Acasa | Calatorii | Capul Verde, muzici şi plaje: înţelepciunea locală

Capul Verde, muzici şi plaje: înţelepciunea locală

 SHARE  

Adaugat in 26 august 2013

Capul Verde, muzici şi plaje: înţelepciunea locală

Insulele Capului Verde. Foto: caia.ro

Nu poţi recunoaşte un capoverdian după arătare, dar îl poţi recunoaşte după filosofia de viaţă.

El îşi doreşte fierbinte să fie fericit, iar fericirea lui n-are nimic de-a face cu a băga bani în conturile firmei Porsche, credite la bănci pentru locuinţe luxoase ori poşete de la firma Prada. Nu vrea să fie şef, nici angajatul săptămânii, nu-l bate la cap cu ultimul model de Mac, că nu ştie cum arată.

“Pasiunea bate meseria”. Nu e nimic de povestit despre ce faci la serviciu, pentru că asta e foarte puţin important. Eşti meteorolog ziua? Poate, dar seara eşti baterist. Te-ai făcut profesor? O înduri şi pe asta, mai ales că după ore dai concerte la un bar. Faci bani ca ghid turistic? De-abia aştepţi să scapi de turişti să poţi juca fotbal în echipa ta de cartier.

“Nici un loc nu e ca acasă. Pleci doar să ai de unde să te întorci”. Arhipelagul are mai multă populaţie în diasporă decât acasă. Numai că fiecare dintre plecaţi visează fierbinte să vină înapoi în insulele lor însorite, la apa lor albastră, la muzica lor frumoasă.

Oamenii se întorc şi după 40 de ani petrecuţi în afară şi se poartă ca şi cum nici o zi nu i-ar fi despărţit de locul naşterii lor.

“La ce-ţi foloseşte să fii bogat?” La nimic. Tot cartofi cu ton ori peşte spadă mănânci. Tot haine porţi. Tot sub un acoperiş locuieşti. Tot din carne şi oase eşti făcut.

“Primu-i tot timpul o greşeală. De la al doilea în sus nici nu mai contează că e o greşeală.” Această zicere ajută sporul demografic al arhipelagului. Primul copil se face la 16-17 ani, iar următorii vin în serie până pe la numărul opt, uneori chiar nouă.

Nimeni nu vrea în mod deosebit să procreeze, totul e o întâmplare, dar până la urmă copiii sunt ceva de care familiile se bucură, mai cu seamă că în aceeaşi casă, de obicei, trăiesc împreună mai multe generaţii.

“Bărbaţii din Capul Verde au două probleme: femeile şi fotbalul. Am zis probleme pentru că femeilor nu le place fotbalul”. Pentru toţi băieţii români care au citit asta şi se simt solidari cu africanii, aflaţi că ei când zic că le place fotbalul se referă la jucat, nu la uitat la televizor.

Fiecare cartier are câteva terenuri de fotbal pe care, după lăsarea serii se organizează mari competiţii de dat cu piciorul în minge. Nici plaja nu e de lepădat dacă nu ai stadion, aşa cum nici intersecţia nu e rea, mai ales că maşinile sunt rare şi oamenii nu se plimbă cu ele de nebuni zi-noapte.

“Bărbaţii din Capul Verde au o problemă mare: femeile”. Sexul este una dintre plăcerile simple şi indispesabile ale oamenilor. Datoria sacră a bărbatului capoverdian este să aibă o listă de femei cu care a ieşit mai lungă decât echipa lui de fotbal  Deşi sunt catolici, aiurelile de pe continet privitoare la abstinenţă s-au spart ca valurile de stânci în insule.

“Grogul aprinde pasiunea”. Fiind oameni cu rezerve uriaşe de pasiune, au nevoie de scânteia aceea care să facă flama. Rachiul de trestie de zahăr e soluţia, el se bea de cu dimineaţă, să îţi meargă bine toată ziua.

“Muzica e în fiecare om”. Ea nu se învaţă la liceul de muzică, nici măcar pe stradă. Ea iese din fiecare om, în mod natural, dacă acesta îşi doreşte asta. Te apuci de cântat pentru că ai de spus ceva, în acest fel, celorlalţi. Restul (note şi tehnici şi strategii legate de celebritate) este o aiureală în care insularii nu cred.

Capul Verde e ţara africană cu cea mai crescută speranţă de viaţă, e în aceeaşi ligă cu ţările dezvoltate la libertăţi civile şi libertatea presei, conform raportului Transparency International, se clasează mult în faţa României în topul celor mai puţin corupte ţări. Cu 25% din energie produsă cu centrale eoliene, Capul Verde e în topul ţărilor care folosesc energii alternative.

Citeşte şi:

.

Capul Verde, muzici şi plaje: cum n-am vrut sa fiu Penelopa

.

Cele mai frumoase locuri pentru o aventură de-o vară

.

Vacanţă la Marea MoartăAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriivacanteturisminsulecapul verdeplajacaia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

6795 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.