Acasa | Calatorii | Capul Verde, muzici şi plaje: Santo Antao

FOTOGALERIE

Capul Verde, muzici şi plaje: Santo Antao

 SHARE  

Adaugat in 10 septembrie 2013

Capul Verde, muzici şi plaje: Santo Antao

Santo Antao. Foto: caia.ro

Jean-Jaques nu e francez, e capoverdian sadea, de generaţii, dar arată ca un om de vârstă medie din Europa mediteraneeană.

IMG_8699

E proaspăt venit înapoi acasă, după o viaţă trăită în Olanda, unde a muncit ca programator la IBM. Fiica lui cea mare este pilot în armata olandeză, decorată de mai multe ori pentru misiunile de război în care a participat. Amsterdamul e frumos, dar mai frumoasă e insula lui, Santo Antao, singura verde tot anul din tot arhipelagul Capul Verde.

IMG_8837

Până să debarc aici, am călătorit dinspre Sao Vicente cu un feribot gigant, care se legăna ameţitor pe valurile puternice. A fost festival de rău de mare în secţiunea pasagerilor, mă mişcam de ici colo rugându-mă să nu mă contaminez şi eu de cumplita suferinţă.

IMG_8790

Când am ajuns pe pământ, m-am simţit fericită întocmai ca acei exploratori ai secolelor XV-XVI, care ajungeau aici la marginea puterilor şi se aprovizionau cu apă, fructe şi alcool.

IMG_8713

Santo Antao e de fapt un vulcan stins. În coşul lui, pâmântul e fertil şi produce porumb, fasole, cartofi, manioc, tapioca, adică toate acele lucruri pe care un capoverdian le vede zilnic în propria farfurie.

IMG_8752

Mici sate sunt cocoţate pe stânci, de-a lungul unui drum pietruit, încadrat de pini uriaşi.

IMG_8734

Ai un sentiment bizar, că te afli în vechea Romă, poate, nu în coasta Africii. Cărările de munte sunt acum accesibile şi uscate, doar în sezonul ploios se transformă în mici râuri care irigă micile terenuri agricole.

IMG_8819

Printre copaci, o iarbă înaltă şi viguroasă, creşte într-o aparentă dezordine. Sunt culturile de trestie de zahăr, fără de care Capul Verde ar fi mult mai trist.

IMG_8796

Ne plimbăm cu maşina pe drumurile de munte, tot mai sus. Oprim în faţa unei gospodării, înauntru sunt mormane de trestie uscată şi un alambic uriaş. E fabrica de grog, rachiu de trestie, frate cu romul şi băutură sacră a locului, care se bea cu sete de dimineaţă până iar dimineaţa.

IMG_8833

Mergem şi la vecini. O doamnă blondă (şi ea capoverdiană get-beget, cu strămoşi olandezi), învârte într-o oală cu dulceaţă de papaya.

IMG_8828

Alături sunt butoaie de stejar în care se învecheşte grogul şi câteva coşuri cu legume. Pe la ferma ei trec mulţi turişti, mai ales dintre aceia care fac munţii din Santo Antao cu piciorul, în trasee care pot dura şi trei, patru zile.

După o degustare de grog, făcută în condiţii de maxim amatorism (n-am habar cum şi ce ar trebui să înţeleg din această băutură) am coborât către mare. Plaje cu nisip negru, stânci, mici porturi de pescari.

IMG_8729

O ruină ca o măsea cariată se vede la orizont, iar Jean-Jaques îmi spune că locul se numeşte Sinagoga. Azi e un sat părăsit, înainte era portul de sclavi, în care negustorii evrei vindeau prada umană culeasă din vestul Africii. Atât de urât e locul, că oamenii au fugit de el. Alături, între nişte stânci, sunt mormintele comercianţilor.

IMG_8787

Se lasă seara, aterizez într-un resort contemporan, muzica urlă, turiştii sunt groggy şi eu vreau să dorm, nimeni nu pricepe de ce eu vreau să dorm. Îmi iau nişte vin local, destul de bun pentru unul de la tropice şi mă supun atmosferei locale. Peste Santo Antao se bulucesc de-odată milioane de stele.

Citeşte şi:

.

Recomandare de călătorie: India cea incredibilă

.

Rondul de noapte, Bucureşti 2013

.

Sibiu: la căldărari acasăAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
capul verdecalatoriivacantecaia.rosanto antaomaremuzici si plajeplaje CITESTE MAI MULTE DESPRE

6742 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.