Galetă cu mere, îngheţată de scorţişoară şi sos de caramel. Foto: blogculinar.ro
Desigur, când spun de asta, nu uit de tarte tatin sau tarte aux pommes dar ce avem mai jos cred că e combinaţia perfectă între cele două. Aromele, texturile şi temperaturile se îmbină perfect în fiecare muşcătură. E o tartă simplă, dar care impresionează prin simplitate şi aromele sale.
Ingrediente:
Pentru galetă:
- 1 cană făină
- 100g unt rece, tăiat cubuleţe
- 3 linguri apă rece
- vârf de sare
- 1 lingură zahăr tos
- 2 mere
- 1 ou
Pentru îngheţată de scorţişoară:
- 1 cutie iaurt grecesc
- 1 lingură scorţişoară
- 1 lingură miere
Pentru sos de caramel:
- 5-6 linguri zahăr tos
- 200ml smântână lichidă
- vârf de sare
Preparare:
Pentru îngheţată, amestecă iaurtul cu mierea şi scorţişoara şi pune-l în congelator.
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul şi sarea, apoi adaugă untul cubuleţe şi amestecă cu degetele până obţii o textură nisipoasă. Adaugă 3 linguri de apă, frământă puţin să se lege aluatul într-o bilă şi pune-l în frigider într-o folie de plastic. Lasă-l aproximativ 30 minute.
Urmează sosul de caramel - pune zahărul la topit, pe foc mic. Când începe să se caramelizeze, miscă vasul în care este pentru a se topi uniform. Nu folosi o lingură pentru a amesteca! Când culoarea de caramel e uniformă şi nu se mai văd granule de zahăr, adaugă smântâna lichidă treptat, cam 2 linguri deodată. Lasă sosul să fiarbă câteva minute, până s-a îngroşat şi bucăţile de zahăr caramelizat s-au dizolvat. Odată ce ai adăugat smântâna, poţi amesteca sau rupe bucăţile de caramel mai mari.
Curăţă merele de coajă şi taie-le în două. Scobeşte-le miezul cu o linguriţă, apoi taie-le felii subţiri. Acoperă feliile de mere cu apă pentru a nu se oxida în timp ce lucrezi la aluat.
Încălzeşte cuptorul la foc mediu/200C. Scoate aluatul din frigider şi întinde-l într-o foaie aproximativ rotundă. Transferă-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi aranjează feliile de mere pe aluat. Lasă puţin loc pe margini pentru a le împături peste mere. Unge marginile cu puţin ou bătut şi presară puţin zahăr pe deasupra. Pune galeta la cuptor pentru 30-40 minute sau până merele încep să se rumenească.
Lasă galeta să se răcească puţin şi serveşte-o cu o porţie de îngheţată de scorţişoară şi sos de caramel din belşug pe deasupra.
Enjoy!