Acasa | Articolul tau | Frumoasa viata din tara ta natala
Suceava, Romania. Foto: Constantin Barbu
Serviciu ziua, eventual un masterat, iesiri seara cu prietenii si week-end-uri dedicate micilor placeri.
Nu vreau sa intru in discutii despre ce inseamna sa dai un copil la gradinita cand nu sunt destule locuri sau ce inseamna sa te descurci cu o pensie mica dupa o viata de munca, iar asta nu pentru ca nu as recunoaste importanta acestor probleme de o seriozitate maxima sau ca as avea impresia ca mie nu mi se poate intampla, ca eu nu as ajunge in punctul acela.
Sunt sigura ca intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat ma voi confrunta direct cu ele. Dar inca nu sunt acolo si atunci prefer sa discut lucruri pe care le cunosc decat sa ma plang de lucruri care s-ar putea intampla, ca in povestea drobului de sare a lui Creanga.
Ca tanar, nu simti cum trec anii. Poti avea o viata ordonata pentru tara in care traiesti desi totul pare cu fundul in sus. Nu sunt piste pentru biciclete, dar sunt parcuri mari si curate. Nu ai salariu mare, dar nici biletul la teatru nu e o avere. Presa e plina de informatii nefolositoare si sani goi, dar sunt si bloguri bune, ziare serioase, ai de unde alege.
Strada urla de manele, dar librariile sunt ticsite cu carti bune, s-au deschis ceainarii si pub-uri cu muzica de calitate. Pentru fiecare controlor spagar am vazut zeci de oameni care isi platesc in mod corect calatoriile cu mijlocul de transport in comun.
Am vazut tineri care nu stiu sa lege doua vorbe si tineri care isi ofera locul in autobuz unui batran, care pierd ore intregi in fiecare zi pentru a se dedica pianului sau sportului, tineri care citesc, tineri care aleg sa fotografieze ceva frumos decat sa-l mazgaleasca.
Ieri, la Opera, am vazut trei pustoaice imbracate dupa ultima moda a tineretului, cu tenisi in picioare si blugi pe ele. Cred ca aveau in jur de 16 ani. Nu se potriveau deloc in decor, inconjurate de o mare de doamne si domni trecuti de 50 de ani si imbracati la patru ace. Pentru ca mi-au atras atentia, le-am urmarit.
S-au comportat exemplar iar la final, cand o parte din doamne si domni s-au grabit sa iasa la bufet in timp ce aplauzele abia incepusera, ele au stat pana la final. Aplauzele s-au intins pe minute intregi, cu sala in picioare, aducand din nou si din nou artistii pe scena. Orchestra, corul, dirijorul, tenorii si sopranele de pe scena insumau cam 130 de persoane.
Era o priveliste minunata sa vezi opera plina pana la refuz si un asemenea regal pe scena. Iar momentul de final, acela in care sunt ovationati si aplaudati este, la urma urmei, rasplata cea mai mare a artistilor, nu salariul de bugetar pe care il primesc. Sa pleci intr-un asemenea moment pentru ca ai auzit ca este un dineu dupa gala mi s-a parut o lipsa de respect.
Dar, pentru fiecare persoana care stie sa se imbrace pentru opera dar nu stie sa aprecieze artistii, exista un tanar care nu cunoaste eleganta clasica a participarii la Opera, dar apreciaza cu adevarat spectacolul.
Poate ca multi viseaza la - iar unii chiar au parte de - viata frumoasa din Vest. Dar, cu putina vointa si ceva optimism, poti descoperi viata frumoasa din tara ta natala.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.