe lapte praf, biberoane si tetine, imbracaminte pentru amandoi, alimente pentru mama + copil mai mare de 6 luni, intretinere la bloc, energie electrica, gaze, impozite/taxe/chirii, medicamente scumpe.

Ce sa mai vorbim de abonament de telefon fix sau mobil, abonament TV sau internet... La doctori trebuie sa duci bani sau atentii, la biserica dai bani pentru orice serviciu. Cum cred ei ca pot trai decent doua persoane cu 800 lei? Ajutati-ne sa tragem un semnal de alarma, sa le atragem atentia ca nu mai putem. Trebuie sa faca ceva si pentru mame si copii. Eu sunt viitorul tarii. Nu mai putem..." a scris pe adresa redactiei HotNews.ro doamna Ioana Ionescu.

Incepand cu data de 1 octombrie 2012 au intrat in vigoare o serie de modificari in ceea ce priveste concediul maternal si indemnizatia maternala. Cuantumul a revenit la 85%, insa cu urmatoarele mentiuni:

  • Concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 an, cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
  • Concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, cu indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. 
  • S-a desfiintat limita de 3 nasteri/adoptii/incredintari/plasamente/tutele pentru care se acorda indemnizatie de crestere a copilului.
  • Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu indemnizatia lunara corespunzatoare, decid sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte, chiar si cu cateva zile, si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data), au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

In prezent, incepand cu 1 februarie 2013, salariul minim brut a crescut de la 700 lei la 750 si, in decursul anului, va continua sa creasca pana la 800 lei. Asta inseamna ca doar persoanele care au un venit minim pe economie primesc 600 lei ca indemnizatie. O mama (sau un tata care alege sa intre in concediu in locul mamei) cu un salariu net de 1000 lei va avea o indemnizatie de 850 lei plus cei 200 de lei alocatia copilului. Per total, va primi lunar in primii doi ani ai copilului mai mult decat venitul lunar din anul precedent nasterii.

O persoana care castiga 1500 lei net pe luna va primi in primul an de viata al copilului 1275+200 lei daca alege sa stea acasa doar un an. Daca alege sa stea acasa doi, va primi 1200+200 lei lunar. Iar daca se intoarce la munca inainte ca cel mic sa implineasca un an, desi a optat pentru 2 ani de stat acasa, va avea ca venit salariul de 1500 lei, plus alocatia de 200 lei a copilului, plus 500 lei bonificatie pe luna pana cand copilul implineste 2 ani.

Conform Institutului National de Statistica, in luna ianuarie 2013 salariul mediu net din Romania a fost 1548 lei iar Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca salarial mediu net al romanilor ar putea creste la 1.819 lei in 2013.

De ce anume trebuie sa tinem cont:

  • Cei 600 de lei sunt un minim, reprezinta o bonificatie oferita parintelui pentru perioada in care lipseste de la serviciu si se calculeaza in functie de contributia acestuia la fondurile sociale. Acei bani, teoretic, nu sunt pentru cresterea copilului, sunt pentru cheltuielile casei/ale familiei/ale parintelui beneficiar.
  • Cei 200 de lei pentru cresterea copilului se dau familiei indiferent de contributia si de starea sociala a acesteia. Banii sunt strict pentru copil si nevoile sale, nu pentru ale familiei/cheltuielile casei. Din pacate, suma nu a mai fost adusa la zi, conform cu inflatia, de 7 ani.
  • Alocatia este un spor. Aceasta are rolul de a ajuta familia sa creasca un copil, nu are rolul de a compensa toate cheltuielile pe care parintii si le-au asumat aducand pe lume un copil.
  • Desi pare o suma infima, alocatia copiilor de peste 2 ani este comparabila procentual cu cele din Elvetia, Germania, Italia, Suedia, Spania si alte state care ofera copiilor o alocatie intre 1 si 7% din salariul mediu net pe economie.


Sondaj SmartWoman.ro

Ce masuri credeti ca ar trebui sa ia autoritatile?
 
 

Trimite


Autor: SmartWoman.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

33434 citiri

150 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.