Acasa | Articolul tau | Cât de gratuit (nu) este învățământul gratuit

Cât de gratuit (nu) este învățământul gratuit

 SHARE  

Adaugat in 20 iunie 2013

Cât de gratuit (nu) este învățământul gratuit

In clasa. Foto: Agerpres

- Ce cadou doriți să vă cumpărăm, la final de an școlar?
- Un robot de bucătărie.

Robot de bucătărie să fie, pentru Doamna noastră. Mi s-a spus că avem noroc: în alte părți, părinții au strâns bani să-i cumpere Doamnei lor combină frigorifică ori să îi acopere chiria unui apartament mai aproape de școală. Dar eu nu văd unde-i norocul. Mă întreb doar cine se degradează mai tare: părintele care întreabă cât este șpaga ori dascălul care își pune eticheta cu preț.

La începutul anului școlar, am cumpărat manuale și caietele suplimentare pe care școala ni le-a recomandat. Și uniforme. Și materiale didactice pentru școală. Și, dacă nu ne-am fi descurcat cu o donație, ar fi trebuit să cumpărăm calculator și imprimantă color.

Am fi luat și mochetă, dar ni s-a explicat că nu avem voie: se umple de praf, nu are cine să o curețe și se transformă într-un focar de microbi. De aparat de aer condiționat nu a fost nevoie, căci rămăsese în clasă cel achiziționat de seria anterioară. Rămâne de văzut ce vom lăsa și noi moștenire claselor care vin după noi.

A fost de înțeles de ce școala nu a mai avut bani. Un corp de clădire a fost renovat parțial și amenajat pentru ca noile clase pregătitoare să aibă propriul sediu și cale de acces separată. Apoi a fost nevoie de instalație nouă de gaze în sala de sport și de un proiector performant, pentru activități cu elevii.

Au fost de înțeles aceste lucruri. Nu am înțeles totuși foarte bine cine a avut cel mai mare beneficiu din abundența de reviste, cărticele, revistuțe, cănițe și jucării personalizate cu ale căror oferte - distribuite în școală - ne-am sufocat în primele luni ale anului școlar. Și nici de unde practica darurilor consistente făcute cadrelor didactice după cum apar cruci roșii în calendarul ortodox.

Ne este clar, ca părinți, că este imposibil să lăsăm totul în sarcina școlii. Doar cu "cei șapte ani de-acasă" nu-ți poți trimite copilul la școală, dacă nu ești pregătit și pentru alte cheltuieli. Nu pentru ghiozdane de fite ori pentru iPhone, să joace plodul Angry Birds la ora de religie (deși unii părinți s-au gândit deja și la asta). Mă refer la acei bani pe care tu, ca părinte, îi dai pentru a susține când statul nu finanțează școala pentru că nu poate ori pentru că educația nu este, nici anul acesta, pe lista de priorități.

Această responsabilitate vine însă la pachet cu pretenții legate de calitatea actului educațional și de etica și morala cadrelor didactice. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. Până la urmă, educația este și ea un serviciu, iar existența învățământului privat confirmă acest lucru, cred eu.

Anul viitor, la sport, sperăm să avem o altă profesoară. Cea pe care am avut-o anul acesta țipa la copii și le spunea "nebuni" și "nesimțiți". Este suplinitoare, așa că postul ei va fi scos la concurs și poate va fi câștigat de cineva care să știe cum să se poarte cu copiii. Iar dacă nu vine un titular, ni s-a promis că ne va fi alocat un alt profesor, fără probleme de comportament.

La religie, doamna le-a spus copiilor să-și spună rugăciunile seara că altfel visează urât. Cu toate rugăciunile spuse constant, din ziua aceea, timp de o săptămână, noapte de noapte, copilul meu a avut același coșmar, cu "omul îmbrăcat în haine de biserică" fugărind un bătrân ca să-l rănească.

La engleză, tot un suplinitor a declanșat fără să vrea o dispută aprinsă între un copil și mama lui - tot profesoară de engleză - cu privire la traducerea cuvântului "pisoi". (Parcă era vorba că nu sunt suplinitori la clasa zero. Pare-se că nu a vrut nimeni însă copii așa de mici, de s-au procopsit cu ce-a rămas de la alții.)

Cât despre Doamna... e Doamna. Copiii o iubesc pentru că știe să-i țină în frâu fără să țipe ori să le vorbească urât. Pentru că știe jocuri, filme pentru copii și povești. Chiar dacă uneori mai uită de acordul între predicat și subiectul multiplu ori de formele corecte ale articolului pronominal posesiv. Chiar dacă, pentru a evita înghesuiala la dulapuri, îi pune pe copii să ia acasă caietele și să ducă zilnic un ghiozdan greu cât o geantă de avocat. Și chiar dacă, la final de an școlar, i-ar plăcea să primească în dar de la părinți un robot de bucătărie, pe care, foarte probabil, nu l-ar fi cerut din proprie inițiativă.

Constituția spune (încă), la articolul 32, că "învățământul de stat este gratuit".

Cât ar fi costat oare dacă nu era? 

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Obrăznicături
 


 SHARE :  Trimite pe mail
invatamant gratuitscoalacosturiparintiprofesoriclasa 0sfarsit de an scolarcadou invatatoare CITESTE MAI MULTE DESPRE

11486 citiri

95 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.