Acasa | Familie | Cum au evoluat prenumele de la simplu la sofisticat si chiar la penibil

Ce nume de copii sunt la modă sau...

Cum au evoluat prenumele de la simplu la sofisticat si chiar la penibil

 SHARE  

Adaugat in 20 septembrie 2013

Cum au evoluat prenumele de la simplu la sofisticat si chiar la penibil

Ce nume de copii sunt la modă? Foto: Photoxpress

În perioada anilor ’70 şi cea a anilor ’80, prenumele Raluca era extrem de popular. Un hit, de-a dreptul, dacă mă gândesc că nu era adunare în care să nu dau de încă două-trei Raluci, care să-mi confirme ipoteza că purtam un nume faimos.

De ce era faimos, habar n-aveam, dar mai târziu, când am aflat că pelicula Zestrea Domniţei Ralu, ce-i avea în rolurile principale pe Florin Piersic, Marga Barbu şi Toma Caragiu, luase cu asalt cinematografele din întreaga ţară în 1972, mi-am cam dat seama de ce Raluca era un nume la modă pe vremea naşterii mele.

Prenume de origine latină şi slavă, populare în perioada de dinainte de Revoluţie

Dacă Raluca, nume considerat românesc, era extrem de întâlnit la grădiniţă, la şcoală sau în parc, la fel erau şi Cristina, Roxana, Ana-Maria, Dana, Alina, Mirela sau Andreea, nume de origine latină sau slavă, în timp ce băieţii ce purtau prenumele Cristi, Florin, Răzvan, Mihai şi Bogdan se găseau în fiecare clasă şi în fiecare cartier bucureştean.

Îi şi auzeai cum se strigau unii pe alţii în faţa blocului sau pe coridorul şcolii, dar, pentru că erau mai mulţi Cristi şi mai multe Roxane, trebuia să îi deosebeşti fie în funcţie de numele de familie, fie după scara sau etajul la care locuiau.

Scormonind prin arhivele de familie ale românilor (şi puteţi face un exerciţiu personal şi cotrobăi prin propriul arbore genealogic să vedeţi ce prenume aveau strămoşii voştri) vedem că pe vremea bunicilor noştri erau la modă nume ca Gheorghe/George, Ion, Nicolae, Vasile, Dumitru, Constantin, Ilie, Alexandru sau Ştefan, la băieţi, şi Maria/Mariana, Elena/Ileana, Ana, Floarea/Florentina, Elisabeta, Ioana sau Ecaterina, la fete.

Deoarece familiile din prima jumătate a secolului trecut erau numeroase, în multe zone ale ţării primii născuţi de sex masculin şi feminin primeau prenumele tatălui, respectiv al mamei, în timp ce prenumele copiilor următori erau preluate de la alte rude.

Tot în funcţie de regiune, prenumele naşilor de botez ajungea invariabil la fini, care, deveniţi mai târziu naşi la rândul lor, duceau mai departe prenumele cu pricina, obicei care se mai păstrează în unele părţi şi azi.

Prenumele de inspiraţie biblică şi cele din telenovele, favoritele ultimelor decenii

Perioada post-decembristă a cunoscut un aflux de nume de inspiraţie biblică, precum Sara, Sofia, Matei, Luca, Pavel, David, Toma, Petru sau Anastasia. Preferate fie pentru simplitatea lor, fie pentru semnificaţie, aceste nume rămân şi la 20 de ani după Revoluţie în actualitate.

Un alt curent al ultimelor decenii a fost cel generat de telenovelele ce au împânzit în anii ’90 posturile de televizune româneşti. Acestea au răscolit puternic spiritul latin al mamelor românce, care şi-au dorit pentru copiii lor nume sonore, preluate de la personajele lor favorite din serialele sud-americane.

De la Esmeralda şi până la Rosalinda, Gaviota, Rebeca şi Casandra, aceste nume muzicale au fost preferatele mai multor părinţi, care şi-au botezat fix aşa fetiţele născute în perioada de vârf a telenovelelor.

În ceea ce priveşte prenumele de băieţi, în topul favoritelor părinţilor care au îndrăgit serialele argentiniene sau mexicane s-au aflat prenume de adevăraţi macho man, ca Ricardo, Fernando sau Roberto. Să nu ne mire, aşadar, dacă în loc de Mama lui Cristi, îl lăsaţi afară? de odinioară acum auzim direct Robertooooo!

Cu toate astea, şi înainte de ’89 au existat părinţi care şi-au dorit nişte prenume mai puţin uzitate pentru pruncii lor, iar exemplele notorii ale fotbaliştilor Ionel Tersinio Gane sau Gavrilă Pele Balint, dar şi cel al politicienilor Decebal Traian Remeş, Raj Tunaru şi William Brânză vorbesc de la sine.

Maria şi Andrei, prenumele anului 2012 în România

Revenind la nume mai puţin dificil de pronunţat, conform unei statistici realizate de Direcţia pentru Evidenţă Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2012 cele mai întâlnite prenume de fetiţe au fost în ordine Maria, Andreea, Elena, Ioana, Alexandra, Ana, Antonia, Daria, Gabriela şi Ştefania.

Clasamentul băieţilor îl are pe Andrei pe primul loc, urmat de David, Alexandru, Gabriel, Ştefan, Ionuţ, Mihai, Cristian, Darius şi Daniel.

Chiar dacă în această ierarhie nu apare niciun prenume ieşit din comun, asta nu înseamnă că nu mai există români care să caute ceva cu totul original pentru copiii lor, în pofida faptului că articolul 84 din Codul Civil prevede că “este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

Actul normativ prevede şi interzicerea cratimei între numele şi prenumele compuse din actele oficiale. Tot potrivit aceleiaşi Direcţii din MAI, la nivel naţional clasamentul celor mai răspândite prenume este acesta: Gheorghe, Ioan, Vasile, Constantin, Ion, Alexandru, Nicolae, Mihai, Dumitru şi Andrei, pentru bărbaţi, iar la persoanele de sex feminin Maria, Elena, Ana, Ioana, Mihaela, Andreea, Cristina, Mariana, Alexandra şi Daniela.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
prenume feteprenume baietirecomandarinumeromaniamodatotuldespremame.roraluca dumitrica CITESTE MAI MULTE DESPRE

15705 citiri

76 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.