Acasa | Familie | Cum să îţi faci copilul să se trezească uşor dimineaţa

Cum să îţi faci copilul să se trezească uşor dimineaţa

 SHARE  

Adaugat in 23 aprilie 2013

Cum să îţi faci copilul să se trezească uşor dimineaţa

Trezirea de dimineaţă. Foto: Photoxpress

Mulţi părinţi cer sfaturi de la alţi părinţi, prieteni sau colegi de serviciu, pentru a rezolva o problemă destul de delicată, mai ales dimineaţa: trezitul copiilor.

Ceasul deşteptător sună, iar bătălia începe: te duci, trezeşti copilul sau, cel puţin, încerci. Tu ţipi, copilul începe să plângă, tu te enervezi şi mai tare că nu va fi prima dată când veţi întârzia la şcoala/grădiniţă, respectiv serviciu.

Simţi cum ţi se ridică tensiunea gândindu-te la fiecare stop din trafic sau la fiecare oprire în staţie a mijloacelor de transport în comun şi te închipui cerând iarăşi iertare pentru că ai întârziat.

Dacă acest scenariu ţi se pare cunoscut, atunci aceste sfaturi pentru părinţi sunt şi pentru tine.

Doarme copilul suficient?

În primul rând trebuie să te asiguri că cel mic doarme atât cât trebuie. Găseşti aici cât trebuie să doarmă un copil. Dacă ai probleme de fiecare dată cu trezitul de dimineaţă, poate ar trebui să te întrebi dacă totuşi doarme suficient. Poate că organismul lui este obosit şi, pur si simplu, cere mai mult somn.

Aşa că, în cazul în care ora de culcare depăşea ora 23:00, este cazul să o muţi cu cel puţin o oră mai devreme. Chiar dacă va fi mai greu, în primele zile să adoarmă la o oră la care nu este obişnuit, cu timpul se va instala rutina, iar copilul va avea suficient timp să doarmă liniştit.

Responsabilitatea

Când ai copii mici, nervii nu o iau razna atât de uşor. Însă problemele se complică puţin în cazul copiilor de vârste mai mari. Te enervezi că nu se trezesc, că întârzie la şcoală, iar tu la serviciu, că nu vor să înţeleagă. Ei, la rândul lor, se plâng că tu nu-i înţelegi că le este somn. Şi tot aşa.

Specialiştii le recomandă părinţilor să nu-şi mai consume energia, şi nervii, încercând să tragă de un copil pentru a se trezi. Însă, trebuie să le dea copiilor responsabilităţi. Nu este responsabilitatea părintelui să-i trezească dimineaţa. Nu este vina părintelui că ei nu se trezesc.

Abordează problema la modul “Şi tu şi eu avem probleme cu acest trezit de dimineaţă. Nu mai vreau să fiu eu repsonsabil(ă). Te voi striga o singură dată să te trezeşti, apoi este treaba ta. Eu voi pleca la serviciu şi te descurci cum ajungi la şcoală. Iar dacă n-ai cum, va trebui să iei legătura cu profesorii pentru a le explica ce s-a întâmplat şi să ceri lecţiile”.

Poţi, de asemenea, să le spui, “Am întârziat o oră din cauză că nu te-ai putut trezi, am fost nevoit/ă să stau peste program pentru a recupera ora respectivă, iar acum tu trebuie să speli vasele (sau o altă treabă gospodărească) în locul meu. Atât timp cât copiii nu simt că a se trezi de dimineaţă este responsabilitatea lor, vor continua să “tragă de timp”.

Pregătiţi totul de cu seară

Pentru a nu mai intra în panica întârzierii, pregătiţi toate cele necesare pentru dimineaţă de cu seara: pacheţelul pentru şcoală, ghiozdanul cu manualele pentru ziua respectivă, hainele cu care urmează să se îmbrace etc.

Dacă ai copii mai mari (adolescenţi, preadolescenţi), o tactică ce a funcţionat în multe cazuri este să pui ceasul deşteptător în partea opusă a camerei şi nu imediat lângă pat, pentru ca aceştia să fie nevoiţi să se ridice să-l oprească. Şi, odată ridicaţi, nu toţi se întorc înapoi în pat.Autor: SfatulParintilor.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

11925 citiri

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.