Acasa | Calatorii | Cum să citeşti corect o descriere turistică

Cum să citeşti corect o descriere turistică

 SHARE  

Adaugat in 14 august 2013

Cum să citeşti corect o descriere turistică

Cum să citeşti corect o descriere turistică. Foto: caia.ro

Când vorbeşti prea mult în viaţa ta cu agenţi de turism, şefi de agenţii, hotelieri, reprezentanţi ai birourilor de turism, ajungi la nişte concluzii despre ce înseamnă fiecare cuvânt dincolo de sensul menţionat în dicţionar.

Îţi rafinezi în timp înţelegerea dacă citeşti ghiduri de călătorii, site-uri de prezentare, broşuri, bloguri etc. Îţi consolidezi convingerile după ce vezi cu ochii tăi ce înseamnă toate aceste înscrieri. Aşadar, un mic ghid de citit corect ce scrie în reclamă.

Vibrant - epitet care se referă la un oraş în care nu se întâmplă nici pe naiba, aproape niciodată, în general.

“Sperăm că o să vă placă micul nostru oraş vibrant“, mi-a scris politicoasă o doamnă de la Oficiul de Turism din Kiruna, un loc în capătul Laponiei suedeze, unde dacă numeri 10 locuitori concomitent pe o singură stradă, înseamnă că asişti la mari frământări sociale, altfel nu se explică.

Cu cât oraşul e mai liniştit şi mai cumsecade, cu atât mai vibrant este, ca şi cum gazdele şi-ar cere scuze că la ei nu e balamuc, întocmai ca la casele mari.

Luxos - cu cât mai frecvent e epitetul luxos în descrierea unui hotel, cu atât hotelul e mai puţin din categoria celor foarte bune.

De obicei hotel luxos înseamnă un loc cu un puternic aer socialist, camere vag renovate şi servicii aproximative. În cel mai bun caz înseamnă un hotel de 5 stele cu 300 de camere, în care patronul face economii drastice la capitolul personal. “Vă invităm să petreceţi trei zile în hotelul nostru luxos”, mi-a scris un turc simpatic de la un lanţ hotelier antalyot.

Îmi amintesc că tot am ajuns acolo până la urmă şi a fost locul în care am făcut o criză de râs în restaurant de la felul ridicol în care arătau gustările: salată de creveţi în pahare de şampanie, salată de pui în cupe de îngheţată cu o cireaşă în vârf şi alte asemenea idioţenii culinare.

Varietate de delicatese - “restaurantul nostru serveşte o varietate mare de delicatese”. Fugiţi!

Dacă servea una, hai două, şansele ca mâncarea să fie o porcărie erau reduse. Dar varietatea înseamnă că au de toate pentru toţi în meniu şi toate-s delicioase ca pe plajă la Neptun.

Dacă totuşi vă confruntaţi cu o varietate de delicatese, încercaţi să evitaţi delicatesele şi să vă mulţumiţi cu un pui la grătar sau similar. Cine are în meniu homari şi stridii o să ştie cum să le spună pe nume de la început.

Tineresc - staţiune, hotel, restaurant. Să nu vă închipuiţi la ceva relaxat şi plin de viaţă.

De cele mai multe ori este un loc zgomotos, deficitar la igienă, cu servicii praf şi pulbere, unde în cel mai bun caz băutura e destul de ieftină cât să se pună în cap toată lumea, tot timpul. La hotel, tineresc se referă foarte exact la un fel de cămin din Regie, ceva mai scump şi cu firmă în faţă.

Exclusivist - mai ales pentru restaurante, cluburi şi hoteluri. Ăia care-s cu adevărat exclusivişti nu se încurcă să anunţe că sunt, cum să vă spun, nu le stă în fire.

Cuvântul înseamnă că fie e un loc bizar din cale-afară, fie că patronul lui are în cap nişte fiţe şi nişte talente de nu le poate duce consumatorul în spinare.

Ultimul loc exclusivist pe care eu trebuia să îl apreciez la adevărata lui valoare era un restaurant bucureştean plicticos, într-un loc anost, decorat după ultimul Neckermann pe care a pus mama mâna în anii ’80.

Citeşte şi:

.

 Capul Verde, muzici şi plaje: insula Sal

.

Vacanţă la Marea Moartă

.

Călătorul turmentat: vin în Noua ZeelandăAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiturismvacanteofertahotelrestaurantclubstatiunecaia ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

5689 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.