Acasa | Calatorii | Christu uyirthezhunnettu! Hristos a Înviat!

Jurnal indian aproape live

Christu uyirthezhunnettu! Hristos a Înviat!

 SHARE  

Adaugat in 1 iunie 2013

Christu uyirthezhunnettu! Hristos a Înviat!

Pastele catolic in India. Foto: caia.ro

Aceasta este povestea adevărată, secundă cu secundă şi minut cu minut, a unei călătorii pusă la cale de 1001 Adventures în sudul Indiei, în frumosul stat Kerala . Fără modestie, locuitorii de aici îi spun “ţara lui Dumnezeu însuşi”. Şi până la urmă, ce atâta modestie?

IMG_6577

Autocarul încetineşte zdravăn, pe şosea e o grozavă buluceală de oameni, camioane şi vaci. Multe vaci. Câte n-am mai văzut până acum şi câte n-o să mai văd, albe şi negre, cu coarnele lungi şi pictate. “Opreşte, opreşte”, strigăm către veşnicul zâmbitor Sajeev.

Mergem cu grijă înspre târgul de vite şi căscăm gurile, râdem şi facem poze. “Vreau şi eu una cu vacile tricolor, uite, acolo au buline!”Adrenalină grozavă, tot timpul ai impresia că ceva sau cineva o să dea peste tine.

IMG_6556

“Voi mâncaţi carne de vită, Sajeev?” “E bună, mâncăm, noi nu suntem ca cei din nord, acolo dacă te prind că omori o vacă te omoară ei pe tine”. Indianul mustăceşte la vederea noastră, ţopăitori şi veseli, în apropierea bivolilor de apă buni de tras la jug, buni în farfurie. Mergem spre Oceanul Indian, asta e ultima oprire în praf, căldură şi agitaţie.

photo(7)

Mararikulam e un sat, satul iazurilor. Iată, de pildă, fix în spatele recepţiei resortului este un iaz plin de vegetaţie. Pe lângă el, o cărare pietruită duce într-o grădină tropicală, toată numai flori şi copaci cu flori şi iar flori şi nişte căpriţe simpatice, legate la păscut.

photo(8)

Printre arbori sunt presărate căsuţe acoperite cu stuf. “Centrul de Ayurveda e la dreapta, barul la stânga, magazinul în faţă, centrul de yoga e pe plajă, crescătoria de fluturi pitită între eucalipţi, bibliotecă, restaurant, piscină etc” recită grăbită recepţionera. În cameră, cearşafurile sunt presărate cu petale de flori, baia e sub şopron, afară, un banan creşte în mijlocul ei, pietre şi marmură şi un fel de lux neostentativ, cu creier.

IMG_6998

Plutesc. Îmi place prispa casei. Îmi place plaja. Îmi plac valurile mari ale Oceanului Indian. Căldura. Hamacurile atârnate între cocotieri.

IMG_6756

Îmi place Mararikulam, sătucul cu 15 mii de locuitori. În fundal se aude non-stop o litanie. Liniştitor. Presupun, primele două ore, c-au pus-o în buclă să ne calmeze. Meditez. După încă două ore mă gândesc, dată fiind unduirea vocilor, că templul hindus din apropiere e vinovat de fondul sonor.

După alte 10 ore, când adorm chinuită cu mintea conectată la aceeaşi şi aceeaşi melodie, îmi propun ca dimineaţă să rezolv problema la recepţie. “Ieri a fost Vinerea Mare, mam, plângem moartea lui Iisus. Ştiţi?” Aşadar, era Prohodul, nimic mai mult, vine Paştele catolic, iar satul ăsta e mai mult creştin decât hindus.

Ne adunăm, o gaşcă de fete şi cu un ghid de la hotel le facem o vizită vecinilor. Trecem prin curţi, traversăm podeţe, admirăm tăpşanul perforat de iazuri, din loc în loc. Facem conversaţie şi aflăm că suntem bineveniţi diseară, la biserică. “Ouă roşii aveţi?”

IMG_6763

Gazda se uită la mine cu ochii mari, nu pricepe, găinile ei fac ouă albe. “Miel, mâncaţi?” Nu neapărat, dar fiecare familie va avea pe masă un curry zemos, cu carne scăldată în unt şi prăjituri cu mango. E sezon, fructele sunt neînchipuit de parfumate la vremea asta.

IMG_6775

Nopţile în Mararikulam sunt negre. Cele mai negre din câte ştiu eu. Prin grădină, paznici înarmaţi cu nişte beţe lungi, bat prin iarbă cu ele şi aprind o lanternă să conducă oaspeţii care rătăcesc noaptea prin resort. “Pentru şerpi”, râd eu către un domn mustăcios cu o burtă ca a lui Buddha cel vesel. “Nuuuuu”, urlă omul izbind mai abitir băţul prin iarbă. “De unde sunteţi, mam?” “România”.

“Aveţi urşi în România. V-aţi întâlnit vreodată cu urşii?” Îi spun că nu, că urşii nu stau la conversaţii cu turiştii. “Aşa sunt animalele sălbatice”, meditează omul în vreme ce ajungem la recepţie.

IMG_6842

Biserica satului e la doi paşi de resort, e 11 noaptea şi înauntru nu mai e pic de loc, oamenii stau pe nisip, în faţă. Atâta culoare în costume şi veselie în muzică am văzut numai în filmele de la Bollywood.

photo(6)

Prunci frumoşi sunt întinşi pe jos şi picotesc, cei mai mari se culcuşesc în braţele părinţilor. Încerc să ajung cât mai aproape de uşa bisericii, credincioşii mă ajută, unii îmi fac loc lângă ei.

photo(9)

Mă pun pe jos, cu picioarele încrucişate, aşa se stă, după ce îmi lepăd sandalele pe trepte. Gata, sus toată lumea. E aproape miezul nopţii, Iisus stă să Învie.

Îmi sare inima din piept. Curtea e cuprinsă de artificii, iar de lângă altar, după efecte sonore demne de un thriller şi după un nor de fum, dintr-un bolovan uriaş de carton gri, iese o marionetă cu chipul lui Iisus.

IMG_6815

Se cântă entuziast, Iezu Christu se aude din când în când, oamenii sunt fericiţi, copiii s-au trezit şi se zgâiesc şi ei, zdrăngănind din brăţările cu clopoţei pe care le au la picioare. IMG_6820

E o noapte nespus de caldă, mă simt la capătul pământului şi cumva acasă, muzica îşi reia ritmul molcom şi oamenii se pun din nou pe jos. Sutem uşori şi plutim peste satul ăsta din sudul Indiei, până consumăm minunea tocmai întâmplată.

Citeşte şi:

.

Jurnal indian aproape live 4: Farmece keraleze

.

Jurnal indian aproape live 3: Acasă la Ayurveda

.

Jurnal indian aproape live 2: Ţara lui Dumnezeu însuşi. Dar care Dumnezeu?

.

Jurnal indian aproape live 1: Jurnal indian aproape live. 5 minutes, Indian TimeAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
caia rocalatoriivacanteasiaindiakeralapastecrestinisarbatoare CITESTE MAI MULTE DESPRE

6343 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.