Cupcake “Cuib De Ouă”. Foto: prin-casa.ro
Ieri chiar m-a întrebat: ce o să gătesc de Paști? Păi cozonac, drob, etc. Dar cupcakes nu faci? Că de Crăciun ai făcut. Mnah OK.
Am luat, ce e drept, când am fost în Londra, niște bomboane în formă de ouă de păsări haioase foc, dar n-aveam idee la ce să le folosesc, așa că propunerea a venit la fix. Am scos așadar rețeta de bază pentru cupcakes cu cacao și am împrovizat o glazură de ciocolată cu restul de unt, după cum urmează:
Ingrediente cupcakes:
80g unt
200g făină
280g zahăr tos
40g cacao pudră
un sfert de linguriță sare
o lingură praf de copt
2 ouă
240ml lapte
Ingrediente glazură:
120g unt la temperatura camerei
100g ciocolată neagră (75%)
150g zahăr pudră
bomboane în formă de ouă.
Preparare:
Mai întâi am pornit cuptorul la 180°C și am pus hârtiuțe în tava de brioşe.
În bolul mixerului am pus untul tăiat bucăți, făina, zahărul, sarea, cacao și praful de copt. Am amestecat la viteză mică până când am obținut niște firimituri fine și nu s-a mai văzut nicio bucată notabilă de unt.
În timpul ăsta am spart ouăle într-un castron și le-am bătut cu laptele. Am turnat trei sferturi din compoziția asta peste amestecul din bolul mixerului și am continuat să amestec la viteză mică până când s-au combinat. Am oprit mixerul, am curățat pereții bolului, apoi am turnat restul de amestec de ou și lapte și am pornit mixerul la viteză medie. L-am lăsat să-și facă treaba vreo două minute, până când aluatul avea un aspect lucios și moale.
Am pus compoziție în forme, umplându-le cam două treimi din volum, și am dat la cuptor pentru 18-20 de minute. Când le-am scos erau crescute bine, cu suprafața rotunjită, ferme la atingere. Le-am mai lasat să se odihnească în tavă vreo 5 minute, apoi le-am scos la răcit.
Dacă v-a mai rămas compoziție, procedați la fel și pentru restul de cupcakes, însă atenție că timpul de coacere va fi, în general, mai scurt.
Cât se răcesc frumoasele, ne ocupăm de glazură. Mai întâi topim ciocolata pe baie de aburi, având mare mare grijă să nu ajungă apă sau aburi în ea, că o stricăm. Când ciocolata e lichidă punem peste ea untul moale și începem să amestecăm până nu mai rămâne nimic din el. Cernem deasupra zahărul pudră și-l încorporăm și pe el, amestecând bine de tot să nu rămână cocoloașe. Dăm totul la frigider să se întărească binișor, măcar o oră (eu, ca să meargă treaba mai repede, am dat la congelator și am amestecat la fiecare 10 minute).
Buuun, și când totul s-a răcit corespunzător, băgăm crema într-un sac de patiserie, îi punem duiul cu zimți și decorăm fiecare cupcake, avănd grijă să lăsăm o depresiune în centru. Așezăm bomboanele în formă de ou în mijloc și dăm la rece până servim.
Au ieșit extraordinar de bune la gust, aluatul e foarte bun – am rețeta dintr-o carte excepțională: The Hummingbird Bakery – Cake Days. Tot ce am făcut din ea a ieșit nemaipomenit de bun, v-o recomand cu mare drag.
Cam atât pentru azi, dragii mei, sper să vă placă aceste cupcakes la fel de mult ca și noua, în caz că le faceți de sărbători. Vă pup!